Western swing

Western swing (ook wel country swing genoemd) is een oude stroming binnen de country & western muziek.

Het is in de jaren 20 van de twintigste eeuw ontstaan vanuit de western-muziek werden swing- en andere Jazz-elementen verweven met de oude, meestal uit Texas en Oklahoma afkomstige Western-muziek, maar ook polka en volksmuziek. Kenmerkende instrumenten zijn elektrische gitaar, steelgitaar, pedalsteelgitaar en fiddle.

Western swing was oorspronkelijk vooral muziek door snaarinstrumenten, de in het Zuidwesten van de V.S. meest gebruikte instrumenten in die tijd. Later worden ook blaasinstrumenten toegepast; de Dance Halls worden groter, en de bands moeten meer volume maken. De bovengenoemde snaarinstrumenten blijven echter de meeste soli spelen. Bekende namen zijn; Bob Wills and his Texas Playboys, The Light Crust Doughboys, Tex Williams, The Sons of the Pioneers, The New Riders of the Purple Sage, Milton Brown and his Musical Brownies, Leon McAuliffe, Spade Cooley, Hank Thompson, Al Dexter.

De ontwikkeling van de western swing ging gelijkelijk op met die van de jazz swing. In de eerste jaren leek western swing op een op snaarinstrumenten gespeelde variant van de New Orleans Jazz. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de muziek toen nog niet zo in hokjes werd ingedeeld als in de jaren 40 zou gebeuren.

western swing

western swing