Billy Swan

William Lance (Billy) Swan (Cape Girardeau, Missouri, 12 mei 1942) is een Amerikaanse zanger, producer en liedjesschrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn wereldwijde hit “I Can Help” uit 1974.

Carrière

Swans doorbraak kwam in 1962, toen Clyde McPhatter met het door Swan geschreven “Lover Please” een top 10-hit had in de Verenigde Staten. Daarna waren Swans liedjes minder succesvol, totdat hij de kans krijgt bij Monument Records om platen te producen. Swan producede hier onder andere drie albums van Tony Joe White, met daarop “Polk Salad Annie”, een top 10-hit.

Kris Kristofferson, een vriend van Swan, bracht een lp uit en voor zijn tour had hij nog iemand nodig voor de basgitaar. Swan leerde in drie dagen bas spelen, en vergezelde Kristofferson anderhalf jaar op diverse optredens door de Verenigde Staten. Toen Swan terugkwam van de tour ging hij weer de studio in voor Monument Records, maar nu voor het eerst om zelf te zingen. Hij werd direct succesvol met zijn album en gelijknamige hit “I Can Help”. Na twee Europese tours bracht Swan zijn tweede album uit: “Rock ‘n’ Roll Moon”. Het lied “Everything’s The Same (Ain’t Nothing Changed)” van de plaat wordt eveneens een hit, maar niet zo groot als “I can help”.

In de jaren 80 nam Swan nog verschillende albums op, met diverse bands, maar hij wist het succes van zijn eerste album niet te evenaren.

Billy Swan is opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame.

Discografie

Albums

Jaar Titel Label Opmerkingen
1974 I Can Help Monument
1975 Rock ‘n’ Roll Moon Monument
1975 I Can Help Monument (LP, Album)
1976 Billy Swan Monument
1977 Four Monument
1978 You’re O.K., I’m O.K. A&M Records
1982 I’m Into Lovin’ You Epic Records (LP)
2000 Like Elvis Used To Do Audium Entertainment (CD, Album)

 

billy swan

billy swan