Easy listening

Easy listening (ook wel middle-of-the-roadmuziek genoemd) is een vorm van popmuziek en amusementsmuziek die in het midden van de twintigste eeuw opkwam.

Definitie

De muziekstijl kenmerkt zich door eenvoudige, pakkende melodielijnen, rustige harmonieën en rustig dansbare ritmes. De muziek is meestal instrumentaal. Zangers zoals Andy Williams, Engelbert Humperdinck en Roger Whittaker hebben een stemgeluid dat goed past bij easy listening, en zij hebben dan ook veel muziek in deze stijl uitgebracht. Muziek van artiesten als Bing Crosby en Tom Jones werd echter als “te wild” bestempeld om in de categorie easy listening te kunnen vallen.

Geschiedenis

Rond 1980 was easy listening de meestbeluisterde stijl op de Nederlandse radio, met populaire radioprogramma’s als Arbeidsvitaminen en Muziek terwijl u werkt als voorlopers. De muziek werd daarna echter minder gedraaid, niet zozeer omdat de populariteit afnam, maar omdat de luisteraars “te oud” werden en dus niet meer interessant waren voor de adverteerders.

Nadat deze muziekvorm uit de mode was geraakt, werd er steeds vaker negatief over gesproken. Het zou “muzak” zijn, earcandy, slechts bedoeld als achtergrondmuziek.

easy listening

easy listening