Trace Adkins

Tracy Darrell (Trace) Adkins (Sarepta (Louisiana), 13 januari 1962) is een Amerikaanse countryzanger en acteur. Adkins debuteerde in 1996 met het album Dreamin’ Out Loud, uitgebracht bij Capitol Records in Nashville. Sindsdien heeft Adkins nog tien studio-albums en twee Greatest Hits compilaties uitgebracht. Daarnaast heeft hij meer dan 20 singles in de hitlijst gebracht in de Billboard-countrymuziekhitlijsten, waaronder de nummer 1-hits (This Ain’t) No Thinkin’ Thing]Ladies Love Country Boys en You’re Gonna Miss This, die respectievelijk in 1997, 2007 en 2008 een hoogtepunt bereikten.

I Left Something Turned at Home ging naar 1 in de Canadese landelijke hitlijsten. Op een na hebben al zijn studioalbums in de Verenigde Staten een gouden of platina certificering gekregen, zijn meest verkochte tot nu toe is Songs About Me uit 2005, die 2 maal is gecertificeerd en multi-platina kreeg voor de verkoop van twee miljoen exemplaren. Adkins is algemeen bekend om zijn kenmerkende bas-bariton zangstem.

Hij heeft ook verschillende optredens op televisie gedaan, onder andere als panellid bij de spelshows Hollywood Squares en Pyramid als finalist in 2008 en als winnaar in 2013 bij The All Star Celebrity Apprentice als de stem voor het terugkerend personage Elvin bij King of the Hill en in televisiecommerciële voice-overs voor KFC en Firestone Tire and Rubber Company.

Ook heeft Adkins de autobiografie A Personal Stand: Observations and Opinions from a Free-Thinking Roughneck geschreven, die eind 2007 werd uitgebracht. Hij is verschenen in talrijke films, waaronder The Lincoln LawyMoms’ Night Out en I Can Only.imagine.

Biografie

Adkins is geboren in Sarepta, Louisiana. Zijn grootouders van vaderskant waren Rayford D. Adkins (1921-1987) en de voormalige Mavis Giles, later Mavis Tilley (1923-1999). Zijn vader was Aaron Doyle Adkins (1942-2014), die zevenenveertig jaar werkte op de International Paper Container Division in Springhill (Louisiana). Adkins heeft twee broers; Scott Devin Adkins (1971-1993) overleed op 21-jarige leeftijd in een pick-up truck ongeval. Zijn oom van moederskant was de christelijke muzikant James W. Carraway (1923-2008). Zijn muzikale interesse kwam op jonge leeftijd toen hij tien was en zijn vader hem een gitaar kocht en iemand inhuurde om hem les te geven.

Op de Sarepta High School is Adkins lid geworden van de gospelmuziekgroep de New Commitments. Hij was ook lid van de FFA. Later ging Adkins naar de Louisiana Tech University in Ruson (Louisiana). Adkins verliet het team na zijn eerste seizoen als gevolg van een knieblessure, zonder ooit een wedstrijd te hebben gespeeld. Adkins heeft nooit afgestudeerd. Na het verlaten van de universiteit werkte hij op een petroleum-installatie. Hij speelde ook muziek in de band Bayou. Adkins werkte ook als apotheektechnicus, voordat hij een carrière in de muziek begon. Hij verloor de pink aan zijn linkerhand bij een ongeluk met een mes om een emmer te openen, en vroeg de dokters om de vinger opnieuw schuin te bevestigen zodat hij gitaar kon blijven spelen. Adkins verhuisde naar honky-tonk bars voor de volgende jaren in het gebied Ark-La-Tex en verhuisde uiteindelijk naar Nashville, Tennessee in 1992. Eind 1994 ontmoette Adkins Rhonda Forlaw, die een kaderlid was bij Arista Records Nashville. Forlaw liet talloze vrienden uit de muziekindustrie komen om Adkins te horen in de komende jaren. Scott Hendricks van Capitol Records Nashville contracteerde hem ter plekke op een avond terwijl Adkins in Tillie en Lucy’s bar speelde in Mount Juliet, Tennessee.

Muziekcarrière

Vroege carrière

De eerste zelf geschreven single There’s a Girl in Texas werd uitgebracht in 1996 en bereikte de top 20 in de Billboard Hot Country Singles & Tracks-hitlijst. Het werd gevolgd door de publicatie van zijn debuutalbum Dreamin’ Out Loud later dat jaar. Het album produceerde verschillende hits, waaronder zijn eerste Top 5-single Every Light in the House, zijn eerste nummer 1-hit (This Ain’t) No Thinkin’ Thing en de Top 5-hit I Left Something Turned at Home. De laatste single was ook een nummer 1-hit in Canada. Zijn tweede album Big Time produceerde de Top 5-hit The Rest of Mine, maar de daaropvolgende singles bleken minder succesvol. Adkins werd in 1997 door de Academy of Country Music benoemd tot «Top New Male Artist». In 1998 verscheen Adkins in het muziekprogramma Austin City Limits van PBS (seizoen 23). Een verandering in het management vertraagde de publicatie van Adkins’ derde album, maar het album More… werd uiteindelijk eind 1999 uitgebracht. Hoewel het titelnummer van het album de Top 10 bereikte, slaagde More… er niet in om de gouden status te bereiken. Adkins’ dochter Mackenzie was te zien in de video More.

2001–2004

In 2001 raakte Adkins gewond bij een tractorongeval en moest hij tijdelijk het toeren annuleren. Kort na de publicatie van zijn album Chrome, begon hij een 28-daags alcohol rehabilitatieprogramma in Nashville. Chrome was zijn eerste album dat de Top 5 van de countryalbumhitlijsten bereikte, zijn kleine nummer bereikte eind 2002 de Top 10.

In 2003 bracht Adkins de twee albums Greatest Hits en Comin’ on Strong uit. In hetzelfde jaar werd hij opgenomen in de Grand Ole Opry. Hij maakte ook optredens als het middelpunt in de spelshow Hollywood Squares en deed voice-overs in commercials voor fastfoodketen KFC. Slechts de single Then They Do werd uitgebracht uit deze Greatest Hits compilatie. Dit album, dat de Greatest Hits-collectie opvolgt, produceerde twee singles: de Top 5-single Hot Mama en Rough & Ready, dat als hoogtepunt de dertiende plek bereikte.

Adkins en Travis Tritt speelden in februari 2004 de rol van de gevangenen in een aflevering van de televisieserie Yes, Dear (Greg & Jimmy’s Criminals).

2005–2007

In maart 2005 bracht Adkins zijn album Songs About Me uit. Het titelnummer werd in december 2004 als eerste single uitgebracht. De tweede single Arlington van het album genereerde controverse over de inhoud ervan (een eerstepersoonsaccount van een fictieve soldaat die op het punt stond te worden begraven op Arlington National Cemetery). Het werd gevolgd door Honky Tonk Badonkadonk, wat een cross-over hit werd, waardoor Adkins voor het eerst in de Top 40 van de Billboard Hot 100 kwam.

In 2006 verscheen het zevende studioalbum Dangerous ManSwing, de afgeleide single van het album piekte op nummer 20, terwijl de follow-up Ladies Love Country Boys Adkins’ tweede nummer 1-single werd in de countryhitlijsten en zijn eerste sinds (This Ain’t) No Thinkin’ Thing in 1997. Adkins’ dochter Brianna was te zien in de video Ladies Love Country Boys. De laatste publicatie van het album I Wanna Feel Something bleek niet succesvol in de hitlijsten, als gevolg daarvan kondigde Adkins aan dat hij zou stoppen met het ondersteunen van de single.

In augustus 2007 bracht Adkins de single I Got My Game On uit. Oorspronkelijk was het nummer gepland om de afleiding van een nieuw album te zijn, voorlopig getiteld Game On. Adkins besloot echter geen volledig album uit te brengen en bracht in plaats daarvan zijn tweede Greatest Hits compilatie uit, American Man: Greatest Hits Volume II, waarvoor I Got My Game On diende als de afgeleide single. Het album heeft ook Adkins’ snelststijgende single tot nu toe geproduceerd als zijn tweede single You’re Gonna Miss This. You’re Gonna Miss This is ook als zijn derde nummer een hit geworden in de Hot Country Songs, evenals de succesvolste single tot nu toe in de Billboard Hot 100 (nr. 12), Billboard Pop 100 (nr. 19) en de Hot Digital Songs-hitlijst (nr. 8).

Adkins bracht zijn eerste boek A Personal Stand: Observations and Opinions from a Free-Thinking Roughneck uit.

2008-2009

In 2008 bracht Adkins de single Muddy Water uit, de eerste single van het album X, die op 25 november werd uitgebracht. De video voor Muddy Water bevat een optreden van mede-Celebrity Apprentice-concurrent Stephen Baldwin als een man die wordt gedoopt in een rivier en later Adkins benadert als vriend. De single bereikte de top 30 in de countryhitlijst (nr. 22). Marry for Money en All I Ask for Anymore werden uitgebracht als de tweede en derde singles van het album en beiden piekten op 14 in de countryhitlijst.

In november 2008 trad Adkins op tijdens de Macy’s Thanksgiving Day Parade. Hij reed met zijn gezin op het Jimmy Ray Dean-vlot en zong zijn beroemde lied You’re Gonna Miss This. In 2009 verscheen Adkins in lokale Kansas City (Missouri)-commercials om reclame te maken voor seizoenskaarten voor het 50e seizoen van de Kansas City Chiefs van de National Football League.

Adkins nam het duet My First Ride op met countrylegende Ronnie Milsap ten behoeve van brandweerlieden en politieagenten in de Verenigde Staten en Canada. Na de publicatie van het nummer zei het label ‘nee’ tegen radiostations die het speelden zonder enige uitleg. Milsap leidde een protest bij Capitol Records tegen Free Trace en stond toe dat het nummer werd afgespeeld.

In november 2009 begon Adkins aan de “Shine All Night Tour”, een co-headling-onderneming met landgenoot Martina McBride. Ook nam hij in 2009 het duet Hillbilly Bone op met Blake Shelton, dat werd uitgebracht als de eerste single van Sheltons aankomende zesde album. Op 18 oktober 2009 verscheen Adkins op Extreme Makeover: Home Edition om Ty Pennington en zijn ontwerpteam te helpen bij het bouwen van een nieuw huis voor de familie Marshall.

2010–2014: Move to Show Dog-Universal Music

In januari 2010 nam Adkins afscheid van zijn oude platenlabel Capitol Records Nashville en tekende vervolgens bij Show Dog-Universal Music.

Adkins’ eerste single ThIis Ain’t No Love Song bij het label werd uitgebracht op 17 mei 2010 en diende als de eerste single van zijn negende studioalbum Cowboy’s Back InTown. Het debuteerde op nummer 54 in de hitlijsten voor de week van 29 mei 2010. De tweede single van het album, Brown Chicken, Brown Cow, werd op 10 januari 2011 uitgebracht op de countryradio.

Twee mannen in een kleine Dodge-pick-up kwamen om het leven nadat ze op 13 februari 2010 tegen een van de tourbussen van Trace Adkins waren gebotst. Verschillende leden van de band van Adkins waren aan boord van de bus, maar raakten niet ernstig gewond. Adkins zelf zat toen niet in de bus. Op 10 oktober 2010 zong Adkins het volkslied in het Dallas Cowboys stadion.

Op 18 december 2010 trad Adkins op tijdens het jaarlijkse extravaganza van WWE, WWE Tribute to the Troops, waar hij geweldig werd ontvangen door de aanwezige soldaten. Hij verscheen opnieuw in een aflevering van WWE SmackDown live vanuit Nashville, Tennessee op 13 mei 2011 als het speciale lid van het WWE-publiek.

In maart 2011 bracht Adkins Just Fishin uit, waarin zijn jongste dochter Trinity te zien was in de video, die op hun boerderij werd opgenomen. Het nummer bereikte plaats 6 in de Billboard-hitlijst. Op 4 juni 2011 brandde het huis van Adkins in Brentwood (Tennessee) af. Op 20 oktober 2011 zong Adkins het volkslied in game 2 van de 2011 World Series in Saint Louis (Missouri).

In april 2011 onthulde Adkins dat hij verliefd was op hoofdtrainer Kim Mulkey van het damesbasketbalteam Baylor Lady Bears, terwijl de twee op de universiteit zaten bij Louisiana Tech, waarna hij zijn vertolking One in a Million You aan haar wijdde.

Mulkey’s zus regelde in december 2011 een telefoongesprek tussen de zanger en de coach, waarop Kim Mulkey hem uitnodigde om te zingen bij Baylors thuiswedstrijd tegen de Connecticut Huskies. Adkins, die verhinderd was, regelde een optreden om het volkslied te zingen tijdens de thuiswedstrijd van de Lady Bears in februari 2012 tegen de Texas A&M Aggies.

In maart 2012 bezocht Adkins de Lady Bears terwijl ze op tournee waren in Kansas City om hen aan te moedigen voor hun NCAA Championships halve finale wedstrijd. Het team woonde later die week een van zijn concerten bij.

In februari 2012 verscheen Adkins als gastzanger op het album Hell in a Handbasket van Meat Loaf.

Adkins speelde The Star-Spangled Banner tijdens de thuisvoetbalwedstrijd van de West Virginia Mountaineers tegen de Baylor Bears op 29 september 2012. Hij was pas de derde live-vertolker van het volkslied in de 32-jarige geschiedenis van Mountaineer Field.

Adkins bracht op 14 mei 2013 het nieuwe album Love Will … uit. De eerste single van het album, Watch the World End, werd op 13 mei 2013 uitgebracht op de countryradio. In september 2013 werd aangekondigd dat hij niet langer op de Showdog-selectie stond volgens de officiële website.

Adkins bracht zijn eerste kerstalbum The King’s Gift uit op 29 oktober 2013.

2015-heden: naar Wheelhouse Records

Op 6 april 2015 werd aangekondigd dat Adkins had getekend bij Broken Bow Records, onder de Wheelhouse-stempel. In augustus 2015 kondigde Broken Bow aan dat Adkins een van de eerste artiesten was die tekende bij het nieuwe label van het label Wheelhouse Records. Zijn eerste single voor het label was Jesus and Jones, die op 18 januari 2016 op de countryradio werd uitgebracht en een hoogtepunt bereikte op nummer 41 in de Country Airplay-hitlijst. Lit werd op 25 juli 2016 uitgebracht op de landelijke radio, hoewel het zich niet in de hitlijst kon plaatsen. Beide singles staan op het album Something’s Going On, dat op 31 maart 2017 werd uitgebracht via Wheelhouse Records en het titelnummer werd een video.

Op 4 juli 2016 maakte Adkins een verrassingsoptreden tijdens de viering van de Onafhankelijkheidsdag in zijn geboorteplaats in Sarepta, Louisiana. Hij sloot zich aan op het podium van de Backbeat Boogie Band met verschillende ongeoefende nummers.

In 2019 verscheen Adkins op het nieuwe album Hixtape Volume 1 van Hardy. Op het album verschijnt hij op het nummer Redneck Tendencies met Joe Diffie.

Celebrity Apprentice

Adkins was een deelnemer van januari-maart 2008 bij The Celebrity Apprentice van NBC. Elke celebrity-deelnemer speelde om donaties aan hun geselecteerde goede doel. Adkins speelde voor het Food Allergy Research & Education. Adkins koos voor het goede doel omdat zijn dochter lijdt aan levensbedreigende reacties op pinda’s, melk en eieren. Uiteindelijk was hij de nummer twee van dat seizoen en verloor hij van Piers Morgan.

Adkins keerde terug voor de All-Stars-versie van The All-Star Celebrity Apprentice. Hij was de projectmanager voor zijn team Plan B, in de eerste taak, namelijk gehaktballen verkopen en won $670.072, een Celebrity Apprentice-record voor een eerste taak, voor zijn goede doel The American Red Cross. Samen met Vegas-illusionist Penn Jillette haalde Adkins opnieuw de finale (hij werd de eerste en enige persoon in de geschiedenis van de show die dit deed), waar Adkins won en The All-Star Celebrity Apprentice werd. Hij brak ook het record voor het hoogste bedrag dat iemand in de geschiedenis van de show voor zijn goede doel had ingezameld, met $ 1.524.072 voor het Amerikaanse Rode Kruis.

Woordvoerder

In 2012 tekende Adkins een deal met truckstopketen Pilot Flying J om de nieuwe woordvoerder van het bedrijf te worden. Adkins leende ook zijn kenmerkende stem aan Firestone als onderdeel van de Drive a Firestone-campagne om het merk nieuw leven in te blazen in 2012.

Privéleven

Adkins heeft twee dochters met zijn eerste vrouw en drie dochters met zijn derde vrouw. Adkins is een aanhanger van de Republikeinse Partij van de Verenigde Staten en trad op tijdens de Republikeinse Nationale Conventie 2012 in Tampa (Florida). Hij trad ook op met het volkslied bij de tweede inauguratie van de republikeinse gouverneur van Tennessee Bill Haslam in 2015.

Op 12 oktober 2019 trouwde Adkins met een Canadese actrice in New Orleans, Louisiana.

Discografie

Studioalbums

Jaren 1990

Titel Albumdetails Hoogste chartposities Verkoopcertificaties
US Country
US
US
Heat
CAN Country
Dreamin’ Out Loud
 • Datum van publicatie: 25 juni 1996
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, cassette
6 53 1 16
 • RIAA: Platina
Big Time
 • Datum van publicatie: 21 oktober 1997
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, cassette
7 50 26
 • US: Goud
More…
 • Datum van publicatie: 2 november 1999
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, cassette
9 82

 

Jaren 2000

Titel Albumdetails Hoogste chartposities Verkoopcertificaties
US Country
US
Chrome
 • Datum van publicatie: 9 oktober 2001
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, cassette
4 59
 • US: Goud
Comin’ On Strong
 • Datum van publicatie: 2 december 2003
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd
3 31
 • US: Platina
Songs About Me
 • Datum van publicatie: 22 maart 2005
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
1 11
 • US: 2× Platina
Dangerous Man
 • Datum van publicatie: 15 augustus 2006
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
1 3
 • US: Goud
X
 • Datum van publicatie: 25 november 2008
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
7 32

 

Jaren 2010

Titel Albumdetails Hoogste chartpositie
US Country
US
Cowboy’s Back in Town
 • Datum van publicatie: 17 augustus 2010
 • Label: Show Dog-Universal Music
 • Formats: dcd, download
1 5
Proud to Be Here
 • Datum van publicatie: 2 augustus 2011
 • Label: Show Dog-Universal Music
 • Formats: cd, download
2 3
Love Will…
 • Datum van publicatie: 14 mei 2013
 • Label: Show Dog-Universal Music
 • Formats: cd, download
6 14
Something’s Going On
 • Datum van publicatie: 31 maart 2017
 • Label: Broken Bow Records
 • Formats: cd, download
5 35

 

Kerstalbums

Titel Albumdetails Hoogste chartpositie
US Country
US
US
Indie
US Holiday
The King’s Gift
 • Datum van publicatie: 29 oktober 2013
 • Label: Caliburn
 • Formats: cd, download
12 75 11 9

 

Compilatiealbums

Titel Albumdetails Hoogste chartpositie Verkoopcertificaties
US Country
US
Greatest Hits Collection, Vol. 1
 • Datum van publicatie: 8 juli 2003
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd
1 9
 • US: Platina
Honky Tonk Badonkadonk
 • Datum van publicatie: 26 juni 2006
 • Label: EMI International
 • Formats: cd
American Man: Greatest Hits Volume II
 • Datum van publicatie: 4 december 2007
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
3 22
 • US: Platina
The Definitive Greatest Hits:’Til the Last Shot’s Fired
 • Datum van publicatie: 12 oktober 2010
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
12 62
10 Great Songs
 • Datum van publicatie: 3 april 2012
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
38
Icon
 • Datum van publicatie: 19 maart 2013
 • Label: Capitol Nashville
 • Formats: cd, download
55
10 Great Songs: 20th Century Masters: The Millennium Collection
 • Datum van publicatie: 1 april 2014
 • Label: Universal Music Group
 • Formats: cd
43

 

EP’s

Titel Album details
Ain’t That Kind of Cowboy
 • Datum van publicatie: 16 oktober 2020
 • Label: Verge Records
 • Formats: download

Singles

Jaren 1990

Jaar Single Hoogste chartpositie Album
US Country
US
CAN Country
1996 There’s a Girl in Texas 20 33 Dreamin’ Out Loud
Every Light in the House 3 78 10
1997 (This Ain’t) No Thinkin’ Thing 1 1
I Left Something Turned On at Home 2 1
The Rest of Mine 4 70 5 Big Time
1998 Lonely Won’t Leave Me Alone 11 10
Big Time 27 22
1999 Don’t Lie 27 45 More…

Jaren 2000

Jaar Single Hoogste chartpositie Verkoopcertificaties Album
US Country
US
US
Pop
CAN
2000 More 10 65 More…
I’m Gonna Love You Anyway 36
2001 I’m Tryin’ 6 44 Chrome
2002 Help Me Understand 17 80
Chrome 10 74
2003 Then They Do 9 52 Greatest Hits Collection, Vol.1
Hot Mama 5 51 Comin’ On Strong
2004 Rough & Ready 13 75
 • US: Goud
Songs About Me 2 59 Songs About Me
2005 Arlington 16
Honky Tonk Badonkadonk 2 30 33
 • US: 2x Platina
2006 Swing 20 76 75 Dangerous Man
Ladies Love Country Boys 1 61
 • US: Platina
2007 I Wanna Feel Something 25
I Got My Game On 34 American Man: Greatest Hits Volume II
2008 You’re Gonna Miss This 1 12 19 11
 • US: 2x Platina
Muddy Water 22 X
2009 Marry for Money 14 98 84
All I Ask For Anymore 14 95

Jaren 2010 – 2020

Jaar Single Hoogste chartpositie Verkoopcertificaties Album
US Country
US Country Airplay
US
2010 Ala-Freakin-Bama 49 Cowboy’s Back in Town
This Ain’t No Love Song 15 88
2011 Brown Chicken Brown Cow 39
Just Fishin’ 6 61
 • US: Goud
Proud to Be Here
Million Dollar View 38
2012 Them Lips (On Mine) 52
2013 Watch the World End (feat. Colbie Caillat) 57 Love Will…
2016 Jesus and Jones 41 Something’s Going On
Lit
2017 Watered Down 55
Still a Soldier
2020 Better Off Ain’t That Kind of Cowboy

 

Andere singles

Andere chartsongs

Jaar Single Hoogste chartpositie Album
US Country
US Bubbling
1998 The Christmas Song 64 Dillard’s Country Christmas Collection 1999
2005 Honky Tonk Badonk Adonk 58 Songs About Me
2009 Til the Last Shot’s Fired 50 5 X

Uitgelichte singles

Jaar Single Artiest Hoogste chartpositie Verkoopcertificaties Album
US Country
US Country Airplay US
CAN
2001 America the Beautiful Various 58
2009 My First Ride Ronnie Milsap
We’ve Got a Pulse Gene Watson A Taste of the Truth
Hillbilly Bone Blake Shelton 1 40 84
 • US: Platina
Hillbilly Bone
2013 Working on a Building Marty Raybon

(met T. Graham Brown en Jimmy Fortune)
Working on a Building
2019 Hell Right Blake Shelton 14 18 99
 • US: Goud
Fully Loaded: God’s Country

 

Trace Adkins

Trace Adkins