Steve Dorff

Stephen (Steve) Dorff (New York, 21 april 1949) is een Amerikaans songwriter, producer, muziekregisseur en zanger. Bekende artiesten hadden nummer 1-hits met zijn composities. Hij maakte ook filmmuziek en werd vier maal genomineerd voor een Emmy Award.

Biografie

Dorff studeerde aan de Universiteit van Georgia in Athens en slaagde daar in 1971 voor een bachelorgraad in journalistiek. Hij trouwde twee maal en kreeg met zijn eerste vrouw twee kinderen: Stehen die een loopbaan heeft opgebouwd als acteur en Andrew die werkte als zanger en songwriter.

Hij heeft meer dan 1000 liedjes geschreven waarvan een groot deel in het genre countrymuziek. Verschillende artiesten behaalden met zijn composities elf nummer 1-hits in Billboard-lijsten. Artiesten die zijn muziek op een plaat zetten zijn onder meer Kenny Rogers, Kenny Loggins, Jermaine Jackson, Barbra Streisand, Whitney Houston, Dusty Springfield en Céline Dion.

Verder schreef hij geregeld soundtracks, onder meer voor Murphy BrownThe singing bee en A father’s choice. Voor zijn filmcomposities werd hij vier maal genomineerd voor een Emmy Award: in 1986 (met John Bettis), in 1988 (met Bettis en Christopher Cross), in 1991 (met Gloria Sklerov) en in 1992. Ook werd hij een groot aantal malen onderscheiden met een BMI Award.

In 1988 bracht hij een muziekalbum uit als Steve Dorff & Friends en daarna was hij nog verschillende malen te horen op albums met anderen. Sinds 2009 is hij de voorman van de karaokeshow The singing bee.

Steve Dorff

Steve Dorff