Kentrick Patrick OD (21 augustus 1935 – 30 juni 2023), professioneel bekend als Lord Creator, was een Trinidadiaanse calypso-, R&B-, ska- en rocksteady-muzikant en zanger. Samen met de in Cuba geboren Roland Alphonso, de Barbadiaanse Jackie Opel en mede-Trinidadianen Lynn Taitt en Lord Brynner, was Lord Creator een belangrijke en positieve invloed van “buitenaf” tijdens de vroege ontwikkeling van de Jamaicaanse muziekscene. 

Leven en carrière
Kentrick Patrick werd geboren in San Fernando, Trinidad en Tobago op 21 augustus 1935. 

Patrick begon als calypsozanger in Trinidad onder de artiestennaam Lord Creator en nam zijn eerste hits, “The Cockhead” en “Evening News”, op in Trinidad in respectievelijk 1958 en 1959 met de bigband van Fitz Vaughan Bryan.  Vanwege het succes van zijn hit “Evening News”, die in Trinidad werd uitgebracht op het Cook-label en ook in het VK op het Melodisc-label, verhuisde hij eind 1959 naar Jamaica om op te treden en op te nemen en besloot hij zich daar te vestigen.  In 1962 nam hij “Independent Jamaica” op met producer Vincent “Randy” Chin, dat het officiële nummer werd dat de onafhankelijkheid van Jamaica van het Britse rijk op 6 augustus 1962 markeerde. Dat nummer was ook de eerste plaat op Chris Blackwell’s nieuw opgerichte Island Records label in het Verenigd Koninkrijk (Island 001). In 1963 werd “Don’t Stay Out Late”, geproduceerd door Chin, een hit in Jamaica.

In 1964 had hij nog een hit met “Big Bamboo”, geproduceerd door Coxsone Dodd met Tommy McCook op saxofoon. Na “Little Princess” in 1964 nam hij een calypso-album op, Jamaica Time, in Studio One. Het bevatte calypso-klassiekers als “Jamaica Farewell” en “Yellowbird”, evenals een cover van Bob Dylan’s “Blowin’ in the Wind”. Zijn volgende album, Big Bamboo, werd opgenomen in de Dynamic Studios ergens na 1969, toen de studio werd opgericht door Byron Lee. Carlton Lee wordt vermeld als de producent.

Lord Creator had nog een grote hit met “Kingston Town”, een nummer dat hij in 1970 opnam voor producer Clancy Eccles. Daarna verdween Lord Creator vrijwel uit de muziekindustrie; hoewel hij in 1976 nog steeds “Big Pussy Sally” opnam, een vrijgevochten nummer dat op dezelfde tape werd gedaan als Fay Bennett’s even onzedelijke en luchtige “Big Cocky Wally” voor Lee ‘Scratch’ Perry in de Black Ark-studio. Beide nummers werden uitgebracht op twee afzonderlijke Island Records singles in het Verenigd Koninkrijk, beide op de B-kant vergezeld van twee verschillende Upsetters dubs. In 1978 keerde Creator terug naar de Black Ark om zijn in 1968 opnieuw op te nemen in Randy’s studio opgenomen, Vincent Chin geproduceerd nummer, “Such is Life”. 

Lord Creator keerde terug naar Trinidad en Tobago na twee beroertes. 

In 1989 nam de Britse band UB40 een coverversie op van “Kingston Town”, wat hielp om de carrière van Lord Creator nieuw leven in te blazen. Hij verscheen in oldies-shows in Jamaica en toerde door Japan. 

Na het succes van de UB40-cover keerde Patrick terug naar Jamaica, waar hij in Montego Bay woonde. Vanaf augustus 2020 woonde Patrick in de parochie van Hannover. In 2022 ontving hij Jamaica’s Order of Distinction (Officer). 

Lord Creator overleed op 30 juni 2023, op 87-jarige leeftijd.