Waardeloos of in een klap binnen

Veel mensen hebben hier of daar nog wel stapel vinyl grammofoonplaten ergens liggen en doen er eigenlijk niks mee. Veelal bezitten ze niet eens meer een pick-up om ze af te spelen en liggen ze stof te vreten ergens. Je kan ze natuurlijk ook proberen te verkopen aan verzamelaars of een opkoper van 2e hands vinyl. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen  dat een verzamelaar alleen betaald voor goed en uniek en zeldzaam materiaal voor het gewone spul geeft het niks en zal zeggen dat het gewone spul waar nog massa van voorradig is voor een verzamelaar geen enkele verzamel waarde heeft en daarom is men er niet in geïnteresseerd. Een opkoper of handelaar in 2e hand vinyl heeft het nadeel dat die alles in een partij koopt en elke plaat voor hem als die inkoopt weinig tot niks betaald vaak minder dan een euro voor een singeltje en slechts 1 euro voor een lp ongeacht wat het is. Voor de rotzooi albums welke een verzamelaar niet wilt is het mooi meegenomen dat men er nog iets voor terug krijgt omdat er totaal geen interesse voor is en dus geen kopers voor te vinden zijn. Het nadeel is dat voor goed en zeldzaam materiaal ook weinig of niks wordt betaald om dat het in de massa gekocht wordt en hier mee kunt u als bezitter van dat materiaal zonder dat u het weet aardig in uw vingers snijden want voor uniek en zeldzaam materiaal gelden even andere prijzen met name op platen beurzen en platen veilingen gaat dit materiaal gaat dit soort materiaal weg tussen enkele tientallen euro’s en niet schrikken enkele duizenden euro’s afhankelijk van de zeldzaamheid en vooral de staat van de plaat en de hoes dat is mede bepalend voor de waarde van de plaat. Bij twijfel adviseren wij van Step Up Zorg Radio om catawiki te raadplegen daar zijn regelmatig veilingen van platen de prijzen zijn veelal in dollars maar dat is makkelijk om te rekenen en u heeft meteen een overzicht wat de waarde is van uw grammofoonplaat en misschien heeft u wel een of meerdere zeldzame exemplaren. Heeft u een of meerdere zeldzame exemplaren dan is ons advies er mee naar een platenbeurs te gaan of anders te koop aanbieden via de veiling van catawiki omdat u dan zeker een betere prijs krijgt omdat u te maken heeft met echte verzamelaar van  vinyl. Er van uit gaande dat uw plaat in perfecte staat is en de hoes onbeschadigd is daarvoor gelden deze hoge prijzen. Krassen op de plaat verminderd de waarde enorm en eigenlijk kunt u dan al bijna rekenen op dat hij nog maar heel weinig op brengt het zelfde geldt voor de platenhoes deze moet in de originele foto hoes zitten welke ook nog eens helemaal in perfecte staat dus onbeschadigd moet zijn wil men die hoge bedragen er voor krijgen. Is de hoes beschadigd dan daalt ook hier de prijs enorm en heeft die voor een verzamelaar eigenlijk geen verzamel waarde meer.

Wat is waardeloos en brengt totaal niks op

Eigenlijk kunnen en mogen we wel zeggen dan ruim 90% van de singles, lp’s en ep’s welke aangeboden worden door niet verzamelaars van vinyl gerekend kan en mag worden tot waardeloos. Daar zijn een aantal redenen voor welke wij gaan noemen: allereerst heeft een niet verzamelaar van vinyl deze platen veelal opgeborgen op verkeerde plaatsen namelijk de schuur, kelderbox of zolder. Niet bepaald de plek om platen op te bergen omdat de platen krom raken veelal door de warmte denk hierbij aan opslag op zolder of kelderbox en warmte is nu eenmaal niet bevorderlijk voor de kwaliteit van vinyl. Ook de schuur is niet de ideale plek voor de opslag van vinyl want door vocht kan de plaat maar ook de hoes beschadigd raken waardoor het voor een verzamelaar niet meer bruikbaar is en dus geen enkele verzamelaars waarde meer heeft en het dus gerekend kan en mag worden tot de categorie waardeloos. Platen welke niet in de originele oorspronkelijke veelal foto hoes zitten hebben voor een verzamelaar van vinyl totaal geen waarde hoe zeldzaam de plaat dan ook mag zijn u krijgt er werkelijk niks voor betaald omdat het voor een verzamelaar niet uniek meer is omdat de oorspronkelijke foto hoes ontbreek. Ook platen waar op het label is geschreven of waarop een sticker is geplakt bijvoorbeeld voor nummering voor catalogisering hebben geen waarde voor een verzamelaar meer en kan ook worden gerekend tot de categorie waardeloos. Platen welke krasjes bevatten waardoor de plaat overslaat of blijft hangen zijn  al helemaal uit de boze voor een verzamelaar maar ook voor een opkoper want  de plaat is allereerst onbespeelbaar geworden en daarnaast kost het de gene die hem toch draait het zijn of haar naald van de pick-up dus zeer dure grap en daarom weg met die rotzooi meteen naar het grof vuil er mee. Dit geldt ook voor platen die in het verleden al helemaal grijs gedraaid zijn ook deze moet men gelijk bij het grof vuil gooien want ook deze kosten je minimaal je naald van je pickup weg met die rotzooi niemand kan er wat mee. Maar ook platen die onberispelijk zijn dus zonder beschadiging of krasjes en die niet krom zijn mag en kan men ook van zeggen dat meer dan 90% onder de categorie waardeloos valt voor een verzamelaar ook als zelfs de hoes origineel en onbeschadigd is. Het probleem dat ze voor een verzamelaar niks waard zijn heeft te maken met de enorme grote aantallen waarin deze platen zijn geperst destijds en helaas zijn er nog veel te veel van in omloop waardoorhet voor een verzamelaar geen enkele verzamelaars waarde heeft .Een opkoper zal er misschien nog een paar centen voor geven maar echt veel is dat ook niet dus reken u niet alvast rijk.

Waardevol en uniek materiaal en u mag zich alvast rijk gaan rekenen

Van dat kleine beetje van slechts een paar procent wat er overblijft na schifting van de waardeloze rotzooi heeft u misschien waardevol en uniek materiaal in handen en mag u zich al een beetje rijk gaan rekenen. Maar voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren alvorens u zich echt rijk mag rekenen. De kans dat men  waardevol en uniek materiaal en dus zeldzaam materiaal heeft waar een verzamelaar echt grof geld voor wil betalen op een platenbeurs of een veiling is zeer klein en bijna te verwaarlozen. Wij willen u echt niet teleurstellen maar we zullen  ook de reden hier voor geven. De platen waar door verzamelaars forse bedragen worden betaald zijn zeer zeldzaam te noemen omdat ze destijds al in zeer kleine oplages weden uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan popcorn oldies die alleen op de markt kwamen voor dj’s bij popcorn discotheken veelal uitgebracht in een oplage van slechts 500 of 1000 stuks dus destijds al zeer moeilijk te krijgen en heden ten dagen nog moeilijker en dat verklaard waarom er voor sommige singeltjes maar liefst meer dan $6000 wordt betaald als de plaat en de hoes onbeschadigd zijn en de plaat in de originele hoes zit. Ook voor sommige bootleg albums worden forse bedragen door verzamelaars betaald variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s evenzo voor genummerde albums die in een beperkte oplage op de markt zijn gebracht. Ook hier geldt natuurlijk ook de plaat en hoes moeten onbeschadigd zijn en voorzien zijn van de oorspronkelijke hoes. Ook relatief kleine en vaak minder bekende labels met name uit de 50er en 60er jaren brengen nog aardig wat geld op en ook hier geld onbeschadigde plaat en hoes en voorzien van de originele platenhoes.

Ons advies is heeft u twijfels raadpleeg eerst catawaki om te kijken of u uniek of zeldzaam materiaal heeft alvorens u het te koop aanbiedt. Heeft u singles, lp’s’s of ep’s welke voor een verzamelaar geen enkele waarde heeft die er ook geen geld voor wil betalen en wilt u er vanaf en is de plaat onbeschadigd het hoesje is voor ons van Step Up Zorg Radio minder belang dan zijn wij mogelijk geïnteresseerd om ze dan te kunnen draaien tijdens onze live uitzendingen. U mag ten allertijden  contact met ons opnemen hiervoor.

vinyl collector

vinyl collector