Benjamin Eidson, professioneel bekend als Benny Joy (5 november 1935 – 24 oktober 1988) was een Amerikaanse rockabilly-gitarist en zanger die in zijn carrière drie singles uitbracht en regionaal populair was in Florida. Als gevolg van de rockabilly-revival in Engeland kreeg Joy’s materiaal hernieuwde belangstelling.

Biografie
Joy werd geboren in Atlanta, Georgia, Verenigde Staten, en verhuisde al snel met zijn familie naar Tampa Bay, Florida, waar hij gitaar leerde spelen van zijn buren. Hij trad op in het lokale muziekclubcircuit, verwierf al snel een reputatie voor zijn spontane danstheatrale optredens en ontmoette de hedendaagse gitarist Big John Taylor. De manager van het onafhankelijke platenlabel TRI-DEC Records, Daz Dodds, werd aangemoedigd om de twee muzikanten te contracteren, wat resulteerde in verschillende demo’s vergezeld van Taylor, waaronder Joy’s bekendste nummer “Spin the Bottle” dat in 1957 als single werd uitgebracht tot regionaal succes. Veel van Joy’s materiaal van de opnamesessies, dat grotendeels zelf was gecomponeerd, zoals “Little Red Book”, “Hey High School Baby” en “Miss Bobby Sox” had een gemeenschappelijk thema dat draaide om tienerangst. 

In 1958 stapte Joy over naar Ram Records en bracht zijn tweede single uit, het door Buddy Holly beïnvloede “Ittie Bittie Everything”. Ook in de loop van het jaar werd hij een van de eerste rockabilly-muziekartiesten die door Europa toerde, aangezien Joy onder andere de Platters, Barry De Vorzon en Raymond Scott ondersteunde. Joy volgde het zes weken later in de zomer van 1959 met een soortgelijke tournee, tegen die tijd werd zijn laatste single “Crash the Party” uitgebracht op Decca Records voor zowel de VS als Europa.

Joy slaagde er niet in om een doorbraakplaat te hebben en begon te werken als diskjockey en in het televisieprogramma American Bandstand. Hij werd ook songwriter en schreef verschillende nummers voor Marty Robbins, Jackie Wilson, Charlie Rich, Burl Ives, Debbie Reynolds, Johnny Rivers en Carl Smith. 

Als gevolg van de rockabilly-revival in Engeland worden Joy’s opnames verdedigd onder platenverzamelaars. Zijn materiaal is toegankelijker gemaakt omdat veel van zijn opnamen te horen zijn op de compilatiealbums Crash the Rockabilly Party en de vijf LP’s tellende collectie, The Benny Joy Story 1957-61.  Een van zijn opnames uit 1958, “Dark Angel”, werd opgenomen in een ander compilatiealbum, Hillbillies in Hell: Country Music’s Tormented Testament (2016). 

Hij stierf in oktober 1988 op 52-jarige leeftijd aan kanker. 

Discografie

Singles

  • 1957 – “Spin the Bottle” b/w “Hey’ … High School Baby!” – Tri-Dec 8667
  • 1958 – “Spin the bottle” b/w “Steady with betty” – Dixie 45-2001
  • 1958 – “Crash the Party” b/w “Little Red Book” – Antler DJ-41X45
  • 1959 – “Ittie bittie everything” b/w “Money Money” – With Big John Taylor – Buck Ram BRP 1000
  • 1961 – “Sincerely Your Friend” b/w “New York-Hey Hey” – Decca 31199
  • 1961 – “You Go Your Way (And I’ll Go Mine)” b/w “Birds Of A Feather Fly Together” – Decca 31280
  • 1963 – “Somebody Else’s Heartache” b/w “I’m Of No More Use To You Old Death” – Dot 45-16445

Compilatie albums

  • Rockin’ and Rollin’ with Benny Joy, Collector Records, CLCD 4401 (1992)
  • Crash the Rockabilly Party, Ace, CDCHD 703 (1998)