Cool jazz

Cool jazz is een jazzstijl die in de jaren 1950 opkwam in reactie op bebop. Deze stijl heeft een subtieler en makkelijker te volgen karakter en er wordt vaker gebruikgemaakt van voor gearrangeerde partijen en tegenmelodieën. Soms echter heeft ook de cool stijl nog veel weg van bop en is het onderscheid een stuk moeilijker te maken. Deze cool-bop-variant heeft desalniettemin vaak een wat minder geagiteerd karakter dan de oorspronkelijke bebop.

De kenmerken zijn een ondynamisch, emotiearm legato pel, een lineair geheel zonder harde accenten en het ontbreken van vibrato. Vaak worden in de cool jazz de stemmen contrapuntisch gebruikt en er worden polytonale tot atonale wendingen gebruikt.

Cool jazz wordt geassocieerd met (of overlapt) de West Coast-jazz of West Coast-cool die in Californië zijn oorsprong vindt. De term cool is echter niet perse gerelateerd aan een bepaalde regio.

Hoewel de stijl zijn bloeiperiode in de jaren 1950 kende, is deze al eerder ontstaan. Het Claude Thornhill Orchestra en Lennie Tristano hebben al eind jaren 1940 cool jazz opnamen gemaakt.

cool jazz

cool jazz