Elisabeth Andreassen

Elisabeth Gunilla Andreassen, ook wel bekend als Bettan (Göteborg, 28 maart 1958) is een Noors-Zweedse zangeres. Ze is muzikaal actief in met name musicals, schlagers en countrymuziek, en deed enkele malen aan het Eurovisiesongfestival mee.

Biografie

Andreassen ondernam zowel in Zweden als in Noorwegen pogingen om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. Bij elkaar deed ze zes pogingen; in Zweden lukte het één keer en in Noorwegen drie keer.

Haar eerste poging was in 1981 voor Zweden toen ze bij de pop en countrygroep Chips zong, samen met Kikki Danielsson. De groep eindigde tweede. Een jaar later verliet Lasse Holm de groep en bleef ze met Kikki Danielsson over. Ze wonnen de Zweedse preselectie, Melodifestivalen, met Dag efter dag en eindigden achtste op het songfestival. Twee jaar later waagde Andreassen solo haar kans, ditmaal zonder succes. Van de tien plaatsen werden alleen de eerste vijf bekendgemaakt, maar ze haalde de top-vijf niet.

Een jaar later was het wel raak, ditmaal voor Noorwegen waar ze samen met Hanne Krogh het duo Bobbysocks vormde. Zij wonnen het songfestival met La det swinge. Het was de eerste overwinning voor Noorwegen. Kikki Danielsson werd datzelfde jaar derde voor buurland Zweden.

In 1990 probeerde Andreassen het opnieuw in Melodifestivalen, en een zevende plaats werd haar deel. Samen met Jan Werner Danielsen trad ze in 1994 voor Noorwegen aan en haalde een zesde plaats binnen. Twee jaar later eindigde ze tweede. Het feit dat ze het organiserend land vertegenwoordigde kan haar een handje geholpen hebben, want de organiserende landen krijgen meestal wat extra sympathiepunten. Hoewel het lied in de smaak viel, kreeg het geen enkele douze points.

In 1998 wilde ze nog eens voor Noorwegen meedoen, maar ditmaal kon ze de Melodi Grand Prix niet winnen en eindigde ze tweede. In 2002 deed ze samen met Kikki Danielsson en Lotta Engberg aan de Zweedse voorronde mee en eindigde derde in de ware competitie. Een jaar later waren ze vierde in de Noorse voorronde. In 2011 onderneemt ze een nieuwe poging in Zweden met het nummer Vaken i en dröm.

Elisabeth Andreassen

Elisabeth Andreassen