Deze zangeres hoort u regelmatig tijdens de uitzendingen van Stepupzorgradio.

Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) is een Nederlands zangeres, presentatrice, actrice, tekstschrijver en schilderes. Zij geniet haar grootste bekendheid als zangeres van vrolijke en komische liedjes. Ze acteerde in de tv-serie Zeg ‘ns Aaa en schildert figuratieve kunst.

In 1949 verhuisde het gezin naar Amsterdam-Oost. Van een buurjongen leerde ze gitaarspelen. Als Valk binnen een maand gitaar leerde spelen, mocht ze de gitaar houden. En zo geschiedde. In september 1958 deed ze mee aan een talentenjacht, georganiseerd door Kees Manders in zijn cabaret Het Uiltje aan het Thorbeckeplein. Valk won de eerste prijs van het ‘cabaret der onbekenden’ en kreeg van Manders een contract voor zijn cabaret.

In mei 1959 werd ze met haar uitvoering van Tutti Frutti tweede achter winnaar Pim Maas bij een Elvis-imitatiewedstrijd. Het betrof hier de verkiezing van de Nederlandse Elvis Presley, in Cinema Royal. Valk verscheen in een zwart-oranje gestreepte lange broek, met laarzen en een cowboyhoed voor het voetlicht.

AVRO-producer Roel Balten contracteerde haar voor een optreden in het Franse La Courtine voor Nederlandse militairen. Ze trad dat jaar ook voor het eerst op voor de televisie in het AVRO-programma Nieuwe Oogst. In september 1959 verscheen ze in de Bambamboe-show van de AVRO en maakte tevens haar eerste plaat van deze nieuwe dansrage Dans de Bambamboe. Haar carrière was nu echt goed op gang gekomen.

In haar beginjaren legde ze zich toe op de rock-‘n-roll en scoorde in 1961 de hit Hou je echt nog van mij, Rocking Billy?, een vertaling van het Zweedse lied Är du kär i mej ännu, Klas-Göran van de latere ABBA-manager Stig Anderson. Ze deed in 1961 mee aan het Knokke festival met Ramses Shaffy, Herman van Keeken en Conny Vandenbos.

Samen met Rob de Nijs, Trea Dobbs, Marijke Merckens en Kitty Courbois acteerde en zong Valk in de televisieshow TV-magazine, waarin ze naast humoristische liedjes tevens serieus materiaal te zingen kreeg van Harrie Geelen, Dick Poons en Hans Peters. Een aantal nummers uit het programma werd vastgelegd op de lp TV-Magazine 1965 op het DECCA-label. In 2011 verscheen een drietal bewaard gebleven shows op dvd. Ze zingt in deze afleveringen o.a. The French song, Colinda en het duet Jij en ik met Rob de Nijs.

In 1966 zong Ria in Praag en Bratislava samen met Rex Gildo en Udo Jürgens. In 1966 maakte ze een korte tv-show voor de Tjechoslowaakse televisie en vervolgens bracht ze een single en een EP uit bij het Tjechoslowaakse label Suprahon. In 1966 bracht ze de lp ‘Ria Valk’ uit met het orkest van Jack Bulterman. Op deze lp staan luisterliedjes van Gerrit den Braber, Stan Haag en Pieter Goemans. Ze had twee seizoenen een personalityshow met de titel Zo is Ria voor de KRO televisie. Deze show werd geregisseerd door Nico Hiltrop en ze ontving daarin gasten als Drs. P, Ronnie Tober en Jacco van Renesse met wie ze acteerde en zong. De aflevering ‘De wonderlijke lotgevallen van Ria Valk’ stond op de nominatie om officieel uitgezonden te worden naar Montreux. Uiteindelijk ging de Rudi Carell-show als officiële inzending naar het festival. Ze was de leading lady in de eerste André van Duin-revue (1970-1971) Lach in de Ruimte. Ze verzorgde met Hou van mij, zoals ik hou van jou een gastoptreden in de Rudi Carrell-show, met Marjan Berk speelde ze een sketch bij De Mounties, ze bracht een Parodie op de sterreclames in de Martine Bijl-show en zong Het leven is prachtig in de Corrie van Gorp-show.

In de jaren ’70 stapte ze over naar het carnavalsgenre. Met haar carnavals hits De liefde van de man gaat door de maag (beter bekend als het refrein: Ik heb worstjes op mijn borstjes) uit 1975 en Leo (1976) bleef ze haar imago van jolige meid gestalte geven. In 1976 maakte ze de lp Iets bijzonders, waarop materiaal stond van Annemarie Oster, Harry Bannink, Toon Hermans, Jacques van Tol en het door Martine Bijl geschreven Heel gewoon een vrouw dat haar lijflied zou worden. In 1977 maakte Valk de lp Showbizzz waarop Jan Blaaser, Theo Smit (A. de Kwaad), Dick Kooiman (Dunhills) en Eddy Ouwens (Dave McRonald) tekst en muziek voor haar schreven. Naast komische liedjes, rock-n-roll-nummers zong ze ook persoonlijke luisterliedjes, zoals Monique over haar dochter en Fotoalbum over haar jeugd.

In 1985-1986 maakte ze een cabaretesk theaterprogramma met teksten van cabaretier/tekstdichter Wim Hogenkamp. In de periode 1986 tot 1993 was ze te zien naast Carry Tefsen, John Leddy, Sjoukje Hooymaayer, Manfred de Graaf, Hans Cornelissen en Herman Kortekaas in de comedy-serie Zeg ‘ns Aaa als Annie Kalkman, de zuster van Mien Dobbelsteen. In dezelfde periode werkte ze samen met de Griekse componist Nikos Ignatiadis bekend van de grote hits van Benny Neyman. Hieruit resulteerden de luisterliedjes Want zolang als je bij mij bent, Dat is toch echt iets voor mij en het qua tekst zelfgeschreven lied over het overlijden van haar man Waarom blijft de zon toch schijnen. Ignatiadis begeleidde haar ook tijdens enkele optredens.

Eind jaren ’80 had ze bij de TROS een televisiespecial met Pierre Kartner. Ze zingen samen Dan is er nog hoop en Ria zingt het nieuw geschreven lied Rijkdom. In de jaren ’90 verzorgde ze bij diezelfde omroep een televisiespecial met de theatergroep Jeans. Ze stond in het showblok van de Holidayshow, ze trad op bij het gala voor André van Duin en bij de hommage aan Joop Stokkermans. Naast Simone Kleinsma en Robert Paul stond ze in de Parodie Parade en ze was Olivia Newton-John en Cher in de Sterrenplaybackshow. Halverwege jaren ’90 richtte ze zich op het schilderen van figuratieve kunst. Naast tentoonstellingen volgden er beschilderde verjaardagskalenders en zeefdrukken van haar schilderijen.

Valk werd door Nederlandse clubs in Australië gevraagd om te komen optreden en zodoende ging ze op tour naar Melbourne, samen met Saskia & Serge in 1998.

Vanaf eind jaren ’90 werkte ze veel samen met Jacques van Eijck, de tekstschrijver/componist van onder andere Wolter Kroes. Hij schreef met haar de liedjes Ik ben altijd te bereiken, Pak toch eens de fiets, Zandvoort olé santé en de carnavalshit van 2007 ‘n Chippy, ‘n putje en ‘n parretje. Eind 2007 bracht Valk een Engelstalig vervolg uit op haar eerdere successingle Rockin’ Billy. Samen met de funk-blues-soul groep Bmaster zong zij over Rockin’ Billy meets Funckin Milly.

In 2009 zat ze 50 jaar in het artiestenvak en kwam de oeuvre-dvd Zo is Ria uit. Daarnaast speelde ze gastrollen in de nieuwe reeks van Zeg ‘ns Aaa en in de VARA-comedy Kinderen geen bezwaar (2010).

Op 25 juni 2010 verscheen bij platenmaatschappij Telstar een dubbel-cd Ria Valk, haar allergrootste hits. Haar lied Doe ‘s ff normaal man (geschreven door Bram Koning) kwam op 10 februari 2012 uit. De titel verwijst naar een populaire uitspraak indertijd tussen Mark Rutte en Geert Wilders in een debat in de Tweede Kamer en de wijs is geënt op de melodie van haar hit Rocking Billy.

Op 25 augustus 2012 deed Ria voor het eerst mee aan de tv-show Strictly Come Dancing op Nederland 1. Ze verving Imca Marina, die door een blessure moest afhaken. Ze was toen 71. Op 9 januari 2013 was ze te zien in het derde seizoen van Ali B op volle toeren, waar ze een nummer Baby liet horen over haar man en dochter. Ook in januari 2013 bracht platenmaatschappij Dutch Favorite Music een vernieuwde versie van Leo, 37 jaar na de eerste versie van het liedje. Ze werd gekroond tot homomoeder van Haarlem en is vanaf dan te zien als participant op de jaarlijkse Gay pride.

In januari 2013 werd Valk ambassadrice van de Nationale Sportweek van het NOC*NSF. Haar volgende song Oma wil ‘n toyboy kwam op 8 januari 2014 uit bij haar label Dutch Favorite Music (DFM) en kreeg meer dan 20.000 downloads in korte tijd. Ze trad op met de dansers van Lucia Marthas bij het RTL 4-programma Life 4 you met Carlo Boszhard en Irene Moors. Ook werd ze “het lekkere wijf van kwart voor 5” bij Jeroen van Inkel op de radio bij Q Music.

In 2014 kwam Valk met het nummer Hup met die armen, geproduceerd door Jacques van Eijck en uitgegeven door DFM. Op 11 november 2015 kwam haar single Ik val steeds voorover uit. Op 1 juli 2017 kreeg ze in Maastricht een gouden plaat voor haar hit Oma wil een toyboy. Op 25, 26 en 27 mei 2018 was Valk gastartiest tijdens de concerten van de Toppers in de Johan Cruijff ArenA.

Op 13 oktober 2018 zat Ria Valk 60 jaar in het artiestenvak en dit werd gevierd met een groot feest bij Brooklyn Nights, waar ook haar biografie 60 Jaar Ria Valk werd gepresenteerd. Groot fan van Ria Valk Marc Didden is de auteur van het boek. Op 9 januari 2019 stond het NPO-tv-programma Andere Tijden stil bij de tienersterren van toen: Willeke Alberti, Trea Dobbs en Ria Valk. Op 21 december 2019 nam Ria Valk voor het eerst plaats in de jury van de talentenjacht All Together Now bij RTL 4.

Op 31 januari 2020 verscheen een verzamel-cd van Ria Valk in de Favorieten Expres-reeks. Naast de bekende hits staan er ook gevoelige luisterliedjes, zoals Maar de deur van je hart was op slot, ‘t Is heel stil in ons huis, een bijzondere uitvoering van de smartlap Witte rozen en twee liederen met André van Duin op de cd.

Op 6 februari 2021 werd op NPO 1 een door Han Peekel gemaakt TV Monument uitgezonden over Ria Valk. Verderop in 2021 is Ria te zien in de comedyserie Treckx rondom Michiel Romeyn op Amazon Prime, Oh, wat een jaar! en Koffietijd bij RTL 4 en Ranking The Stars op RTL 5.

De single die Ria Valk uit zou brengen ter ere van haar 80e verjaardag op 11 februari 2021 wordt door haar label Dutch Favorite Music uitgesteld. Ria wil hiermee namelijk graag haar seniorenshows promoten.

Discografie

Hitnoteringen singles

Titel Jaar van verschijnen Datum van binnenkomst Hoogste positie Aantal weken Hitlijst
Hou je echt nog van mij, Rocking Billy 1960 januari 1961 2 28 Muziek Expres/Tuney Tunes
Afscheid van een soldaat/Tommy uit Tennessee 1961 maart 1961 6 28 Muziek Expres/Tuney Tunes
Ok, ik ga met je mee/Adieu, vaarwel goodbye 1961 augustus 1961 7 12 Muziek Expres/Tuney Tunes
De sheriff van Arkansas is een lady 1961 december 1961 28 4 Muziek Expres/Tuney Tunes
Janus, pak me nog een keer 1962 september 1962 4 8 Muziek Expres/Tuney Tunes
Ik wil een cowboy als man 1963 september 1963 11 12 Muziek Expres/Tuney Tunes
Fernando, Alfredo en José (Santo Domingo) 1965 5 juni 1965 6 19 Top 40
Als ik de golven aan het strand zie 1965 25 september 1965 18 15 Top 40
Dan moet je mijn zuster zien 1967 22 juli 1967 24 7 Top 40
We hebben de feestneus van Toon gevonden 1968 24 februari 1968 17 1 Tip
Dansen met jou 1968 21 september 1968 14 1 Tip
Casatschok 1969 15 februari 1969 16 6 Top 40
Vrijgezellenflat 1969 12 juli 1969 17 6 Top 40
Parfum Marie 1969 4 oktober 1969 18 3 Tip
Fotomodel 1970 24 januari 1970 17 4 Tip
Met Iwan op de divan 1970 20 juni 1970 23 3 Tip
Onze Griek 1971 18 september 1971 16 3 Tip
Waar zijn de zomers 1972 15 juli 1972 33 3 Top 40
Moeder wat ben ik bang 1973 11 augustus 1973 21 7 Top 40
De liefde van de man gaat door de maag 1974 11 januari 1975 2 8 Top 40
Het lekkerste stuk 1975 12 juli 1975 9 6 NL Top 20
Leo 1976 11 december 1976 2 10 Top 40
Jans Pommerans 1977 12 maart 1977 16 3 Tip
Reuteuteuteuteu 1979 20 januari 1979 5 5 Tip
De klungel van de jungle 1979 25 augustus 1979 10 2 NL Top 20
’n Klap op mijn kontje 1983 11 februari 1984 48 1 Nationale Hitparade
Samen – Artiesten voor Afrika 1985 24 mei 1985 40 1 Nationale Hitparade
Zolang de kassa het maar doet 1986 17 januari 1987 15 4 NL Top 20
Dan is er nog hoop (met Vader Abraham) 1987 11 juli 1987 20 1 NL Top 20
Snurk-rap 1987 17 oktober 1987 17 3 NL Top 20
’n Chippy, ’n putje en ’n parretje 2007 13 januari 2007 15 3 NL Top 20
Doe ’s ff normaal man 2012 31 maart 2012 27 2 Oranje Top 30
Ik val steeds voorover 2016 6 februari 2016 22 2 Oranje Top 30

 

Albums

1961 El Rancho Grande FONTANA 660 522 TR
1966 Ria Valk (mono-versie) DECCA DU 170 010
1966 Ria Valk (stereo-versie) DECCA NU 370 010
1967 Ria Valk – Grande Gala Populair DECCA DQY 862 505
1969 In m’n vrijgezellenflat DECCA NY 800 001
1969 In m’n vrijgezellenflat (voor boek en plaat) FONTANA GSO 97
1971 Twaalf grote hits DECCA 6454 408
1974 Ria Valk is gek DECCA 6407 503
1975 De liefde van de man gaat door de maag DECCA 6407 504
1976 Iets bijzonders PARK DBLP 3004
1977 Showbizzz PARK PAL 25028
1978 Iets bijzonders (Canadese uitgave) VREC SV LP 3145
1978 Het beste van Ria Valk (Surprise-serie) FONTANA 6476 202
1981 Rocking Billy K-TEL HN 4251
1988 30 jaar Ria Valk TELSTAR TLP 17116
1989 Helemaal Ria DURECO 115181.1
1991 Favorieten van toen MERCURY 848 984-2
1993 Het beste van Ria Valk TELSTAR TCD 100.798-2
1996 Ria Valk, haar grootste hits P.M. 96860
2000 Ria Valk (Regenboogserie nummer 132) DURECO 11 66082
2001 Ria Valk is gek ROTATION 568 175-2
2009 Het beste van Ria Valk TELSTAR 100957-2
2011 Ria Valk, haar allergrootste hits PRCD 2010085
2020 Ria Valk Favorieten Expres UNIVERSAL 081 095-6

ria valk

ria valk