Regelmatig krijgen wij van Stepupzorgradio de vraag van luisteraars en volgers of Stepupzorgradio een etherpiraat is en daarom gaan wij daar even duidelijk uitleg geven over hoe of wat.

Ondanks dat wij heel veel Nederlandstalige nummers waaronder ook heel veer echte piraten muziek draaien tijdens onze uitzendingen zijn wij zeer beslist geen etherpiraat en wel om de navolgende redenen. allereerst moeten wij zeggen een echte etherpiraat bestaat anno 2024 niet meer omdat er gewoon bijna niemand meer is die via de ether het zij via de AM of FM band uitzend en je bent pas een etherpiraat als je via een van die banden uitzend. De reden dat niet meer gebeurd heeft te maken met de enorme hoge boetes die men krijgt als je uit ether wordt gehaald wegens illegaal zenden. Was het vroeger dat je weg kwam met dat je apparatuur en de platen in beslag werden genomen en verbeurd verklaard werden door rechter met daarbij een boete van enkel honderden guldens. Heden ten dagen ben je nog steeds je apparatuur kwijt maar de boete bedraagt inmiddels al €45.000 en deze kan oplopen na diverse keren te zijn opgepakt tot zelfs ruim boven de €500.000 wat een reden is voor veel etherpiraten om het illegaal uitzenden als etherpiraat voor gezien te houden want die boetes zijn niet meer op te brengen.

Met de komst van internet radio zijn veel voormalige etherpiraten overgestapt naar dit medium om hun  uitzendingen voor te zetten. Toen zijn ook de enorme verwarringen ontstaan onder de luisteraars en volgers van deze voormalige etherpiraten omdat velen zich nog steeds etherpiraat noemen wat ze in feite gewoon niet meer zijn om de reeds al eerder genoemde redenen. Men draait nog wel de muziek van voorheen maar men zendt op een legale manier uit en dan ook niets een via de ether maar via internet dat maakt ons inziens dat je je eigenlijk uitgeeft voor iets wat je in werkelijkheid niet bent. Wat andere internet radio stations doen en hoe of ze zich omschrijven moeten ze zelf weten en is hun verantwoording. Maar wij van Stepupzorgradio vinden het misleidend naar de luisteraar en volger en daarom zeggen wij met klem dat wij geen etherpiraat zijn ondanks dat wij wel veel van deze muziek draaien tijdens onze uitzendingen.

Als wij er dan toch een stempel op moeten drukken dan zouden wij Stepupzorgradio omschrijven als vrije radio een begrip welke in Vlaanderen heel erg bekend. Vrije radio moet men zien als een radio station welke zich richt op een specifieke doelgroep binnen bepaald gebied. Die doelgroep bestaat bij ons uit mensen die afhankelijk zijn van zorg en senioren 55+, Was het vroeger ook zo dat vrije radio stations vaak wijk, dorps gericht waren maar sinds internet radio is dit nu wereldwijd geworden omdat men nu letterlijk over waar internet is men naar het radio station kan luisteren. Hetgeen er ook voor heeft gezorgd dat we nu al luisteraars en volgers hebben vanuit het buitenland dat maakt radio uitzenden misschien nog wel leuker dan vroeger als etherpiraat.