Het verlangen om zangeres te worden kreeg bij Monica West voor het eerst gestalte, toen zij op twaalfjarige leeftijd op het vijftigjarige huwelijksfeest van haar grootouders mee mocht zingen met de band die daar speelde. Dit was het eerste optreden voor publiek in haar geboorteplaats Vries(Dr.), onder haar eigen naam Geesje Vrieling.

Zij had meteen de smaak te pakken. Toen de Groninger all-round band “The René Five” destijds dan ook een zangeres vroeg, solliciteerde zij onmiddellijk en werd aangenomen.
Er moest natuurlijk ook een artiestennaam gekozen worden, en dus ging “Monique” op veertienjarige leeftijd, onder begeleiding van haar ouders, broers en zuster wekelijks van optreden naar optreden in Noord-Nederland en Duitsland.

Toen zij zestien was formeerde zij haar eigen band “Monique and the Sensations”. Deze naam werd later gewijzigd in “Monique and the Saints”.
Vele musici hebben in deze groep gespeeld, waaronder haar latere echtgenoot George de Wilde.
Jarenlang trad deze 5-mansformatie zeer succesvol op in vele dancingsdoor het hele land.
Er werd zelfs een plaat (Waarvoor leven wij/Voorbij) opgenomen in 1972 bij Peter Koelewijn.

In 1976 werd de naam van de band gewijzigd in “Flame”. Het was toen een semi-professioneel top-40 orkest, dat op vele nationale en internationale podia met veel plezier optredens verzorgde.
Op verzoek van Johnny Hoes werd in zijn studio een single (Each time/Cosy) geproduceerd.

In 1983 werd door “Monique” in de studio van Anne Doedens te Eeldeeen zogenaamd piratennummer op de band vastgelegd.
Als fervent liefhebster van country and westernmuziek had zij uit haar repertoire het welbekende lied D.I.V.O.R.C.E. van Tammy Wynette uitgekozen om daar een Nederlandse tekst bij te schrijven. De titel was S.C.H.E.I.D.I.N.G.Toen een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij Polydor deze opname hoorde bij studio Doedens werd meteen besloten het nummer uit te brengen. Op dat moment werd ook de naam “Monica West” geboren.
(Een idee van Henk Doedens) Het succes van de single was gigantisch.

Door de piratenstations werd het nummer plat gedraaid en het kwam daardoor in de nationale hitparade terecht en was vele weken nummer 1 in de Nederlandtalige top-10 van Adje Roland.
Televisie-optredens volgden, zoals “Op Volle Toeren” bij Chiel Montagne en vele bezoeken aan radiostations in het hele land.

Er moest natuurlijk een opvolger komen. Dus klom Monica weer in de pen en toverde “The coat of many colours” van Dolly Parton in 1984 om in “De Regenboogmantel” haar tweede single.
Binnen korte tijd was deze veelkleurige jas de meest aangevraagde titel bij alle noordelijke regionale radiostations en was hij bij “Op Volle Toeren” op de televisie te zien en te horen.
Op dat moment ging Monica op de solotoer. De singles “Gouden ring”(1985) en “Nee Petra” (1987) waren ook een schot in de roos, net als de daaropvolgende LP en muziekcassette getiteld “Regenboogmantel”.

In al haar liedjes bezingt Monica West met de door haarzelf geschreven teksten de ups en downs in het dagelijkse leven. En dat het leven niet altijd een sprookje is ondervond zij aan den lijve toen in 1991 haar echtgenoot plotseling overleed aan een hartstilstand. Zij bleef achter met haar tweejarige dochter Roxanne.

Al snel pakte zij echter de draad weer op en in 1992 kwam haar eerste cd-album uit “De Regenboogmantel en 16 andere successen”. Een half jaar later bleek dat iemand op onwettige wijze mee wilde profiteren van het succes van deze cd, door een twaalftal originele nummers van de blonde Monica West onder haar naam, maar met een foto van een andere donkerharige zangeres uit te brengen op een illegale cd. De rechtszaak die zij samen met haar producer Anne Doedens aanspande tegen deze persoon werd natuurlijk glansrijk gewonnen en de aangeklaagde werd veroordeeld tot een financiële vergoeding en het uit de handel halen van de betreffende cd’s.

Haar eerste cd-single “Nooit meer” kwam in 1995 op de markt,gevolgd door een album onder de naam “Storm gaat voorbij”. Ook heeft zij in 1997 meegewerkt aan het cd-album “Northern Countrystars”.
Hierop staat van haar een Engelstalig nummer getiteld“Coat of many colours”.
In 2000 besloot Monica te stoppen met live optredens.

Maar de belangstelling voor alles wat met muziek te maken heeft bleef natuurlijk, en toen Egbert Meyers van RTV Drenthe haar eind 2004 belde en vroeg of zij mee wilde werken aan een project betreffende Drentstalige muziek, voelde zij dit als een uitdaging om weer aan de slag te gaan.
Op haar thuisbasis in Zuidlaren kreeg zij de inspiratie een aantal Drentstalige teksten op papier te zetten, deze in een countryjasje te hullen om vervolgens naar Zevenhuizen te tuigen, en aldaar in de studio van Peter Vorenholt het geheel op te nemen. Dit resulteerde in een c.d. album met 6 nummers, getiteld”Monica West gaat Noord-Oost”.

In oktober 2009 is de single “De rooie corner” uitgebracht met daarop tevens een videoclip die is opgenomen in nachtclub “De Woeste Hoeve”. Monica treedt inmiddels ook weer op, zodat ze de liedjes op het in maart 2010 verschenen c.d. album “De rooie corner en 16 andere juweeltjes” weer live kan vertolken. Naast de nieuwe titels staat op dit album ook
“De Regenboogmantel” in een nieuw jasje.

In april 2012 is de single “Ferrari Jim” met bijbehorende videoclip op de markt verschenen. De tekst van deze single is gebaseerd op een ware gebeurtenis.