The Isley Brothers is een Amerikaanse rhythm-and-blues- en soulgroep uit Lincoln Heights, een suburb van Cincinnati, in de staat Ohio. De oorspronkelijke samenstelling bestond uit O’Kelly, Rudolph en Ronald Isley. The Isley Brothers bereikten vanaf de jaren 50 tot begin 21e eeuw zes decennia achter elkaar één of meer hitnoteringen in de Billboard Hot 100. Hiermee zijn ze een van de langst actieve groepen in de popgeschiedenis.

The Isley Brothers begonnen in 1954 als gospelmuziekensemble, maar na de vroege dood van broer Vernon in 1955 stapten ze over op rhythm-and-blues. In 1959 behaalde de groep met het nummer Shout hun eerste notering in de Billboard Hot 100, nadat I’m Gonna Knock on Your Door was geflopt. In de vroege jaren zestig was Jimi Hendrix hun sologitarist.

In 1965 tekende de groep een contract met Motown. Hun grootste hits waren This Old Heart of Mine (Is Weak for You) en Behind a Painted Smile, maar het was moeilijk om dat succes te herhalen en in 1968 verlieten ze Motown om op hun eigen label T-Neck Records verder te gaan.

In de vroege jaren zeventig kregen The Isley Brothers versterking van hun jongere broers Ernie en Marvin Isley en hun zwager Chris Jasper; vooral laatstgenoemde vervulde een belangrijke rol als songschrijver en componist. In 1984, na afloop van de tournee ter promotie van het album Between the Sheets, stapte dit drietal op om verder te gaan als Isley-Jasper-Isley. Ze brachten drie albums uit en hadden begin 1986 (het jaar waarin O’Kelly Isley aan een hartaanval overleed) een hit met Caravan of Love (een jaar later met meer succes gecoverd door de Britse groep The Housemartins).

Na de breuk van Isley-Jasper-Isley gingen Marvin en Ernie Isley weer samenwerken met hun oudere broers; Rudolph Isley moest door diabetes afhaken en werd dominee. Marvin Isley, die eveneens diabetes had, volgde in 1997; hij verloor zijn beide benen doordat zijn gezondheid achteruitging en kwam in 2010 te overlijden. Ernie en Ronald Isley gingen als duo verder en hadden in 2001 hun laatste grote hit met Contagious van het album Eternal. In dit nummer was ook een rol weggelegd voor R. Kelly, met wie de broers al in 1995 hadden samengewerkt op zijn hit Down Low. Het album Baby Makin’ Music uit 2006 maakte de hattrick compleet.

In 2007 werd Ronald Isley veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking; tijdens deze periode verleende Ernie zijn medewerking aan een Jimi Hendrix-tribute.

In 2016 zong Ronald Isley twee nummers op het Santana-album Santana IV en de live-dvd die daarop volgde. Dit beviel zo goed dat Santana en The Isley Brothers samen een album opnamen met sociaal-politieke covers; Power of Peace verscheen in augustus 2017.

Op 4 april 2021 waren de Isleys samen met Earth, Wind & Fire te zien in een aflevering van de webcast Verzuz; onder leiding van presentator en fan Steve Harvey zongen beide acts om beurten mee met een voorgedraaid nummer uit hun omvangrijke repertoire.

Als opvolger van de single met rapper Snoop Dogg maakten de Isleys in 2022 een nieuwe versie van Make Me Say It Again Girl; hiervoor vroegen ze de hulp in van Beyoncé Knowles.

Discografie

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Behind a painted smile 1969 26 6
That lady (part 1) 1973 17 5
That lady (part 1) 1974 28 3
Contagious 2001 3 11 met R. Kelly
the isley brothers

the isley brothers