Pat Cordel & The Crescents (Staten Island, NY.) ref: The Elegants

Bezetting:
Pat Croccitto Cordel (Lood)
Vito Picone
Ronnie Jones
Carman Romano (bariton)

Biografie : Vito Picone en origineel lid Carmen Romano ontmoetten elkaar in de 1e klas op PS 39 in de South Beach-sectie van Staten Island NY. Beiden hadden een jonge weduwe en slechts één broer of zus en woonden twee straten bij elkaar vandaan, het was onvermijdelijk dat de twee onmiddellijk vrienden zouden worden. Toen ze de 4e klas naderden, startte de NYC Board of Education een muziekprogramma en vreemd genoeg werden Vito en Carmen gekozen als twee van de vier trombonisten. De andere twee waren Vinny Licastri die Vito’s beste vriend werd (die later op 16-jarige leeftijd zou sterven aan leukemie, de avond dat The Elegants “Little Star” opnamen) en Ronnie Jones.

Vito, Carmen en Ronnie zouden in 1955 hun eerste zanggroep vormen met een mooie trompettist in de band genaamd Patricia Crocitto (dochter van de eigenaar van een populaire nachtclub Crocitto’s). Ze vormden hun geluid naar de roodgloeiende vocale groep “The Teenagers” omdat Patricia de hoge Frankie Lymon-klinkende stem had en Vito de bas kon doen zoals Sherman Barns.

Ze noemden zichzelf “Pat Cordel and The Crescents”. Na het winnen van een zangwedstrijd, waarbij de 1e prijs een platencontract was, namen ze twee nummers op: “Darling Come Back” geschreven door Vito en “My Tears” geschreven door de hele groep. Als een van de eerste blanke rock-‘n-roll-artiesten met een platencontract toerden ze met acts als The Willows, The Fi-Tones, The Solitaires, enz. in voornamelijk “zwarte” zalen. Nadat hun manager/eigenaar van een platenlabel op tragische wijze om het leven kwam in Little Italy, gingen ze uit elkaar. Pat werd een van de June Taylor-dansers (Jackie Gleason Show), Ronnie werd een commerciële artiest. Vito en Carmen besloten dat ze genoten van de entertainmentwereld en graag verder wilden gaan. De Elegants .