Dit gebeurde er in 1958:
- januari
- 1 – De Europese Economische Gemeenschap gaat van start en de eerste Europese Commissie treedt in functie.
- 4 – Spoetnik 1 valt na 92 dagen in de ruimte terug op aarde.
- 4 – De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary bereikt met twee vrienden op Ferguson tractoren de Zuidpool, twee weken voor hun Engelse rivalen. Ze richten er het Scott onderzoekskamp in.
- 7 – Stoomlocomotief 3737 rijdt de laatste rit voor de Nederlandse Spoorwegen, met als bestemming het Spoorwegmuseum. Aan boord zijn NS-directeur Hupkes, die de serie ooit heeft ontworpen, en president-directeur Den Hollander. Dit betekent het einde van het stoomtijdperk in Nederland.
- 23 – Na drie weken van onrust en geweld moet de Venezolaanse dictator Marcos Pérez Jiménez het land uitvluchten. Een junta onder admiraal Larrazabal herstelt onmiddellijk de burgerlijke vrijheden en kondigt vrije verkiezingen aan.
- 27 – Alcoa sluit de Brokopondo-overeenkomst met de Surinaamse regering. Alcoa verplicht zich om een stuwdam, een waterkrachtcentrale, een bauxietsmelterij en een fabriek voor aluminiumwinning te bouwen. In ruil krijgt Alcoa een concessie voor 75 jaar om bauxiet te winnen, plus korting op de elektriciteitsprijs.
- 29 – Louis Malles regiedebuut Ascenseur pour l’échafaud (Lift naar het schavot), gaat in première. Deze film zal als blauwdruk dienen voor de aanstormende regisseurs van de Nouvelle Vague.
- februari
- 1 – Met een Jupiter C-raket lanceren de Amerikanen hun eerste kunstmaan, de Explorer 1 (gewicht 14 kg). De kunstmaan zal tot 31 maart 1970 in een baan om de aarde blijven.
- 5 – Gamal Abdel Nasser wordt president van de Verenigde Arabische Republiek, een samengaan van zijn Egypte met Syrië.
- 5 – De Amerikaanse luchtmacht verliest een atoombom voor de kust van Georgia, de bom is nooit teruggevonden.
- 6 – Bij de Vliegramp van München komen 22 personen om het leven onder wie 7 spelers van Manchester United FC.
- 7 – De Amerikaanse president Eisenhower richt de ARPA op, een samenwerkingsverband van wetenschap, industrie en overheid, om een technologische achterstand op de Sovjet-Unie te voorkomen.
- 14 – De koningen van Irak en Jordanië sluiten de Arabische Federatie, in feite een defensief verbond tegen de pan-arabische aspiraties van de Egyptische president Nasser.
- 23 – In Cuba wordt de coureur Juan Manuel Fangio aan de vooravond van de Gran Premio de Cuba 1958 ontvoerd door rebellen gelieerd aan Fidel Castro. Fangio werd een dag later weer vrij gelaten.
- maart
- 3 – Er komen 7 mijnwerkers om het leven door een instorting in de Staatsmijn Maurits (Geleen).
- 12 – In Straatsburg komt voor het eerst de Europese Assemblee bijeen, de voorloper van het Europees Parlement. Ze is samengesteld uit parlementariërs uit de zes landen van de Europese Economische Gemeenschap.
- 17 – In de Verenigde Staten wordt de satelliet Vanguard 1 gelanceerd.
- 18 – Het Atomium in Brussel wordt voltooid. De enorme uitvergroting van een ijzerkristal moet de attractie worden van de wereldtentoonstelling (Expo 58) van dat jaar.
- 19 – In Londen opent het eerste planetarium de deuren.
- 27 – Partijleider Nikita Chroesjtsjov wordt ook premier van de Sovjet-Unie.
- april
- 12 – Opening van het Provinciaal domein Bokrijk in Genk.
- 15 – Berendrecht, Lillo en Zandvliet worden bij Antwerpen gevoegd.
- 17 – Opening van de Wereldtentoonstelling te Brussel, beter bekend als Expo 58.
- 28 – Het vicariaat Willemstad wordt verheven tot bisdom; de parochiekerk van de H. Rozenkrans van de wijk Pietermaai in Willemstad wordt een kathedraal.
- 29 – In de koninklijke grafkamer te Delft worden de stoffelijke resten bijgezet van stadhouder Willem V, die in 1806 in ballingschap te Brunswijk stierf.
- mei
- 13 – Charles de Gaulle wordt benoemd tot minister-president van Frankrijk. Dat betekent het einde van de Vierde Republiek.
- half mei – De Kamerfractie van de CPN valt uiteen. De door het partijbestuur geroyeerde leden, onder wie fractieleider Henk Gortzak en Gerben Wagenaar, vormen de Brug-groep.
- 24 – De Nederlanders Martin Schröder en John Block richten een luchtvaartmaatschappij op onder de naam Martin’s Air Charter.
- 29 – Opening van het nieuwe Ullevi sportstadion in Göteborg, met onder meer de eerste kunstijsbaan ter wereld.
- mei – De Nederlander Piet van de Pol verstelt de biljartwereld door in Gent een serie van 400 caramboles in één beurt neer te zetten.
- juni
- 29 – Brazilië wint de wereldtitel door gastland Zweden in de finale van het WK voetbal met 5-2 te verslaan.
- Duizenden Zeeuws-Vlamingen trekken te voet naar Den Haag en eisen terugkeer van de vrije veren.
juli
- 6 – Op de wereldtentoonstelling Expo 58 wordt een Vlaamse dag georganiseerd.
- 12 – Hendrik Cornelis wordt gouverneur van Belgisch-Congo.
- 13 – Amerikaanse mariniers vallen Libanon binnen om op verzoek van president Chamoun een einde te maken aan een volksopstand tegen zijn herverkiezing.
- 31 – De Nationale Vergadering van Libanon kiest de populaire opperbevelhebber Foead Shehab tot opvolger van president Chamoun. Zowel Egypte als de Verenigde Staten heeft zich akkoord verklaard.
- augustus
- 3 – Niger wordt onafhankelijk.
- 14 – KLM-vlucht 607-E van Amsterdam naar New York stort ten westen van Ierland in de Atlantische oceaan. Alle 99 inzittenden komen om. Oorzaak is een oververhitte propeller.
- 23 – De Volksrepubliek China begint de Kinmeneilanden te bestoken met artillerie in een poging ze in handen te krijgen. De Tweede Taiwancrisis duurt nog tot 6 oktober.
- 29 – De Amerikaanse popster Michael Jackson wordt geboren in Gary.
- aug./sept. – De Amerikaanse gebedsgenezer Tommy Lee Osborn houdt op uitnodiging van de Pinksterbeweging gebedsbijeenkomsten op het Malieveld in Den Haag, waarbij Johan Maasbach als vertaler optreedt. Dagelijks stromen tienduizenden mensen toe, soms zelfs meer dan honderdduizend tegelijk.
- september
- 2 – In Zuid-Afrika kiest de parlementaire fractie van de Nasionale Party Hendrik Verwoerd tot nieuwe leider. Hij verklaart te streven naar volledige rassenscheiding en stichting van een republiek.
- 12 – Bij Texas Instruments wordt de Geïntegreerde schakeling (IC) gepresenteerd door Jack Kilby.
- 17 – De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op de Nederlandse televisie.
- oktober
- 1 – Het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) wordt hernoemd tot National Aeronautics and Space Administration (NASA), een onafhankelijk agentschap van de federale overheid in de Verenigde Staten, dat verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.
- 4 – De eerste trans-Atlantische lijnvlucht met een straalvliegtuig wordt uitgevoerd door BOAC met een De Havilland Comet. De Britse maatschappij is de Amerikaanse concurrent Pan Am (met een Boeing 707) drie weken voor.
- 4 – In Frankrijk wordt een nieuwe grondwet afgekondigd, die op 28 september bij referendum is goedgekeurd. Begin van de Vijfde Republiek.
- 5 – Oprichting van de Mouvement National Congolais (MNC) in Belgisch-Kongo door Patrice Lumumba.
- 8 – De Zweedse chirurg Ake Senning brengt de eerste pacemaker in.
- 9 – Paus Pius XII overlijdt in Castel Gandolfo.
- 12 – In Atlanta (Georgia) wordt een synagoge opgeblazen, de zevende in korte tijd in het zuiden van de Verenigde Staten. President Eisenhower geeft eindelijk opdracht aan de FBI tot een diepgaand onderzoek.
- 12 – De eerste snelwegkerk wordt geopend in Landkreis Augsburg langs de A8 bij Adelsried. Ze is gewijd aan Maria, beschermer van de reiziger.
- 18 – De Amerikaanse natuurkundige Willy Higinbottham toont het door hem ontworpen eerste computerspel Tennis for Two tijdens de open dag van zijn laboratorium op het schermpje van de oscilloscoop.
- 28 – De aartsbisschop van Venetië, Angelo Giuseppe Roncalli, wordt tot paus gekozen en volgt daarmee Pius XII op. Hij kiest de naam Johannes XXIII. De nieuwe kerkvorst is 77 jaar en wordt gezien als overgangsfiguur of tussenpaus.
- november
- 17 – In Soedan grijpt generaal Ibrahim Abboud na een militaire staatsgreep de macht.
- 20 – Het Schoolpact maakt een einde aan de Tweede schoolstrijd over de positie van de vrije katholieke school in het Belgisch secundair onderwijs.
- december
- 7 – Bij de algemene verkiezingen in Venezuela verslaat presidentskandidaat Rómulo Betancourt admiraal Larrazabal en de christendemocraat Rafael Caldera. Hij zal het ambt in februari 1959 aanvaarden.
- 10 – De eerste paal wordt geslagen voor de Euromast door burgemeester Van Walsum.
- 11 – Het laatste kabinet-Drees valt, er komt een einde aan de rooms-rode coalitie.
- 22 – Een rompkabinet onder Beel gaat verkiezingen voorbereiden.
- 23 – In Zichen-Zussen-Bolder komen achttien mensen om het leven bij de instorting van een champignonkwekerij in de plaatselijke “mergelgrotten”.
- zonder datum
- Eerste boek van Pietje Puk wordt uitgebracht
- Op Rozenburg wordt een begin gemaakt met de aanleg van de Europoort.