Richard Groenendijk (Dirksland, 24 september 1972) is een Nederlands cabaretier, presentator en tekstschrijver. Hij presenteerde onder andere het tv-programma De Jopie Parlevliet Show en was panellid in het televisieprogramma Wie ben ik?

Biografie
Groenendijk werd geboren in Dirksland waar hij tot zijn achttiende opgroeide. Hij zat op een lagere land- en tuinbouwschool. Toen verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij communicatiekunde studeerde.

Op 11 november 2020, de elfde van de elfde, bracht Groenendijk zijn eigen carnavalsnummer uit onder de naam van zijn personage Jopie Parlevliet getiteld Tebbie nou op je muil?! De melodie is van de single van Raffaella Carrà getiteld A far l’amore comincia tu. Het nummer was oorspronkelijk bedoeld als openingsnummer van zijn theatershow. Tijdens de try-outs gingen filmpjes van het nummer viraal op sociale media, wat Groenendijk deed besluiten het nummer officieel uit te brengen. Op 8 februari 2021 bracht hij eveneens onder de naam van zijn personage Jopie Parlevliet als knipoog naar het corona-vaccinatieprogramma de single Spuitje d’r in, Spuitje d’r uit uit. De melodie van de carnavalskraker Puntje d’r in, Puntje d’r uit van de Slijpers.

Discografie

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Tebbie nou op je muil?! 2020 21-11-2020 tip3 als Jopie Parlevliet