The Melodians is een rocksteady band die in 1963 werd opgericht in de wijk Greenwich Town in Kingston, Jamaica, door Tony Brevett (geboren in 1949, neef van de bassist van The Skatalites, Lloyd Brevett), Brent Dowe en Trevor McNaughton. Renford Cogle assisteerde bij het schrijven en arrangeren van materiaal.

Carrière
Trevor McNaughton kwam op het idee om een groep samen te stellen en nam contact op met de toen 14-jarige Tony Brevett, die al succes had gehad in lokale talentenjachten. Brevett rekruteerde zijn vriend Brent Dowe en de groep werd gevormd, waarbij Brevett de leadzang op zich nam. Bramwell Brown en Renford Cogle hadden in de begindagen ook korte stints in de groep, en Cogle werd een van de belangrijkste songwriters van de groep.

De groep nam wat materiaal op met Prince Buster voordat Ken Boothe hen introduceerde bij Coxsone Dodd’s Studio One-label, waar ze in 1966 “Lay It On” opnamen (een van de eerste platen die de verschuiving van ska naar rocksteady weerspiegelde), “Meet Me”, “I Should Have Made It Up” en “Let’s Join Hands (Together)”. De leidende vocale taken werden nu gedeeld tussen Brevett en Dowe. Van 1967 tot 1968 hadden ze een aantal hits op Duke Reid’s Treasure Isle-label, waaronder “You Have Caught Me”, “Expo 67”, “I’ll Get Along Without You” en “You Don’t Need Me”. Na het opnemen van “Swing and Dine” voor platenproducent Sonia Pottinger, hadden ze nog meer hits met “Little Nut Tree” voordat ze hun grootste hit opnamen, “Rivers of Babylon” voor Leslie Kong. Dit lied werd een volkslied van de Rastafari-beweging en was te horen op de soundtrack van de film The Harder They Come. In het begin van de jaren 1970 nam Brevett ook op als soloartiest, met zijn grootste succes met “Don’t Get Weary”. Na de dood van Kong in 1971 namen ze op voor Lee Perry en Byron Lee’s Dynamic Studios. In 1973 verliet Brent Dowe de groep voor een solocarrière. De groep hervormde zich een paar jaar later, en opnieuw in de vroege jaren 1980.

In de jaren 1990 hergroepeerden de Melodians zich opnieuw als onderdeel van de rootsrevival. In 1992 namen ze “Song of Love” op, dat werd uitgebracht op het label Tappa Zukie. Gedurende de late jaren 1990 bleven ze internationaal toeren, waaronder optredens op het Sierra Nevada World Music Festival in Californië in 2002. In 2005 begonnen The Melodians aan een West Coast tour.

Door de dood van Tony Brevett in 2013 bleef McNaughton achter als het enige overgebleven originele lid. McNaughton toerde in 2014 als soloartiest en rekruteerde vervolgens Taurus Alphonso (voorheen van de Mellow Tones) en Winston Dias (voorheen van The Movers) om een nieuwe Melodians line-up te vormen.  Vanaf februari 2015 nam de groep een nieuw album op in Florida met producer Willie Lindo. The Return of the Melodians werd uitgebracht in mei 2017 en bereikte nummer 19 in de Billboard Reggae Albums-hitlijst. 

In februari 2017 ontvingen de Melodians een ‘Iconic Award’ van de Jamaica Reggae Industry Association (JaRIA). 

Sterfgevallen
Brent Dowe
Op de avond van 29 januari 2006, na een repetitie ter voorbereiding van een optreden dat het volgende weekend zou plaatsvinden in de residentie van de Jamaicaanse premier, kreeg Brent Dowe op 59-jarige leeftijd een fatale hartaanval. De overgebleven originele leden Tony Brevett en Trevor McNaughton bleven toeren in Europa en de VS, gesteund door de Yellow Wall Dub Squad.

Tony Brevett
Op 25 oktober 2013 overleed Tony Brevett aan kanker nadat hij in augustus was opgenomen in het ziekenhuis in Miami. Hij was 64 jaar oud. 

Trevor McNaughton
McNaughton, het laatste overlevende originele lid van de groep, stierf op 20 november 2018 in het Kendrick Rehabilitation Hospital in Hollywood, Florida, aan ademhaling falen. Hij was 77 en was de maand ervoor opgenomen in het ziekenhuis.

Gedeeltelijke discografie

Albums

  • Rivers of Babylon (1970), Trojan
  • Sweet Sensation (1976), Trojan
  • Sweet Sensation: The Original Reggae Hit Sound (1980), Island
  • Irie Feelings (1983), Ras
  • Premeditation (1986), Skynote
  • The Return of the Melodians (2017), TWT Music

Compilatie albums

  • Swing and Dine (1993), Heartbeat
  • Rivers of Babylon (1997), Trojan
  • Sweet Sensation: The Best of the Melodians (2003), Trojan