Thomas Azier

Thomas Azier (Leiderdorp, 14 augustus 1987) is een Nederlands muzikant.

Levensloop

Azier werd geboren in Leiderdorp, maar groeide op in het Friese dorp Nijeberkoop. In 2005 ging hij studeren aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Op zijn negentiende verhuisde hij naar Berlijn om te experimenteren met muziek. In 2012 won hij de Friesland Pop Talent Award en speelde hij op Noorderslag. In 2013 bracht hij twee ep’s uit, te weten Hylas 001 en Hylas 002. Ook eindigde hij als tweede in de talentenpoll van de Volkskrant. In 2014 stond hij voor de tweede keer op Noorderslag en op 2 februari werd hij 3FM Serious Talent. Aziers debuutalbum Hylas kwam uit in maart 2014 onder het label Hylas Records en Mercury Records. Het album werd Album van de Week bij 3VOOR12 en de single Red Eyes werd Single van de Week bij iTunes. In januari 2019 werd aan hem op Noorderslag het Cultuurfonds Pop Stipendium toegekend. De prijs van 10.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bedoeld als stimulans om zich verder te ontwikkelen.

Verder schreef en speelde Azier mee in enkele nummers van het album Racine carrée van de Belgische zanger Stromae en verzorgde hij als soloartiest de voorprogramma’s tijdens diens tournee en tournees van Woodkid.

In 2017 bracht Thomas zijn tweede studioalbum Rouge uit. Voorafgaand aan het album verscheen eind 2016 de single Talk to Me, begin 2017 kwam Gold daarbij.

De muziek op zijn nieuwste album Stray, 2018, werd volledig onderweg gecomponeerd en geproduceerd, een reis die hem van Kyoto naar Abidjan, Parijs, New York, Berlijn en terug naar Nederland bracht. De spanning van constant reizen resulteerde in het feit dat het hele album werd opgenomen en op zijn laptop werd gemaakt met een USB-microfoon in verschillende hotels en op korte termijn huurappartementen. Stray werd onafhankelijk uitgebracht op Thomas’ label Hylas Records.

Een nieuw album, ‘Love, Disorderly’, is verschenen in 2020 op Hylas Records. Korte films Love, Disorderly, Entertainment en Hold On Tight zijn begin 2020 uitgebracht.

thomas azier

thomas azier