Rowwen Hèze is een in 1985 opgerichte band uit America (Limburg), die overwegend in het Horsterse dialect van dit dorp zingt. De muziek varieert qua genre van gevoelige ballads tot snellere tex-mex- en folknummers.

De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur uit America. Deze legendarisch geworden persoon had een ietwat vreeswekkend uiterlijk en een niet onbesproken verleden. Hij kreeg de bijnaam “Rowwen Hèze” (vrij vertaald: ruige Hesen) die door de band later werd overgenomen, onder meer omdat het goed bekte.

De band is ontstaan in 1985, als een soort voortzetting van The Legendary Texas Four. De leden hiervan – Theo Joosten, Jan Philipsen en Mart Deckers – waren op dat moment met z’n drieën omdat zanger Jos Kleizen de band had verlaten. Ze waren op zoek naar een nieuwe zanger. Jack Poels bleek een heel geschikte kandidaat; hij had in de tien jaar daarvoor gezongen en gespeeld bij de eveneens Americaase band Bad Edge, die inmiddels wegens gebrek aan succes was opgeheven. Poels stelde als voorwaarde dat hij één liedje in het dialect mocht vertolken. De overige bandleden gingen akkoord en de band besloot zich te hernoemen omdat hun oude naam te ver van hen afstond. Rowwen Hèze was hiermee geboren.

In de eerste jaren van hun bestaan speelde Rowwen Hèze nog voornamelijk Engelstalige covers van onder andere Thin Lizzy. Een jaarlijks terugkerend fenomeen voor Rowwen Hèze en veel andere Limburgse bands was om rond de carnaval een carnavalsnummer te schrijven. In 1987 schreef Rowwen Hèze voor de Horsterse carnavalsvereniging samen met Toos Vervoort het nummer Niks stront niks, dat de landelijke media haalde in verband met de nogal controversiële tekst (de gemeente Horst wordt hierin flink op de hak genomen) en tevens tot een boycot leidde door carnavalsvereniging de Turftrëiers, waar de band de twee jaar daarvoor voor had gespeeld. Dit nummer in combinatie met de landelijke ophef eromheen betekende de eerste landelijke bekendheid voor Rowwen Hèze. Onder meer het tv-programma Van Gewest tot Gewest besteedde aandacht aan de band. In december van datzelfde jaar verscheen hun eerste eigen album, Rowwen Hèze. Vanaf toen legde de band zich grotendeels toe op teksten in het plaatselijke Americaase dialect, in plaats van het Engelstalige (cover)repertoire. Bij elk optreden van Rowwen Hèze bleken het vooral deze dialectliedjes te zijn die door het publiek werden gewaardeerd.

In 1988 trad Rowwen Hèze op in Studio 3, een radioprogramma van de KRO. In datzelfde jaar stuurde de band twee cassettes in voor de provinciale selectie van de Grote Prijs van Nederland. Een van de ingezonden nummers, Bestel mar, werd een paar jaar later een zeer grote hit. In 1989 maakte Rowwen Hèze een grote toer door Zuid-Nederland, de “Bestel Mar Toer ’89′”. Ook maakten ze een korte tournee samen met de Amerikaanse accordeonist Flaco Jiménez, die ook later nog met de band zou samenwerken. De trompettist Jack Haegens trad in dat jaar toe tot de band. In 1990 tekende Rowwen Hèze een contract met de platenmaatschappij HKM/CNR. Ze brachten de single ‘N Man En ‘n Vrouw uit en zeer kort hierna het album Blieve loepe. Ook traden ze voor het eerst op in Amsterdam (op de Uitmarkt). In 1991 kwam het album Boem uit, dat was geproduceerd door Boudewijn de Groot.

Na enkele wijzigingen in de samenstelling – drummer Mart Deckers werd in 1989 vervangen door Martîn Rongen en ook accordeonist Geert Hermkes haakte af – bestond de band vanaf 1991 uit Jack Poels (zang, gitaar en mondharmonica), William “Tren” van Enckevort (accordeon, piano, trombone en zang), Jan Philipsen (basgitaar en contrabas), Theo Joosten (gitaar, mandoline, saxofoon, tin whistle en percussie), Jack Haegens (trompet, bugel, trombone en percussie) en Martîn Rongen (drums en percussie). In deze bezetting stond de band in 1992 voor de eerste keer op Pinkpop in Landgraaf. Dit optreden werd een groot succes met een liveregistratie op televisie. Vanwege dit grote succes werd besloten het optreden uit te brengen op het album In de wei (Live). Inmiddels trad de band behalve met Jiménez ook op met andere gastmuzikanten als Pierre LaRue en Karin Bloemen.

In 1993 was Rowwen Hèze de eerste Nederlandse band die op het Roskilde Festival in Denemarken speelde.

In het voorjaar van 1998 maakte de band een tournee door het zuiden van de Verenigde Staten. In 1999 traden Rowwen Hèze en de chicano-rockband Los Lobos – tevens een van de belangrijkste bands waaraan Poels de inspiratie voor zijn eigen nummers heeft ontleend – gezamenlijk op in Paradiso.

Op 27 juni 2007 deelden ze aan hun fans ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Poels 25.000 singles uit met het speciaal hiervoor geschreven nummer Lied vur Limburg, dat is opgenomen in samenwerking met onder andere het Limburgs Symfonie Orkest.

Vanaf 9 februari 2008 reisde Rowwen Hèze door Nederland met hun theatertour “Saus”, die is vastgelegd op het gelijknamige album. Samen met zes gastmuzikanten werd een voorstelling gegeven met Limburgse, Ierse en Mexicaanse invloeden.

Het 25-jarig bestaan van de band in 2010 werd onder meer gevierd met de theatertour “Koper”. Hiervoor werd ook Leon Verdonschot als gast uitgenodigd. Tijdens deze tour werd de nadruk weer gelegd op de muziek in haar oorspronkelijke vorm; dit in tegenstelling tot de verschillende arrangementen en opstellingen die tijdens de voorgaande tours werden gebruikt. De band gaf in het kader van het jubileum 25 optredens in Nederland en België, en kreeg zelf een verrassingsconcert in de Brabanthallen in Den Bosch.De stijl van Rowwen Hèze is zeer gemengd. Als hoofdstijlen vallen folk, fanfare en tex-mex aan te wijzen. De meest karakteristieke instrumenten in het bandgeluid van Rowwen Hèze zijn accordeon, trompet en gitaar. Door sommigen wordt de muziek van Rowwen Hèze onder de noemer zydeco geplaatst, hoewel ook daarmee forse verschillen bestaan. Qua muzikale stijl voelt de band zich met name sterk verwant aan Los Lobos. De twee bands hebben bovendien gemeen dat ze allerlei elementen uit minderhedenculturen verwerken in hun muziek. Een opvallend verschil is het tempo van de nummers, dat bij Rowwen Hèze vaak wat hoger ligt.

Halverwege 2013 werd bekend dat basgitarist Jan Philipsen ging stoppen als bandlid. Hij nam officieel afscheid van de band tijdens de jaarlijkse slotconcerten op 1, 2 en 3 november 2013. Op 1 oktober 2013 maakte de band bekend dat Wladimir Geels gekozen was als de nieuwe basgitarist.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Rowwen Hèze was er van mei 2015 tot begin 2016 in het Limburgs Museum van Venlo een tentoonstelling over de band te zien. In november 2015 was er een speciale “Rowwen Hèze Week”.

De stijl van Rowwen Hèze is zeer gemengd. Als hoofdstijlen vallen folk, fanfare en tex-mex aan te wijzen. De meest karakteristieke instrumenten in het bandgeluid van Rowwen Hèze zijn accordeon, trompet en gitaar. Door sommigen wordt de muziek van Rowwen Hèze onder de noemer zydeco geplaatst, hoewel ook daarmee forse verschillen bestaan. Qua muzikale stijl voelt de band zich met name sterk verwant aan Los Lobos. De twee bands hebben bovendien gemeen dat ze allerlei elementen uit minderhedenculturen verwerken in hun muziek. Een opvallend verschil is het tempo van de nummers, dat bij Rowwen Hèze vaak wat hoger ligt.

De teksten van de meeste nummers zijn geschreven door Jack Poels. Martîn Rongen heeft daarnaast ook een paar nummers geschreven, waaronder Nacht, Theo Joosten schreef het openhartige Genne goije mood, dat ook door hem gezongen werd, en op het album Dageraad nam Tren van Enckevort het schrijven van twee nummers voor zijn rekening, waaronder Dichtbeej.

De teksten hebben veelal betrekking op zaken uit het alledaagse leven, voor een deel het leven van Poels zelf. Ze variëren van dronkenschap en de bijbehorende kater tot de dorpsfanfare (die enkele leden van de band heeft geleverd), de natuur en het leven in De Peel. Af en toe komen er echter ook zwaardere onderwerpen naar voren, zoals oorlog. Hoewel Rowwen Hèze in eerste instantie vooral bekendstond als een feestband met meezingers als Bestel mar en Limburg, werden de wat rustigere nummers en de meer bespiegelende teksten gaandeweg ook steeds meer gewaardeerd, zoals Werme regen, De zwarte plak (over oorlog), Engel (over gebroken liefde), De neus umhoeg (over de dood) en De Peel in brand. Sommige teksten gaan over een bereikbare of voorbije liefde en echtscheiding. Na de geboorte van Jacks zoontje Jan in 1999 heeft hij over de vreugde en de angsten van het vaderschap geschreven, wat is verwerkt in het album Vandaag (2000). De verwerking van Poels’ echtscheiding vormt een centraal thema op de cd Dageraad uit 2003. Dit album bevat ook het lied Vlinder, dat speciaal werd geschreven vanwege de moord op de elfjarige Nicky Verstappen.

Vooral in de beginjaren waren diverse melodieën niet zelfbedacht, maar ontleend aan allerlei bekende folk- en tex-mexnummers, onder meer van Los Lobos). Om die reden kreeg de band de bijnaam “Los Limbos”. Ook uit de Ierse folk is inspiratie geput, bijvoorbeeld voor het nummer November (gebaseerd op On Raglan Road). De Britse folkpunk-band The Pogues vormde eveneens een bron van inspiratie voor de muziek van Rowwen Hèze.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rowwen Hèze 1987
Blieve loepe 1990
Boem 1991 24-08-1991 35 33 Goud
In de wei 1992 10-10-1992 31 18 Live-registratie Pinkpop 1992 /
Goud
Station America 1993 08-05-1993 15 24
Zondag in ‘t zuiden 1995 22-04-1995 8 70 Platina
Water, lucht en liefde 1997 12-04-1997 3 28 Goud
‘t Beste van 2 werelden 1999 29-05-1999 7 27 Dubbelalbum met verzamel-cd en theater-cd /
Platina
Vandaag 2000 01-04-2000 2 23 Goud
Dageraad 2003 12-04-2003 4 19 Goud
D.A.D.P.G.S. 2003 Livealbum
Andere wind 2004 Livealbum
‘t Beste van 20 joar – Kilomeaters 2005 19-11-2005 7 21 Verzamelalbum / Jubileum-cd / Goud
Rodus & Lucius 2006 16-09-2006 1(1wk) 22
Saus 2008 11-10-2008 9 19 Liveregistratie theatertour 2007-2008
Zilver 2010 02-10-2010 9 17
Manne van staal 2011 23-07-2011 2 16
Geal 2012 25-08-2012 2 20
Hemel op Aarde: De Liedjes 2013 09-11-2013 26 14
Vur altied: Ballades & beer 2016 27-02-2016 9 4
De liefde, de muziek, de herinnering 2017 15-04-2017 15 2
Voorwaartsch 2019 04-05-2019 3 4
Blieve loepe 2020 27-06-2020 81 1 Heruitgave op vinyl
Onderaan beginne 2021 17-07-2021 1(1wk) 3
Live in Americana: De Wei In 2022 2022 Live-registratie

 

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Bestel mar 1992 25-01-1992 13 8 Nr. 11 in de Single Top 100
Kroenenberg 1992 30-05-1992 32 3 Nr. 37 in de Single Top 100
Twieje wurd 1993 09-01-1993 tip 5 Nr. 69 in de Single Top 100
Rowwen Hèze 1993 22-05-1993 32 3 Nr. 38 in de Single Top 100
Ay yay yay 1993 25-09-1993 tip 13
The moon is mine 1994 30-04-1994 34 3 met Flaco Jiménez /
Nr. 31 in de Single Top 100
‘t Roeie klied 1995 15-04-1995 21 7 Nr. 18 in de Single Top 100
Zondag in het zuiden 1995 12-08-1995 38 3 Nr. 34 in de Single Top 100
De neus umhoeg 1995 04-11-1995 16 8 Nr. 13 in de Single Top 100
Limburg (Kwestie van geduld) (Live) 1996 01-06-1996 27 8 met Het Metropole Orkest /
Nr. 22 in de Single Top 100
En dan is ‘t mar dom 1997 05-04-1997 37 2 Nr. 64 in de Single Top 100
Klompendans / Parlando 1997 14-06-1997 tip 9 Nr. 99 in de Single Top 100
Lucht 1997 18-10-1997 tip 3 Nr. 94 in de Single Top 100
She stole my accordeon 1998 18-07-1998 33 2 met Flaco Jiménez /
Nr. 52 in de Single Top 100
Auto, vliegtuug 1999 01-05-1999 tip 2 Nr. 51 in de Single Top 100
November 2000 Nr. 41 in de Single Top 100
Vergeate (Live) 2000 Nr. 56 in de Single Top 100
Kleine man 2000 Nr. 95 in de Single Top 100
Vur de kerk op ‘t plein 2003 Nr. 36 in de Single Top 100
Dichtbeej 2003 Nr. 98 in de Single Top 100
Als je iets kan doen 06-01-2005 15-01-2005 1(4wk) 9 Onderdeel van Artiesten voor Azië /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf /
Best verkochte single van 2005
De Peel in brand 2005 17-12-2005 34 3 Nr. 13 in de Single Top 100
Vechte, valle en opstoan 2006 26-08-2006 tip 5 Nr. 22 in de Single Top 100
Kilomeaters 2006 Nr. 73 in de Single Top 100
Blaad an de palm 2007 Titelsong televisieserie “De Hemelpaort” /
Nr. 97 in de Single Top 100
Droemvlucht 2007 met Nynke Laverman /
Nr. 88 in de Single Top 100
Lied vur Limburg 27-06-2007 met Limburgs Symfonie Orkest &
Venloos Vocaal Ensemble
Nar boave 2008 19-07-2008 tip 11 Voor Radio Tour de France – Tour 2008 /
Nr. 16 in de Single Top 100
Vur altied is vurbeej 2008 Nr. 35 in de Single Top 100
America 2010 Nr. 51 in de Single Top 100
Wakker vur de wekker 2010
Manne van staal 24-06-2011
De neus umhoeg 19-09-2011 met The Opposites
Koningslied 19-04-2013 27-04-2013 2 4 als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
Hemel op Aarde 21-10-2013 met Jeroen van Koningsbrugge
Ballades & Beer 2015

 

rowwen heze

rowwen heze