Fat Wreck Chords

Fat Wreck Chords (uitgesproken als Fat Records) is een onafhankelijk platenlabel gevestigd in San Francisco dat zich richt op punkmuziek in al zijn verschillende vormen. Het label werd in 1990 opgericht door Fat Mike, de zanger en bassist van de punkband NOFX, en zijn toenmalige vriendin, Erin Kelly-Burkett. Fat Wreck Chords is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste punk labels in de VS. De eerste band die muziek via het label liet uitgeven was NOFX, de eerste band die een contract tekende was Lagwagon.

Enkele bands die platen hebben uitgebracht bij Fat Wreck Chords zijn Rise Against, Mad Caddies, Masked Intruder, Me First and the Gimme Gimmes, The Flatliners, No Use for a Name, Sick of It All, Snuff, Strung Out, Swingin’ Utters en Avail.

Bedrijfsvoering

Een enigszins ongebruikelijk kenmerk van het label is dat de bands een contract slechts voor één plaat krijgen. Dit zorgt ervoor dat bands zelf kunnen besluiten wanneer ze een album bij het label uit laten geven, en wanneer ze het label willen verlaten. In sommige gevallen hebben bands hun albums zowel bij Fat Wreck Chords als bij een ander label laten uitgeven: bijvoorbeeld de lp-versie van het album via Fat Wreck Chords, en de cd-versie via het andere label.

De band heeft twee sublabels, namelijk Honest Don’s Records en Pink and Black Records. Honest Don’s Records gaf muziek uit van verschillende poppunkbands of andere bands die qua muziek niet bij de stijl van Fat Wreck Chords pasten. Het sublabel stopte rond 2003. Pink and Black Records was voor korte tijd actief en stond onder leiding van Erin Kelly-Burkett. Dit sublabel had een feministische inborst en gaf muziek uit van uitsluitend bands met vrouwelijke zangers of een algehele vrouwelijke bezetting.

Fat Wreck Chords laat als onafhankelijk label op zijn officiële website weten geen lid te willen zijn van Recording Industry Association of America (RIAA). Het platenlabel heeft echter moeite met het opzeggen van het RIAA-lidmaatschap.

Politiek

Qua politiek kan het label als links-liberaal omschreven worden. Veel bands die bij Fat Wreck Chords spelen hebben deelgenomen aan de Punkvoter-campagne, die werd opgezet door Fat Mike met de bedoeling om de jeugd in de Verenigde Staten aan te moedigen om in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 op John Kerry te stemmen, en dus tegen George W. Bush. Deze campagne resulteerde in de Rock Against Bush-serie.

Bands met (radicaal) linkse overtuigingen die platen bij het label hebben uitgegeven zijn onder andere Good Riddance, Leftöver Crack, Strike Anywhere, Against Me!, Anti-Flag en Propagandhi.

fat wreck chords

fat wreck chords