Insuline

Wij horen van o.a. luisteraars maar ook zien en ervaren teamleden de onverschilligheid van met name toeleveringsbedrijven voor diabetes patiënten. Het is heel leuk bedacht een aantal jaren geleden dat de levering van naalden, plaatjes om de bloedwaarde mee te meten alsmede de levering van chips die in de arm moeten worden geplaatst voor het meten van diabetes. Dit is via de zorgverzekeraars allemaal uit besteed aan zogenaamde toeleveringsbedrijven voor de zorg. Medique en Benu zijn enkele bekende namen van leveranciers van deze producten aanbevolen door de zorgverzekeraars in Nederland.

Voorheen werkte dit allemaal prima omdat de klant tijd afspraken voor levering van deze spullen kon maken met de leverancier. Echter sinds een paar maanden zijn de leveranciers overgestapt op een nieuwe bezorgdienst en toen zijn de problemen ontstaan met name voor mensen met diabetes maar ook voor hun die andere medicatie via deze toeleveringsbedrijven ontvangen want nu moet iemand die nog werkt en alleenstaand is gewoon een dag verlof nemen omdat zijn of haar medicatie wordt geleverd en men pas ochtends vroeg op de dag van levering een berichtje krijgt van het tijdstip waarop men het komt afleveren. Dit is natuurlijk ronduit lachwekkend te noemen want ieder normaal denkend mens met een beetje fatsoen en met verstandelijk denk vermogen begrijpt dat je daar bij een werkgever niet mee moet komen aanzetten door te bellen die ochtend van hallo ik kom niet naar het werk want ze komen me insuline of andere medicatie brengen en ik krijg zo net het bericht binnen van dat ze midden op de dag komen. Dit is ronduit lachwekkend en dat kost iemand op zijn minst 4 vakantie dagen per jaar maar in praktijk zijn dat er gewoon veel meer en dat is gewoon dood zonde dat men zijn of haar vakantie dagen kwijt is omdat men afhankelijk is van insuline en de toeleveringsbedrijven niet mee denkend zijn  en laten we maar gewoon keihard zeggen totaal niet klant gericht of beter gezegd klant vriendelijk werkt.

Wij hebben eens navraag gedaan naar aanleiding van de berichten die ons bereikten mede daar we zelf een teamlid hebben die ook afhankelijk is van insuline en andere medicatie welke via een toeleveringsbedrijf wordt geleverd. De leverancier geeft aan dat ze met een nieuw bedrijf zijn samen gaan werken om zo efficiënt mogelijk te werken en dat vermeld men er dan even niet bij maar dat zeggen wij maar even namelijk goedkoper uit te zijn. Het probleem is dat er nu tussen 8 uur ochtends en 22 uur ‘s avonds geleverd wordt door de bezorgdienst en men pas ochtends vroeg op de dag van levering een berichtje krijgt van het tijdstip van levering. Wij hebben aangegeven dat dit niet werkt voor mensen die alleenstaand zijn en nog deelnemen aan het arbeidsproces mede daar het ze altijd een dag verlof kost omdat de levering veelal al midden op de dat plaats vindt. 

Waarschijnlijk hadden wij Miep niet al te slim aan de lijn die probeerde mee te denken maar eigenlijk niet goed nadacht en maar wat onzin liep uit te kramen. Want die niet al te slimme kwam met de idiote en totaal onzinnige oplossing van laat het dan bij je werk afleveren. Waarschijnlijk heeft niet al te snuggere Miep nog niet helemaal door met die onzin van haar dat dit dan inhoudt dat men van 8 uur ochtends tot avonds 22 uur bij de werkgever aanwezig dient te zijn en dat men niet om 5 uur ‘s middags wanneer ze zelf als een hazewindhond de pleitvaart neemt om naar huis te gaan dat de persoon die op zijn of haar levering van  insuline of andere medicatie zit te wachten nog een paar uur moet blijven omdat men anders het risico loopt dat ze net na die tijd het komen afleveren met als gevolg een boze chauffeur van de bezorgdienst  die weer rechts omkeer kan met de spullen en het de volgende dag opnieuw moet aanbieden. Met als gevolg als het de 2e keer ook niet aangeboden kan worden omdat men na sluitingstijd van het bedrijf komt wordt alles terug gestuurd door die bezorgdienst met als gevolg dat dure insuline of medicatie gewoon de vuilnisbak in verdwijnt omdat het niet nog een keer uitgegeven mag worden volgens de wet. Kortom er wordt dan voor enorm veel geld letterlijk weggegooid en daarmee weten we ook meteen waarom de zorgpremie zo enorm hoog is. En buiten dat ook je werkgever dient nog eens te beschikken over een koelkast als ze insuline komen brengen want die moet meteen in de koelkast opgeborgen worden. Ja je werkgever zie je aankomen van als je vraagt om even een koelkast te plaatsen zodat je jouw insuline kunt opbergen als ze het komen afleveren  tijdens kantooruren. 

Wij hebben ook bij Miep niet al te snugger aangegeven dat dit onzinnige idee van haar totaal niet gaat werken om de eerder genoemde redenen. Toen kwam Miep niet al te snugger met een nog belachelijker idee namelijk die van het laten afleveren bij je buren. Waarop wij hebben aangegeven dat het een beetje te belachelijk is voor woorden om je buren lastig te vallen om je medicatie in ontvangst te nemen en daarbij hebben wij haar er ook op gewezen dat dit ook niet eens kan om dat er voor ontvangst getekend moet worden en het lijkt ons op de eerste plaats zo dat buren niet gaan tekenen voor spullen van anderen ondanks dat het bij hun wordt afgeleverd. Wij vrezen dat ze zeggen van dag maar ik teken voor niks en dat is ook heel logisch te noemen. Daarbij lijkt het ons inziens ook zo dat het niet toegestaan is dat iemand anders tekent voor ontvangst van medicatie voor anderen en denken wij dat de geadresseerde zelf daarvoor moet tekenen mede ook voor het risico waarom de leverancier zelf de terug gekomen medicatie niet op nieuw mag uitgeven dat er mogelijk mee gerommeld kan zijn dit risico loopt men ook als een ander voor ontvangst tekent. Toen was ineens het antwoord dat dit wel een beetje ver gezocht was waarop wij zeiden waarom gooien jullie het dan zelf wel in de vuilnisbak als het terug gestuurd wordt door de bezorgdienst daarop gaf Miep niet al te snugger natuurlijk geen antwoord.

Wij stelden voor dat ze gewoon bij de apotheek afleverden zodat men het dan daar op kon halen desnoods ook na sluitingstijd uit zo een automatiek systeem waar je voorheen de kroketten uit de muur trok trek je heden ten dagen je medicatie uit de muur alleen bij insuline wordt dat ook weer een probleem begrijpen wij want die kan niet in die automatiek omdat die gekoeld bewaard moet blijven maar die kan men dan bij de apotheek tot half 6 ophalen waarbij Miep niet al te snugger opmerkte dat hun bedrijf niet aan de apotheek leverde.

Van andere mensen hoorden wij dat Benu weer niet de Abott Free Style mag leveren kortom het is en blijft een rommeltje waar zo snel mogelijk een goede en degelijke oplossing voor moet komen.