Sharon den Adel

Sharon Janny den Adel (Waddinxveen, 12 juli 1974) is de zangeres van de Nederlandse symfonische-metalband Within Temptation.

Biografie

Als kind reisde ze veel rond. Toen ze naar de middelbare school moest, kwam ze terug in Nederland. In Waddinxveen deed ze een tijdje mee aan een muzikale workshop. Hier leerde zij een aantal andere muzikanten kennen met wie zij haar eerste (cover)band Kashiro oprichtte. Hiermee werden een aantal optredens in de regio Waddinxveen gedaan en wonnen zij enkele publieksprijzen op festivals. Ook reisde deze band op uitnodiging van de gemeente Waddinxveen naar de Tsjechische zusterstad Pelhřimov om er een gastoptreden te verzorgen.

Een tijd later leerde ze Robert Westerholt kennen (hij zat in een andere band) en ze werden verliefd. Uiteindelijk besloten ze te stoppen met de band waar ze in zaten en begonnen een nieuwe band die eerst The Circle heette, maar al voordat ze muziek gemaakt hadden, veranderden ze de naam in Within Temptation.

Den Adel heeft onder andere meegewerkt aan het nummer Beyond Me van After Forever en een nummer van Aemen, genaamd Time. Ook vertolkt zij de rol van Anna Held in Avantasia: The Metal Opera. Op het album Into the Electric Castle van Ayreon wordt de rol van The Indian gezongen door Den Adel. In 2006 heeft zij meegewerkt aan het album Lucidity van Delain, waar ze zingt in het nummer No Compliance, samen met de toenmalige Nightwish-bassist en zanger Marco Hietala.

In 2005 zong ze mee met de #1-hit van Artiesten voor Azië met “Als je iets kan doen”.

Den Adel heeft in 2008 het nummer In and Out of Love ingezongen op de cd Imagine van dj Armin van Buuren. Op 19 april 2008 heeft ze dit nummer samen met hem live vertolkt tijdens het evenement Armin Only in de Jaarbeurs te Utrecht.

Den Adel en Westerholt hebben een dochter en twee zonen.

Sharon den Adel is te zien in de videoclip van Het meneer Konijn lied van het Vlaamse radioprogramma Q-Music ten voordele van vzw Kindergeluk. Zij neemt hierin de hoofdzang voor haar rekening.

In 2014 verscheen Den Adel in de zesde aflevering van Ali B en de Muziekkaravaan, waar ze, samen met Ali B, het nummer Hier opnam. Hiervan is ook een videoclip opgenomen.

November 2017 maakte Den Adel bekend dat ze tijdelijk stopt met Within Temptation en bezig is met een solo project getiteld “My Indigo”.

In 2018 neemt ze deel aan Liefde voor muziek op VTM. Eind 2018 meldt de muziekrecensent van de Volkskrant een indrukwekkende comeback van frontvrouw Sharon den Adel met Within Temptation in Afas Live in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

Discografie

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Als je iets kan doen 2005 15-01-2005 1(4wk) 9 met Artiesten voor Azië / Alarmschijf
In and out of love 2008 16-08-2008 10 11 met Armin van Buuren
My Indigo 2017
Out of the Darkness 2017
My Indigo (Chill Mix) 2018 Dit is een chill mix van haar eerste single
Where Is My Love 2018
Crash and Burn 2018
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
In and out of love 2008 20-09-2008 10 22 met Armin van Buuren
Het meneer konijn lied 2012 08-12-2012 1(1wk) 5 met De vrienden van meneer konijn

 

sharon den andel

sharon den andel