Sonny Curtis (Meadow, 9 mei 1937) is een Amerikaans zanger, gitarist, violist en songwriter. Hij speelde in de band Three Tunes van Buddy Holly en werd na diens dood de leadzanger en gitarist van diens band The Crickets. Solo speelde hij vooral countrymuziek. Zijn muziek werd opgenomen door een groot aantal artiesten, met hits voor onder meer The Everly Brothers, Andy Williams en Leo Sayer.

Curtis werd geboren in Meadow, nabij de stad Lubbock in Texas, als zoon van een katoenboer. Zijn oom speelde in Bill Monroe & the Blue Grass Boys en zijn vrouw was een zus van de Mayfield Brothers, die een grote inspiratie vormden voor bijvoorbeeld Buddy Holly en Waylon Jennings. Van haar leerde hij op zijn zevende de eerste beginselen op de gitaar, zoals het lied Little brown jug. Op zijn twaalfde trad hij voor het eerst op in een radio-uitzending, samen met twee oudere broers. Na schooltijd ging zijn vrije tijd bijna helemaal op aan gitaar spelen, ook omdat er in Meadow verder weinig te beleven viel. Hij trad zo veel mogelijk op en won ook enkele talentenjachten.

Als tiener trad hij met een viool op in de populaire lokale radioshow Buddy & Bob waarvan Buddy Holly een van de presentators was; maar ook Jennings was als diskjockey aan dit radiostation verbonden. Met hen trad hij geregeld op tijdens de pauzes van de lokale filmbioscoop. In 1956 vormde hij met Holly en Jerry Allison The Three Tunes; Curtis nam hierin deel als violist, gitarist en achtergrondzanger. Tijdens de plaatopnames van de groep in Nashville werd ook het nummer Rock around with Ollie Vee opgenomen dat door Curtis is geschreven. Hierna ging hij op tour met Slim Whitman en in 1958 nam hij zijn eerste solosingle, Wrong again, op.

Nadat Buddy Holly, Ritchie Valens, en J.P. “The Big Bopper” Richardson op 3 februari 1959 door een vliegtuigongeluk om het leven gekomen waren – The day the music died genoemd – werd er eerst niet meer opgetreden en schreef hij meerdere nummers, waaronder Walk right back. Holly’s begeleidingsband The Crickets vroeg hem om hun leadzanger en leadgitarist te worden. In 1960 brachten ze het mede door hem geschreven nummer When you ask about love uit, dat in 1980 nog werd gecoverd door Matchbox.

Tijdens hun promotiereis naar Engeland van 1960 maakten ze opnieuw kennis met The Everly Brothers die in 1961 succes hadden met zijn nummer Walk right back. Ook daarna werd dit nummer meermaals gecoverd en hadden zowel Andy Williams, Perry Como als Anne Murray er een hit mee. In de tijd erna bracht hij solo verschillende singles en albums uit als countryzanger.

Hij verwierf zijn bekendheid echter vooral als songwriter, soms samen met anderen. Al eerder had Andy Williams een grote hit met zijn lied A fool never learns en het vaakst opgenomen werd zijn compositie I fought the law. Een ander lied uit zijn pen samen met Jerry Allison dat wereldwijd tot de verbeelding sprak, was (I love you) More than I can say, in 1980 nog vertolkt door Leo Sayer. Slechts enkele van veel andere artiesten die zijn muziek opnamen, zijn Roy Orbison, Bing Crosby, Frank Alamo, Kris Kristofferson, The Cats, Stray Cats en Joan Jett & the Blackhearts. Ook maakte hij in de jaren zeventig de muziek voor The Mary Tyler Moore Show.

In 1991 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en in 2012 in de Rock and Roll Hall of Fame samen met The Crickets.

Discografie

Albums

Jaar Album Top Country Albums Label
1964 Beatle hits flamenco style guitar El Records
1968 The 1st of Sonny Curtis 21 Viva
1969 The Sonny Curtis style Elektra
1979 Sonny Curtis
1980 Love is all around
1981 Rollin’
1987 Spectrum Nightlite

 

Singles

Jaar Single Hitlijstpositie Album
Hot Country Songs Billboard Hot 100
1958 Wrong again
1966 My way of life 49 134 The 1st of Sonny Curtis
Destiny’s child
1967 I wanna go bummin’ around 50
1968 Atlanta Georgia stray 36 120 The Sonny Curtis style
The straight life 45
1971 Day gig
Girl of the north
1972 Lights of L.A. singles only
1973 Rock ‘n’ roll (I gave you the best years of my life)
1974 Love is all around
Unsaintly Judy
1975 Lovesick blues 78
1976 When it’s just you and me
Where’s Patricia now
1979 The cowboy singer 77 Sonny Curtis
1980 Do you remember roll over Beethoven 86
The real Buddy Holly story 38 Love is all around
Love is all around 29
50 ways to leave your lover 70
1981 Good ol’ girls 15 Rollin’
Married women 33
1985 I think I’m in love Singles only
1986 Now I’ve got a heart of gold 69
sonny curtis

sonny curtis