Dit gebeurde er in de tweede helft van 1990:
- Juli
- 1 – Oprichting van voetbalclub FC Zwolle als voortzetting van PEC, PEC Zwolle en PEC Zwolle’82.
- 1 – De economische en monetaire unie tussen de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek gaat van start. De laatste grenscontroles worden door de DDR opgeheven en de Oost-Duitse Mark wordt in de DDR vervangen door de D-Mark.
- 2 – Tijdens de jaarlijkse Hadj komen 1426 pelgrims om in een voetgangerstunnel naar Mekka.
- 2 – Meer dan 200 hoofdzakelijk jonge Albanese jongeren zoeken toevlucht in de westerse ambassades in Tirana.
- 2 – In New York wordt Imelda Marcos, de weduwe van Ferdinand Marcos, vrijgesproken van verduistering en fraude.
- 3 – Ontmoeting tussen Nelson Mandela en Margaret Thatcher.
- 4 – Jean-Pierre Van Rossem verschijnt in Brugge voor de rechter op verdenking van het uitschrijven van ongedekte cheques.
- 6 – De regeringsleiders van de NAVO verklaren na de tweedaagse top in Londen dat de Koude Oorlog over is.
- 6 – Na wekenlang protest treedt Petar Mladenov, de president van Bulgarije, af.
- 7 – Martina Navrátilová sleept haar negende Wimbledonoverwinning binnen in het vrouwen enkelspel. Zij wint de finale van Zina Garrison met 6-4 6-1.
- 7 – De Drie Tenoren (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras) geven in de ruïnes van de Thermen van Caracalla een groots concert dat via de televisie door zo’n 800 miljoen mensen kan gevolgd worden.
- 7 – De Franse ondernemer Bernard Tapie koopt voor zo’n 1 miljard euro een participatie van 80% in de sportartikelenfabrikant Adidas.
- 8 – West-Duitsland wint in Italië de wereldtitel door titelverdediger Argentinië in de finale van het WK voetbal met 1-0 te verslaan.
- 8 – De mannenfinale op Wimbledon wordt gewonnen door de Zweed Stefan Edberg. Hij verslaat de Duitser Boris Becker in vijf sets: 6-2, 6-2, 3-6, 3-6, 6-4.
- 9 – Vier Albanese ministers worden ontslagen. Eenenvijftig Albanezen die in de Tsjecho-Slowaakse ambassade in Tirana toevlucht hadden gezocht mogen naar Praag.
- 10 – Op het achtentwintigste congres van de Communistische Partij in Moskou wordt Michael Gorbatsjov herkozen tot partijleider.
- 12 – In het Britse blad The Spectator vergelijkt Nicholas Ridley, de Britse minister van Handel en Industrie, de Duitse bondskanselier Helmut Kohl met Adolf Hitler en zorgt zo voor een diplomatieke rel.
- 12 – Boris Jeltsin, de president van de republiek Rusland, kondigt op de laatste dag van het congres van de Communistische Partij aan dat hij de partij zal verlaten.
- 13 – Zo’n 4600 Albanezen mogen de westerse ambassades in Tirana verlaten en worden per schip overgebracht naar de Italiaanse havenstad Brindisi.
- 14 – Het Antwerpse warenhuis Grand Bazar, dat sinds 1885 op de Groenplaats staat, gaat voorgoed dicht.
- 14 – In Zaïre keurt het parlement een wet goed betreffende de oprichting en werking van politieke partijen. Toch zullen maar drie van de veertig kandidaat-partijen mogen deelnemen aan de verkiezingen.
- 15 – In Colombo (Sri Lanka) vermoorden de Tamiltijgers 168 moslims.
- 15 – Op de topontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Sovjetpresident Michael Gorbatsjov te Moskou komt men dicht bij een overeenkomst over de laatste heikele punten betreffende de hereniging van de twee Duitslanden.
- 16 – Bij een aardbeving op Luzon met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter komen ongeveer 1600 mensen om het leven.
- 16 – Tijdens een televisietoespraak verklaart Michael Gorbatsjov dat hij instemt met het NAVO-lidmaatschap van een verenigd Duitsland.
- 16 – Uiteenvallen van de Sovjet-Unie – De Sovjetdeelstaat Oekraïne wordt door zijn parlement soeverein verklaard.
- 17 – Tijdens een overleg tussen de vier geallieerden, Polen en de twee Duitslanden in Parijs wordt een akkoord gesloten over het voortbestaan van de Oder-Neissegrens na de Duitse hereniging.
- 17 – Tien hectare bos en heide gaan in vlammen op bij een brand op de Kalmthoutse Heide.
- 19 – Op de Internationale Opera- en Belcantowedstrijd wint de Hongaarse mezzosopraan Andrea Ulbrich de grote prijs van de Vlaamse Opera.
- 19 – Net voor de vergadering van OPEC-landen in Genève breekt er een rel over de olieprijzen uit tussen Irak en Koeweit.
- 20 – De tweede editie van de Goodwill Games, een sportmanifestatie die de relaties tussen de V.S. en de Sovjet-Unie moet verbeteren, gaat in Seattle van start.
- 21 – Op de Potsdamer Platz in de Duitse hoofdstad Berlijn wonen zo’n 200.000 toeschouwers een opvoering bij van Roger Waters’ The Wall, waarbij de Berlijnse Muur symbolisch weer wordt opgebouwd en uiteindelijk afgebroken.
- 22 – Greg LeMond verdedigt met succes zijn titel de 77ste editie van de Ronde van Frankrijk. De Amerikaanse wielrenner eindigt vóór Claudio Chiappucci (Italië) en Erik Breukink (Nederland).
- 24 – Irak stationeert zo’n 30.000 militairen bij de grens met Koeweit.
- 24 – In België wordt in Ardooie de honderdste varkenspesthaard gevonden. Zo’n 900 dieren worden afgemaakt.
- 25 – Saddam Hoessein, de Iraakse president, verklaart aan de Egyptische president Moebarak dat hij niet van plan is Koeweit binnen te vallen.
- 25 – In Zimbabwe wordt de noodtoestand, die sinds 1965 van kracht was, door de regering opgeheven.
- 27 – Bij een bijeenkomst van de OPEC in Genève wordt een akkoord bereikt om de prijs voor een vat ruwe olie te verhogen tot 21 dollar.
- 27 – De laatste exemplaren van het “lelijke eendje” (het 2 pk-model) lopen in het Portugese Mangualde van de band. De productie van het populaire model van de Franse autofabrikant Citroën heeft 41 jaar geduurd.
- 27 – Uiteenvallen van de Sovjet-Unie – Het parlement van de Sovjetrepubliek Wit-Rusland roept de soevereiniteit uit.
- 28 – Alberto Fujimori wordt president van Peru en volgt Alan García op.
- 29 – De succesvolle Van Goghtentoonstellingen in Amsterdam en Otterlo worden gesloten op de honderdste verjaardag van de sterfdag van de schilder. De tentoonstellingen trokken zo’n 1.200.000 bezoekers.
- 30 – Het Liberiaanse leger doodt in een lutherse kerk in de hoofdstad Monrovia meer dan 600 vluchtelingen.
- 31 – Het Gemeentekrediet wordt door de Vlaamse regering aangeduid als kassier van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf 1 januari 1991 zal de bank zo’n 407 miljard frank beheren.
- 31 – In het Belgische plaatse Balen ontploffen 570 obussen in twee kruitbunkers van de failliete munitiefabrikant PRB.
- Augustus
- 1 – In Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago, geven de extremistische moslimrebellen die sinds 27 juli 1990 veertig mensen, waaronder verscheidene ministers, gegijzeld hielden zich over.
- 1 – Zjeljoe Zjelev, de voorzitter van de Unie van Democratische Krachten, de voornaamste oppositiebeweging, wordt verkozen tot president van Bulgarije.
- 1 – Van Inch’ Allah, de roman van de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci, worden op drie dagen 150.000 exemplaren verkocht. Het boek breekt daarmee alle Italiaanse verkooprecords.
- 1 – Doordat Koeweit niet wil ingaan op de eisen van Irak, worden de verzoeningsgesprekken in Djedda tussen de beide landen zonder resultaat afgebroken.
- 2 – Golfoorlog – Invasie van Iraakse troepen in Koeweit. De emir van Koeweit wordt afgezet. De olieprijzen stijgen naar hun hoogste koers sinds 1986.
- 3 – In België overschrijdt de ozonconcentratie door de aanhoudende hoge temperatuur op drie plaatsen de alarmdrempel. Alarmfase 2 wordt afgekondigd en bedrijven worden verplicht om over te schakelen van olie en kolen op gas.
- 5 – In Namen wint de Belg Eric Geboers de Grote Prijs van België motorcross 500 cc. Hij wordt zo voor de vijfde maal wereldkampioen.
- 5 – De vijfjaarlijkse Havenfeesten in Zeebrugge en Brugge trekken zo’n 600.000 bezoekers, die er 125 zeilschepen kunnen bezichtigen.
- 5 – Amerikaanse mariniers evacueren Amerikaanse burgers uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.
- 5 – De Caïro-verklaring van de mensenrechten in de islam wordt door 45 landen ondertekend. Ze wijst de Sharia aan als leidraad voor de mensenrechten, die er dan ook heel anders uitzien als in westerse landen
- 6 – Golfoorlog – De Verenigde Naties kondigt sancties tegen Irak af. Met dertien stemmen voor en twee onthoudingen (van Cuba en Jemen) beslist de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om economische maatregelen te nemen.
- 7 – Golfoorlog – De Verenigde Staten besluiten troepen naar het Golfgebied te sturen. In eerste instantie worden troepen naar Saoedi-Arabië gestuurd om dat land tegen een mogelijke inval te beschermen.
- 7 – De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging ANC beslist om alle gewapende acties gericht tegen de regering op te schorten.
- 8 – Golfoorlog – Het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen (waaronder Arabische) spreken steun uit voor de beslissing van de VS. Een ultimatum van de VN-Veiligheidsraad geeft Irak tot uiterlijk 15 januari 1991 de tijd zich uit Koeweit terug te trekken.
- 8 – Golfoorlog – Irak annexeert Koeweit als een deel van zijn grondgebied. De Iraakse luchtmacht wordt uitgerust met chemische wapens. De eerste vliegtuigen met vluchtelingen komen in Europa aan.
- 9 – (tot 14 augustus) vierde Sail Amsterdam Zeilvlootshow
- 9 – Golfoorlog – Vele buitenlanders zitten vast in Irak nadat het land besliste zijn grenzen te sluiten. De VN-Veiligheidsraad aanvaardt de annexatie van Koeweit door Irak niet.
- 10 – Golfoorlog – De Arabische Liga houdt een spoedvergadering in Caïro en eist dat Irak zich uit Koeweit terugtrekt. Er wordt ook beslist een Arabische Vredesmacht naar Saoedi-Arabië te sturen.
- 10 – De Iraakse president Saddam Hoessein doet een oproep tot een heilige oorlog (Jihad) om het graf van Mohammed en Mekka uit handen van het Westen te houden.
- 12 – De Belg Thierry Boutsen wint de Grand Prix van Hongarije en behaalt zo zijn derde overwinning in de Formule 1.
- 13 – Stefan Edberg lost Ivan Lendl na tachtig weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals; de Zweed wordt de achtste aanvoerder van die lijst na Ilie Năstase (1), John Newcombe (2), Jimmy Connors (3), Björn Borg (4), John McEnroe (5), Lendl (6) en Mats Wilander (7).
- 14 – De Belgische beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem verlaat de Antwerpse gevangenis na 48 dagen in voorhechtenis te hebben gezeten.
- 15 – In de Sovjet-Unie worden Aleksandr Solzjenitsyn en Josef Brodsky in ere hersteld. Zij krijgen hun burgerrechten terug.
- 15 – In Gdańsk (Polen) wordt het tienjarig bestaan van de vakbond Solidariteit gevierd.
- 15 – Irans voorwaarden voor een vredesverdrag dat een eind moet maken aan de oorlog tussen Iran en Irak worden door Saddam Hoessein geaccepteerd.
- 15 – In zwarte woonwijken te Johannesburg (Zuid-Afrika) vallen 140 doden bij politiek oproer en stammengeweld.
- 16 – De Oost-Duitse sociaaldemocratische partij SDP stapt uit de regeringscoalitie met christendemocraten die onder leiding staat van Lothar de Maizière.
- 17 – België stuurt twee mijnenjagers (de Iris en de Myosotis) en een commandoschip (de Zinnia) naar de Perzische Golf. De schepen vertrekken met 214 man aan boord vanuit Zeebrugge.
- 17 – Aleksandr Solzjenitsyn weigert het aanbod van de Sovjet-Unie voor het herstel van zijn burgerrechten.
- 18 – Golfoorlog – Incident in de Perzische Golf: twee Amerikaanse fregatten lossen waarschuwingsschoten naar Iraakse tankers die echter geen rechtsomkeert maken.
- 19 – In het zwarte stadsdeel Soweto in Johannesburg (Zuid-Afrika) vallen 222 doden tijdens bloedig geweld tussen de aanhangers van het ANC en Inkatha.
- 20 – Golfoorlog – De Amerikaanse president George Bush eist van de Iraakse president Saddam Hoessein dat de duizenden westerlingen die volgens Bush door Irak worden gegijzeld, worden vrijgelaten. Op zijn beurt eist Irak dat alle ambassades in Koeweit worden gesloten.
- 21 – Golfoorlog – De negen leden van de West-Europese Unie besluiten in Parijs om gezamenlijk op te treden tijdens de Golfcrisis.
- 22 – Golfoorlog – Irak plaatst raketten in het bezette Koeweit. President George Bush roept 40.000 reservisten op voor dienst in de Perzische Golf.
- 23 – Op de Iraakse televisie worden beelden getoond van Saddam Hoessein die omringd wordt door Britten, onder wie enkele kinderen. Zij mogen het land niet verlaten, maar worden niet gegijzeld volgens de Iraakse president.
- 23 – Het DDR-parlement stemt tijdens een extra zitting in met 3 oktober 1990 als de datum van de vereniging van de twee Duitslanden. De datum wordt geaccepteerd met 294 stemmen voor, 62 tegen en 7 onthoudingen.
- 24 – Henry E. Holt ontdekt de planetoïde (13043) 1990 QT4.
- 25 – Golfoorlog – Voor het eerst keurt de VN-Veiligheidsraad unaniem een resolutie goed waarbij het wordt gewettigd om militaire middelen in te zetten om het handelsembargo tegen Irak te doen naleven.
- 26 – In de Joegoslavische stad Tuzla komen 78 mijnwerkers om bij een gasontploffing in een kolenmijn.
- 27 – Golfoorlog – De drie schepen van de Belgische marine die naar aanleiding van de Golfoorlog waren uitgestuurd, krijgen de Golf van Oman als eindbestemming.
- 28 – Golfoorlog – President Saddam Hoessein roept Koeweit uit tot 19e provincie van Irak.
- 29 – In Wenen wordt door tien olieministers van de OPEC een akkoord bereikt om voor de duur van de Golfoorlog de overeengekomen productieplafonds voor olie op te heffen. De prijs van een vat ruwe olie daalt zo met ongeveer twee dollar per vat.
- 31 – In Berlijn ondertekenen de twee Duitslanden het Eenwordingsverdrag, waardoor beide staten op 3 oktober weer één staat worden.
- 31 – Golfoorlog – Javier Pérez de Cuéllar, de secretaris-generaal van de VN, en Tarek Aziz, de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, starten in Amman gesprekken over de Golfoorlog.
- September
- 1 – De Vlaamse openbare zender BRT lanceert TV1. De populaire presentator Luc Appermont stapt over van BRT naar de commerciële zender VTM.
- 1 – De Vlaamse politieke partij Volksunie neemt een tweede naam aan: “Vlaamse Vrije Democraten”.
- 1 – De Franstalige leerkrachten vangen het nieuwe schooljaar aan met een betoging in Brussel.
- 2 – In Utsunomiya (Japan) wordt de Belg Rudy Dhaenens wereldkampioen wielrennen op de weg. Tweede is zijn landgenoot en ploegmaat Dirk De Wolf.
- 2 – De Gordel, de jaarlijkse fiets- en wandeltochthappening door 18 Vlaamse randgemeenten van Brussel, trekt zo’n 85000 deelnemers aan, 10000 meer dan in 1989.
- 2 – In Canada maakt het leger na 54 dagen een einde aan een barricadeactie van Mohawkindianen die protesteerden tegen de aanleg van een golfbaan in hun reservaat.
- 2 – Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, goedgekeurd op 20 november 1989, wordt van kracht.
- 4 – De eerste ministers van Noord- en Zuid-Korea ontmoeten elkaar voor het eerst sinds 45 jaar in Seoel. Zij plegen overleg om de spanningen tussen beide landen te verminderen.
- 5 – Saddam Hoessein, de Iraakse president, roept opnieuw op tot een heilige oorlog tegen het Westen. Hij spoort de Egyptenaren en het Saoedische volk aan om in opstand te komen tegen hun regeringen.
- 7 – De Belgische Koning Boudewijn viert zijn zestigste verjaardag en zit in 1990 ook veertig jaar op de troon. Deze dubbele blijde gebeurtenis wordt gevierd met de zogenaamde 60/40-feesten, waarvan het officiële startschot wordt gegeven op de verjaardag van de koning.
- 8 – Het National Symphony Orchestra of London krijgt een Belg als hoofddirigent: de 58-jarige Vlaamse pianist François Glorieux.
- 8 – Nelson Mandela begint een driedaags bezoek aan Zaïre. President Mobutu begroet hem bij zijn aankomst in Goma.
- 8 – De finale in het vrouwenenkelspel op de US Open wordt gewonnen door Gabriela Sabatini. Zij verslaat Steffi Graf.
- 9 – Samuel Doe, de president van Liberia, wordt in Monrovia door de rebellen van Prince Yormie Johnson verwond en gevangengenomen. Doe wordt gefolterd en later vermoord.
- 9 – Golfoorlog – Tijdens een topontmoeting in Helsinki tussen George Bush en Michail Gorbatsjov verklaren beide politici dat Irak de VN-resoluties moet respecteren.
- 10 – Paus Johannes Paulus II wijdt in Yamoussoukro de O.L.V. van de Vredebasiliek in. Het gebouw is een kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.
- 10 – Het proces over de schuld van de ramp met de Herald of Free Enterprise start in Londen.
- 10 – Iran en Irak sluiten een akkoord om hun diplomatieke betrekkingen te normaliseren.
- 10 – Het mannenenkelspel op de US Open wordt gewonnen door de Amerikaan Pete Sampras. Hij verslaat in de finale zijn landgenoot Andre Agassi.
- 11 – Golfoorlog – De Britse regering gaat tanks gestationeerd in de Bondsrepubliek Duitsland inzetten in het Golfgebied.
- 12 – In Moskou ondertekenen de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland en de vier geallieerde winnaars van de Tweede Wereldoorlog het zogenaamde “2 + 4”-verdrag. Dit verdrag herstelt de soevereiniteit van Duitsland en legt het internationale statuut van het nieuwe herenigde Duitsland vast. Formeel komt hiermee pas een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
- 13 – Manneken Pis krijgt zijn 500e kostuumpje aangemeten. De Belgische Spoorwegen schenken hem het uniform van een treinchef op de TGV.
- 14 – Golfoorlog – Iraakse soldaten dringen binnen in de Belgische ambassade in Koeweit-Stad.
- 14 – Zesentwintig treinreizigers worden op bloedige wijze afgemaakt tijdens gewelddadige onlusten in zwarte wijken rondom Johannesburg (Zuid-Afrika).
- 15 – De Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië gaat naar Rosencrantz & Guildenstern Are Dead van Tom Stoppard.
- 16 – Golfoorlog – Op de Iraakse televisie wordt een boodschap vertoond waarbij de Amerikaanse president George Bush zich richt tot het Iraakse volk.
- 18 – Tijdens een zitting in Tokio wijst het Internationaal Olympisch Comité de organisatie van de Spelen in 1996 toe aan de Amerikaanse stad Atlanta.
- 19 – Na 28 jaar te hebben gediend als directeur-generaal van het Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs gaat Mgr. Alfred Daelemans (67) op rust.
- 20 – De Driejaarlijkse Staatsprijs gaat naar André Demedts voor zijn hele schrijverscarrière.
- 21 – In de reeks rond precolumbiaanse cultuur organiseren de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis de tentoonstelling “Inca-Peru” als derde en laatste luik. De tentoonstelling loopt van 21 september tot 30 december.
- 22 – Luciano Pavarotti geeft voor de tweede maal een optreden in het Antwerpse Sportpaleis.
- 23 – Golfoorlog – Irak haalt de munteenheid van Koeweit, de Koeweitse dinar, uit omloop.
- 23 – Frederik Willem de Klerk brengt een bezoek aan de Verenigde Staten. Hij is de eerste Zuid-Afrikaanse president die een bezoek brengt aan het land sinds de invoering van de apartheid.
- 24 – De Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker ondertekent in Bonn het verdrag over de Duitse eenwording.
- 24 – De DDR stapt uit het Warschaupact.
- 24 – GroenLinks wordt opgericht.
- 25 – Golfoorlog – Het handelsembargo tegen Irak wordt door de Verenigde Naties tot het luchtruim uitgebreid. De Russische overheid sluit VN-geweld tegen Irak niet uit.
- 27 – Voor de eerste keer sinds 14 februari 1989 verschijnt de Britse schrijver Salman Rushdie, bekend van De Duivelsverzen, op de televisie.
- 27 – Na negen jaar ballingschap keert de eerste president van Algerije, Ahmed Ben Bella, terug naar zijn land. Hij wordt enthousiast onthaald in de hoofdstad Algiers.
- 28 – De negende editie van de Grote Winkler Prins Encyclopedie wordt voorgesteld.
- 29 – De Wereldtop voor kinderen van de Verenigde Naties wordt in New York door koning Boudewijn geopend in het bijzijn van staatshoofden uit de hele wereld.
- 30 – Golfoorlog – President Saddam Hoessein doet een oproep voor een vredesdialoog.
- Oktober
- 1 – In het Sovjet-Russische parlement wordt de “Wet over gewetensvrijheid en religieuze organisaties” door een grote meerderheid goedgekeurd.
- 1 – Start van de eerste Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden.
- 1 – De Vlaamse radiozenders Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel van de openbare omroep zenden voor het eerst handelsreclame uit.
- 2 – De Peanutsstripfiguren van Charles M. Schulz, waaronder Snoopy en Charlie Brown, worden 40 jaar oud.
- 2 – Zo’n 500 gewapende Rwandese Tutsivluchtelingen vallen vanuit Oeganda Rwanda binnen.
- 3 – Duitse hereniging. De Länder (deelstaten) van de DDR (Oost-Duitsland) treden toe tot de Bondsrepubliek Duitsland, die nu 16 deelstaten telt. Daarmee geldt de West-Duitse wetgeving voor geheel Duitsland.
- 3 – Rwanda vraagt hulp aan België om het hoofd te bieden aan de invasie van Tutsi-rebellen.
- 4 – In het Rijksdaggebouw in Berlijn komt het Duitse parlement voor het eerst in 57 jaar weer samen. Het gaat om 520 leden van de Bondsdag en 144 leden van de Oost-Duitse Volkskammer.
- 4 – Golfoorlog – Het Belgische fregat “F912 Wandelaar” vertrekt met 160 man van Zeebrugge naar de Perzische Golf.
- 4 – Vijfhonderd Belgische paracommando’s worden in het kader van een humanitaire actie naar Rwanda gestuurd nadat dat land om hulp had gevraagd.
- 5 – De Driejaarlijkse Staatsprijs voor proza gaat naar de schrijfster Kristien Hemmerechts.
- 6 – De eerste aflevering van FC De Kampioenen wordt uitgezonden.
- 8 – Er vallen 21 Palestijnse doden en 300 gewonden bij schermutselingen op de Tempelberg in Jeruzalem.
- 8 – Het Britse pond sterling treedt toe tot het Europees Monetair Stelsel.
- 9 – Jean-Pierre Van Rossem stelt zijn eerste roman, Staat in staat van ontbinding, voor.
- 9 – De Gouden Griffel gaat naar Els Pelgrom voor het boek De eikelvreters.
- 10 – In België worden de bufferzones ingesteld tegen de verspreiding van de varkenspest opgeheven.
- 13 – De leider van de Libanese christelijke milities, generaal Michel Aoun, vlucht naar de Franse ambassade nadat hij werd verdreven uit zijn hoofdkwartier in Oost-Beiroet.
- 13 – In het stadhuis van Brugge viert Jeugd en Muziek zijn vijftigjarig bestaan.
- 14 – Bij federale verkiezingen in Duitsland haalt de CDU van kanselier Helmut Kohl de overwinning in 4 van de 5 vroegere deelstaten van de DDR.
- 15 – Sovjetleider Michail Gorbatsjov krijgt de Nobelprijs voor de vrede.
- 15 – Saoedi-Arabië meldt dat er nieuwe olievelden zijn ontdekt. De reserves van het land verhogen zo met 20%.
- 15 – In Zuid-Afrika wordt de zogenaamde “kleine apartheid”, de wet op gescheiden voorzieningen, afgeschaft.
- 15 – Golfoorlog – De regering van Koeweit verklaart zich bereid tot het bespreken van de geschillen met buurland Irak zodra de Iraakse troepen uit het emiraat worden teruggetrokken.
- 17 – De Rode Duivels verliezen in Cardiff hun eerste wedstrijd in de voorronde van het Europees kampioenschap voetbal tegen Wales met 3-1.
- 17 – De zogenaamde “Groene Lijn” – een lijn van 8 km lang die de Libanese hoofdstad Beiroet gedurende 15 jaar in twee heeft gedeeld – wordt door Syrische troepen ontmanteld.
- 18 – De Vlaamse Raad keurt het voorstel goed dat aan de Vlaamse Gemeenschap een nieuw wapen en een nieuwe vlag geeft. Het Vlaamse volkslied – de Vlaamse Leeuw – wordt uitgebreid met een strofe.
- 19 – De Britse rederij P&O European Ferries Ltd wordt door een Londense rechtbank vrijgesproken van doodslag in het proces dat tegen de maatschappij was aangespannen na de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987.
- 21 – De Braziliaanse autocoureur Ayrton Senna wordt voor de tweede maal wereldkampioen Formule 1. Hij behaalt deze titel in de voorlaatste Grand Prix van het seizoen op het Circuit Suzuka (Japan).
- 22 – In Rwanda zijn de rebellen die in opstand zijn gekomen tegen de regering bereid tot een wapenstilstand.
- 22 – De BRT beslist om zijn huisorkest, de Big Band, dat onder leiding staat van Freddy Sunder, op te doeken.
- 23 – De Russische stad Nizjni Nowgorod, sinds 1932 Gorki geheten, krijgt haar oude naam terug.
- 24 – In Noord-Ierland worden twee controleposten door bomaanslagen van het IRA getroffen. Zes Britse soldaten en 27 anderen worden gewond.
- 25 – De regering van Rwanda aanvaardt officieel het bestand aangeboden door de rebellen.
- 25 – De Albanese schrijver Ismail Kadare vraagt politiek asiel aan in Frankrijk.
- 26 – Aan het einde van zijn driedaags bezoek aan de NAVO in Evere pleit generaal Mikhaïl Moisejev, de stafchef van de strijdkrachten van de Sovjet-Unie, voor een omvorming van de militaire blokken.
- 27 – Het Amerikaans Congres verbiedt alle militaire hulp aan Zaïre.
- 27 – De Belgische regering zet de humanitaire opdracht van de paracommando’s in Rwanda stop.
- 28 – In België verliezen de christendemocraten twee zetels en de Partij van de Duitstalige Belgen één zetel bij verkiezingen voor het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. De groenen winnen drie zetels en de socialisten een. De liberalen blijven status quo.
- 28 – In Ivoorkust boekt de aftredende president Felix Houphouët-Boigny een ruime verkiezingsoverwinning.
- 28 – In Rome beslist een buitengewone Europese Raad dat de tweede fase van de EMU, de Europese economische en monetaire unie, zal beginnen op 1 januari 1994. De bevoegdheden van de lidstaten betreffende geld en rentevoeten zullen overgedragen worden aan een onafhankelijke centrale Europese bank. Het Verenigd Koninkrijk stemt als enige tegen.
- 28 – In de Georgische Sovjetrepubliek worden de eerste vrije en meerpartijen-verkiezingen gehouden voor de Georgische Hoge Raad (voormalige Opperste Sovjet). Deze worden gewonnen door het blok “Ronde Tafel – Vrij Georgië” onder leiding van nationalist en aanjager van de onafhankelijkheidsstrijd Zviad Gamsachoerdia.
- 29 – In Parijs ondertekenen de Franse president François Mitterrand en de Sovjet-Russische president Michail Gorbatsjov een vriendschapsverdrag.
- 30 – Een eerste groep Belgische para’s keert na een humanitaire opdracht van 24 dagen in Rwanda terug naar België.
- 30 – In België wordt voor het eerst sinds 20 augustus 1990 weer een haard van varkenspest vastgesteld. Het gaat om een landbouwbedrijf in Denderwindeke.
- 30 – Groot-Brittannië is geen eiland meer: om 20u25 wordt onder het Kanaal een verbinding van 5 centimeter tot stand gebracht tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.
- November
- 1 – Mary Robinson wordt de 1ste vrouwelijke president van Ierland.
- 1 – Er worden nieuwe leden verkozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vanaf 1 januari 1991 zullen België, Ecuador, India, Oostenrijk en Zimbabwe voor twee jaar deel uitmaken van de Veiligheidsraad.
- 1 – Sir Geoffrey Howe, de vice-premier van het Verenigd Koninkrijk, neemt ontslag.
- 3 – De laatste Belgische para’s die deelnamen aan de militaire operatie “Groene Bonen” keren terug uit Rwanda en landen op Melsbroek.
- 4 – De Iraakse overheid laat vijftien gijzelaars (een Belg en veertien Duitsers) vertrekken.
- 4 – De stad Dinant viert het honderdvijftigjarig bestaan van de saxofoon met een concert waaraan duizenden saxofoonspelers uit heel Europa deelnemen.
- 5 – In Genève wordt de wetenschappelijke conferentie over het broeikaseffect, waaraan experts uit 120 landen hebben deelgenomen, afgesloten.
- 6 – Hongarije wordt het 24e lid van de Raad van Europa en is zo het eerste land van het Warschaupact dat toetreedt tot de organisatie.
- 7 – Tijdens de viering van de 73e verjaardag van de Revolutie van 1917 op het Rode Plein in Moskou vuurt een man een paar maal in de richting van Michail Gorbatsjov.
- 7 – Een derde van het filmterrein van de Universal Studios wordt door brand verwoest.
- 8 – Gina Marie Tolleson, de 21-jarige Miss Verenigde Staten, wordt in Londen gekroond tot Miss World.
- 9 – Pierre Godfroid wordt de nieuwe voorzitter van Sabena.
- 9 – Golfoorlog – De Amerikaanse president George Bush stuurt 150.000 extra soldaten naar de Perzische Golf.
- 9 – Golfoorlog – Door bemiddeling van voormalig Duits bondskanselier Willy Brandt worden in Irak 206 gijzelaars vrijgelaten.
- 10 – De Libanese milities trekken zich na 15 jaar oorlog terug uit Beiroet.
- 10 – In het oosten van het Afrikaanse land Tsjaad worden regeringstroepen aangevallen door aanhangers van Idriss Déby.
- 12 – Kroonprins Akihito wordt de 125ste monarch van Japan en neemt de titel Keizer Akihito van Japan aan. De troonsbestijging vindt plaats in het bijzijn van hoge gasten uit 158 landen.
- 13 – De 1ste bekende webpagina wordt geschreven.
- 14 – Duitsland en Polen tekenen in Warschau een verdrag dat hun grens langs de rivieren Oder en Neisse vastlegt.
- 15 – Golfoorlog – Nabij de grens met Koeweit houden Amerikaanse en Saoedische troepen de militaire oefening “Imminent Thunder”.
- 18 – België – In Brussel betogen tienduizenden ouders om te tonen dat zij de Franstalige leerkrachten, die al weken staken, steunen.
- 18 – Golfoorlog – Saddam Hoessein geeft aan buitenlanders de toestemming om vanaf 25 december Irak te verlaten.
- 19 – Golfoorlog – Irak maakt bekend dat er 250.000 soldaten extra in Koeweit zullen worden ingezet.
- 19 – Tijdens de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa in Parijs kondigen de landen van de NAVO en het Warschaupact officieel het einde van de Koude Oorlog af.
- 19 – Jean Rouaud ontvangt de Prix Goncourt voor zijn debuutroman Les Champs d’honneur.
- 20 – Bij een stemming voor het leiderschap van de Britse Conservative Party komt Margaret Thatcher vier stemmen te kort tegen haar concurrent Michael Heseltine. Er moet een tweede stemronde worden georganiseerd.
- 21 – De Belgische pretparken Walibi en Bellewaerde worden ondergebracht in één vennootschap.
- 21 – Golfoorlog – Een Belgische delegatie van parlementsleden reist af naar Bagdad (Irak) om er te onderhandelen over de vrijlating van alle Belgische gijzelaars.
- 22 – Margaret Thatcher kondigt aan dat zij niet zal deelnemen aan de tweede stemronde voor het leiderschap van de Britse Conservative Party.
- 22 – Golfoorlog – De Amerikaanse president George Bush brengt op Thanksgiving Day een bezoek aan de Amerikaanse troepen in de Perzische Golf.
- 25 – In Melbourne eindigt de Nederlandse hockeyploeg als tweede bij het toernooi om de Champions Trophy.
- 25 – Bij de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen haalt Lech Wałęsa met 39,9% de meeste stemmen. Tweede is Stan Tymiński met 23,23%. De eerste minister Tadeusz Mazowiecki is uitgeschakeld. Een tweede stemronde zal uitmaken wie president wordt.
- 27 – John Major wordt de nieuwe leider van de Conservative Party in het Verenigd Koninkrijk en wordt naar voren geschoven als de nieuwe premier.
- 28 – De leerkrachten van het Franstalige onderwijs in België hervatten het werk na vijf weken staking en acht maanden van actie voeren.
- 28 – Golfoorlog – Saddam Hoessein kondigt de vrijlating van alle Belgen in Irak aan naar aanleiding van een toespraak van koning Boudewijn in Algiers.
- 28 – De Bulgaarse regering onder leiding van premier Andrej Loekanov treedt af, nadat de oppositie druk had uitgeoefend met een algemene staking.
- 29 – De Veiligheidsraad keurt militaire actie tegen Irak goed als dat land zich niet voor 15 januari 1991 uit Koeweit heeft teruggetrokken.
- 30 – Een brand in het Brusselse Beursgebouw zorgt voor veel schade. De Belgische aandelenmarkt wordt voor een dag stilgelegd.
- 30 – Golfoorlog – De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz wordt door de Amerikaanse president George Bush uitgenodigd naar Washington D.C. voor vredesonderhandelingen. Hij stelt ook voor om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, James Baker, naar Irak te sturen.
- 30 – Twee dagen voor de eerste verkiezingen in het herenigde Duitsland wordt het laatste gedeelte van de Berlijnse Muur afgebroken. Enkele honderden meters van de Muur worden als monument bewaard.
- 30 – Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering wordt de overname van de Belgische wapenfabrikant FN door het Franse GIAT goedgekeurd.
- December
- Afschaffing van het systeem van Apartheid in Zuid-Afrika.
- 1 – Britse en Franse arbeiders van de Kanaaltunnel ontmoeten elkaar 40 meter onder het Kanaal. Het is de 1ste landverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland sinds de laatste ijstijd.
- 1 – De staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Agostino Casaroli (76), gaat met pensioen en wordt opgevolgd door aartsbisschop Angelo Sodano (63).
- 2 – De christelijk-liberale coalitie van Helmut Kohl wint de 1ste vrije verkiezingen in Duitsland sinds 1932.
- 2 – Golfoorlog – Samen met een Belgische parlementaire delegatie landen vierentwintig Belgische gijzelaars die vier maanden in Irak en Koeweit hebben vastgezeten, in Zaventem.
- 2 – Voor het eerst gaat een journalist de ruimte in. De Japanner Toyohiro Akiyama is de eerste betalende passagier aan boord van een ruimteschip. Zijn werkgever, de Tokyo Broadcasting System betaalde de kosten voor een ruimtereis met de Sovjet-Russische Sojoez TM-11.
- 3 – Meer dan 30.000 landbouwers betogen in Brussel tijdens de slotsessie van de Internationale Handelsbesprekingen van de GATT. De landbouwers betogen tegen de politiek van de Europese Gemeenschap en de Amerikaanse eis om alle landbouwsubsidies af te schaffen.
- 4 – Golfoorlog – Zo’n 3.000 Sovjet-Russische burgers mogen Irak verlaten op voorwaarde dat Moskou een schadevergoeding betaalt voor het vroegtijdig afbreken van hun arbeidscontracten.
- 6 – Golfoorlog – Saddam Hoessein laat “om humanitaire redenen” zijn westerse gijzelaars vrij.
- 7 – De GATT-besprekingen in Brussel draaien uit op een mislukking en zullen in 1991 in Genève worden hervat.
- 8 – In het Groothertogdom Luxemburg wordt het honderdjarig bestaan van de Luxemburgse dynastie gevierd.
- 9 – Slobodan Milošević wordt president van Servië.
- 9 – Golfoorlog – In Bagdad begint de uittocht van zo’n 8.000 buitenlandse gijzelaars uit Irak.
- 9 – Lech Wałęsa wordt in de tweede verkiezingsronde met 74,25% van de stemmen verkozen tot president van Polen.
- 11 – Golfoorlog – De laatste buitenlandse gijzelaars verlaten Koeweit.
- 11 – De communistische partij van Albanië belooft democratisering en dat er plaats komt voor politieke oppositiepartijen.
- 14 – Michail Gorbatsjov maakt bekend dat hij het geldbedrag van zijn Nobelprijs schenkt aan de medische centra in de Sovjet-Unie.
- 15 – De twaalf regerings- en staatsleiders van de Europese Gemeenschap komen in Rome samen om het Verdrag van Rome van 1957 te herzien. Er wordt besloten tot de oprichting van de Economische en Monetaire Unie en van de Europese Politieke Unie.
- 15 – In Brussel wordt ter ere van koningin Fabiola op de Heizel een huldefeest georganiseerd met als thema “Dertig Jaar Dankbaarheid”.
- 15 – De moordenaars van de Braziliaanse milieuactivist Chico Mendes worden veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf.
- 15 – In Nederland haalt de VARA met een grote TV-actie “Help de Russen de winter door” 20 miljoen gulden op voor de noodlijdende bevolking van de Sovjet-Unie.
- 16 – Jean-Bertrand Aristide wordt gekozen tot president van Haïti, waarmee een einde komt aan een periode van militaire dictatuur.
- 16 – Geboorte in Lelystad van het eerste genetisch gemodificeerde kalf Herman.
- 17 – De Belgische politici Jaak Gabriëls en Hans De Belder reizen af naar Libië om te bemiddelen voor de vrijlating van een Belgisch gezin.
- 17 – Golfoorlog – De geplande ontmoeting tussen de Amerikaanse president George Bush en de Iraakse buitenlandminister Tariq Aziz wordt door Irak geschrapt.
- 17 – De Belgische bariton José Van Dam ontvangt de titel “Europees Musicus van het Jaar”.
- 17 – De premier van de DDR, Lothar de Maizière, legt al zijn politieke functies neer. Men verdenkt hem ervan een medewerker te zijn geweest van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.
- 20 – Edoeard Sjevardnadze, de Sovjet-Russische Minister van Buitenlandse Zaken, neemt ontslag.
- 20 – In de Rijksdag in Berlijn houdt het eerste wettig verkozen Duitse parlement zijn eerste zitting.
- 20 – Golfoorlog – Uit vrees voor een mogelijke Iraakse aanval vraagt Turkije aan de NAVO om haar mobiele interventiemacht naar Turkije te sturen.
- 21 – In Albanië begint men met het neerhalen van alle standbeelden van Jozef Stalin. De leider van het Democratisch Front, de weduwe van de in 1985 overleden leider Enver Hoxha, wordt uit haar ambt ontzet.
- 22 – Lech Wałęsa legt de eed af als democratisch verkozen president van Polen.
- 23 – Nationaal Referendum in Slovenië voor onafhankelijkheid en soevereiniteit
- 24 – De militaire leiding van Suriname onder leiding van Desi Bouterse maant de zittende regering onder leiding van premier Shankar per telefoon om op te stappen, omdat de militairen de macht weer willen overnemen. Daaraan wordt gehoor gegeven. De gebeurtenis kwam in binnen- en buitenland bekend te staan als de telefooncoup.
- 24 – Acteur Tom Cruise en actrice Nicole Kidman trouwen.
- 24 – Een onderzoekscommissie van het Zaïrese parlement over de rellen van 9 tot 12 mei aan de universiteit van Lubumbashi komt tot de conclusie dat er tijdens de rellen één dode is gevallen en dat die op natuurlijke wijze is overleden.
- 25 – De verbannen Roemeense koning Michaël I van Roemenië brengt een onverwacht bezoek aan zijn geboorteland, maar wordt na 12 uur alweer uit het land gezet.
- 27 – Na twee stemrondes wordt Gennadi Janajev verkozen tot eerste vicepresident van de Sovjet-Unie.
- 29 – Honderden indianen herdenken de honderdste verjaardag van het Bloedbad van Wounded Knee.
- 29 – De nieuwe Poolse president Lech Wałęsa draagt Jan Krzysztof Bielecki voor als kandidaat-premier.
- 29 – De Argentijnse president Carlos Menem verleent gratie aan de militaire leiders van de junta van 1976-83, onder wie generaals Jorge Videla en Roberto Viola.
- 31 – De Rus Garri Kasparov behoudt zijn wereldtitel schaken na winst tegen zijn landgenoot Anatoli Karpov.
- Zonder datum
- De Wereldgezondheidsorganisatie haalt homoseksualiteit van de lijst van ziektes.
- Voor het eerst wordt het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal gehouden.
- Het tekenfilmkonijn Bugs Bunny viert zijn 50e verjaardag.