Dit accordeon trio hoort u regelmatig tijdens de uitzending van Stepupzorgradio.

The Three Jacksons was een bekend Nederlands accordeontrio. Vanaf de oprichting in 1940 bestond de groep uit de beroepsmuzikanten Harry van der Velde (tevens de zakelijk leider) (1908-1977), Piet van Gorp (1915-2008) en Piet Koopmans (1917-1971). Na het overlijden van laatstgenoemde maakte Jaap Valkhoff (1910-1992) tot de opheffing in 1977 deel uit van het trio. De naam The Three Jacksons was gekozen vanwege hun bewondering voor bokser Joe Jackson. De naam Jackson sprak in die tijd namelijk tot de verbeelding van een groot publiek.

De Rotterdamse accordeongroep trad altijd op in fantasie-marine-uniformen. Hun speciaal in Italië gemaakte Galanti-accordeons hadden in de balg de kleuren rood, wit en blauw van de Nederlandse vlag (rond 1969 werden het Accordiola-accordeons). Zij speelden meestal medleys van de bekendste nummers van het moment. Ieder had zijn vaste positie in het trio. Zo speelde Piet Koopmans de improvisaties, Piet van Gorp hield zich aan de strikte melodie en Harry van der Velde zette daar in nauw samenspel met zijn collega’s harmonisch-ritmische akkoorden tegenaan. Ze speelden verschillende soorten muziek: draaiorgel-imitaties en internationale en Hollandse hits verwerkt in de bekende Three Jacksons medleys. Op het repertoire stonden ook operette- en opera-melodieën.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen The Three Jacksons al snel aanbiedingen om in het buitenland op te treden. In 1947 vertrokken zij naar Nederlands-Indië voor optredens voor de Nederlandse militairen. In de jaren 1950 speelden zij in België, Frankrijk, Italië, Noorwegen en Duitsland. In de jaren 1960-1970 traden zij op voor Hollandse clubs in Canada, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het trio speelde in vele programma’s van de radio-omroepen zoals De bonte dinsdagavondtrein en Herman Emmink op zondag. Ook bij de Nederlandse televisie en de Duitse zenders traden zij regelmatig op.

The Three Jacksons traden op met onder anderen Willy en Willeke Alberti, Tonny Eyk, Jan Blaaser, Fred Kaps, The Kilima Hawaiians, Caterina Valente, Anneke Grönloh, Tom Manders, Annie de Reuver, Mieke Telkamp, de Zangeres Zonder Naam, Trio Los Paraguayos en Rudi Carrell. In 1962 stonden ze drie maanden in het Circus Theater in Scheveningen in de Rudi Carrell Show met onder meer Rob de Nijs & The Lords, het acrobatenduo The Crocksons (later Bassie en Adriaan) en De Mounties. Voor liefdadigheidsinstellingen traden zij vaak belangeloos op.

Vaste begeleiders bij plaatopnames waren Kees Kranenburg (slagwerk), Wim Sanders (gitaar, banjo), Ger Daalhuizen (bassist/arrangeur).

De eerste grammofoonplaat, een 78-toerenplaat van schellak werd half juli 1946 opgenomen, “ACCORDEON-POTPOURRI” met het labelnummer; DECCA M 32115 Maar hun eerste grote hit was Aan het strand stil en verlaten, welke in het najaar van 1946 werd opgenomen, met het labelnummer DECCA M 32134. In totaal zijn er o.a. voor Duitsland, België, Denemarken en Nederland zesenzeventig 78-toerenplaten uitgebracht. Vanaf de jaren vijftig verschenen er vele singles, ep-singles, langspeelplaten en cd’s. De platen werden wereldwijd uitgebracht door Decca/Philips/Phonogam/Universal en vanaf 1992 door Jackson Music Beheer. De accordeon-medleys van The Three Jacksons waren zeer bekend, ze haalden meerdere malen de hitlijsten. De laatste die werd uitgebracht droeg het nummer 65.

Er zijn meer dan veertig langspeelplaten uitgebracht met titels als:

Op de woelige baren (zeemansliedjes)
Jacksons Reuzen potpourri’s
Jacksons Jubileum
Jacksons Danceparades (diverse langspeelplaten speciaal voor dansscholen)
Jacksons World-Cruise lp’s
Haak in met The Three Jacksons
Feest met de Jacksons (verschillende versies)
Jacksons Parades (diverse delen)
Jacksons Festival (diverse delen)
Jacksons in Operetteland
Jacksons in Operaland

Vanaf 1992 zijn er acht cd’s uitgebracht:

The Story of The Three Jacksons
Reuzenpotpourri
Op de Woelige baren
3 cd-box: 50 jaar The Three Jacksons
Operette- en Operamelodieën
Wiener Melodieën
Famous Medleys cd+dvd
World Cruise
The Three Jacksons speelden ook draaiorgelimitaties. Ze hadden onder andere succes met de single Pierement en een tweede versie van Koffie, koffie, lekker bakkie koffie met Rita Corita.

the three jacksons

the three jacksons