René Riva (Amsterdam, 19 mei 1979) is een Nederlands acteur, stripauteur, zanger, en televisiepresentator. Riva zingt zowel Nederlands als Italiaans en Napolitaans repertoire. Hij zingt veelal lichte muziek, maar beschikt ook over een klassiek stemgeluid (tenor).

René Riva werd geboren in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam-Oost en groeide vanaf 1980 op in de Watergraafsmeer. In zijn jeugd kwam hij regelmatig bij zijn familie in Italië, waardoor hij de Italiaanse taal en cultuur leerde kennen. De eerste keer dat René besefte hoe mooi zingen kan zijn was toen hij in 1992 de films van de komieken Laurel & Hardy herontdekte. Oliver Hardy, een tenor, zong namelijk in een aantal van die films en dat wekte bij René aardig wat interesse. In 1994 was hij zeer onder de indruk van een concert van De Drie Tenoren en in 1996 van Italiaanse liederen van Willy Alberti. Hij oefende veel om dit repertoire mee te zingen en ontwikkelde in een paar jaar zijn zangstem en zong zo nu en dan voor klasgenoten en vrienden.

In 2000 werd Riva in een café op de Dappermarkt ontdekt door Corrie Verbrugge (1931-2022), een jongere zuster van Willy Alberti, die bij hem veel gelijkenis hoorde met de stem van haar broer. Er volgden kleine (benefiet)optredens. In de periode 2001-2004 trad Riva regelmatig op onder begeleiding van toetsenist Erik Biesterveld, de zoon van zanger en acteur Bram Biesterveld. Zijn management werd in die tijd verzorgd door Willy’s zoon Tonny Alberti, die ook danig onder de indruk was van zijn stem. Riva bracht in mei 2003 in eigen beheer, onder het label Alberti Music, een single uit, met daarop twee Nederlandse nummers en twee Italiaanse nummers. Deze single kwam bij platenmaatschappij Sony-BMG en producenten Emile Hartkamp en Norus Padidar terecht. In december 2004 tekende Riva een platencontract met Sony-BMG.

In september 2003 trad Riva op op het Jordaanfestival. De organisator van het festival hoorde Riva eerder onder begeleiding van het Rembrandt Duo zingen en vroeg hem of hij als speciale gast met het Rembrandt Duo wilde optreden op de openingsavond van het festival. Riva zong er O, Mooie Westertoren, Liefde en de Italiaanse medley. Dit eerste optreden voor een groot publiek was zeer succesvol. Optredens het jaar erop oogstten ook veel bijval, bijvoorbeeld op de Amsterdamse Avond in de Jaap Edenhal in Amsterdam, het Kazematten Festival in Maastricht en het Gala van de Jordaan in de Beijneshal in Haarlem. Van 2002 t/m 2005 was Riva vaste gast bij Rondje Amsterdam, een door Tonny Alberti maandelijks georganiseerd muziekevenement.

In april 2005 maakte Riva zijn landelijke televisiedebuut bij het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied ter ere van Willeke Alberti. Riva’s debuutalbum verscheen op 2 mei 2005. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door Willeke Alberti. Het album werd geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar en opgenomen met muzikanten van het Metropole Orkest en accordeonist Rolus Karssen. Henk Berenschot en John van de Ven schreven de arrangementen, Jacques Verburgt nam de gitaren voor zijn rekening en Riva nam het duet Wij zijn echte vrienden op met Willeke Alberti. Van dit album bereikten de singles C’est la vie (#53) en Ik pluk ‘n ster voor jou (#59) de single top 100. In 2006 bereikte de remix van C’est la vie eveneens de 53e plaats in de single top 100. In het land werd C’est la vie een veel grotere hit dan op de hitlijsten en er werden vele versies van opgenomen alsmede enkele spin-offs zoals De Italiaan van Marianne Weber. Riva werkte in de periode 2005-2008 mee aan vele TROS-programma’s, waaronder muziekfeesten in Nederland, Curaçao, Italië en Oostenrijk. Op 12 november 2005 zong Riva in de Amsterdam ArenA het Italiaanse volkslied voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd Nederland-Italië.

Vanaf 2005 begon Riva op verscheidene grote evenementen in het land op te treden zoals de Gay Pride op het Rembrandtplein in Amsterdam, het Bevrijdingsfestival in Zwolle, het Giga Piraten Festijn in het Gelredome in Arnhem, het Festival van het levenslied in Tilburg, de Wieler 6-Daagse in het Velodrome in Amsterdam, het Smartlappen Festival in Hillegom, bij De Ronde van Arnhem en het Klein Jordaanfestival op de Dam in Amsterdam t.g.v. de Stadsspelen. In 2010 opende hij op de Dam samen met burgemeester Eberhard van der Laan het Draaiorgelfestival Amsterdam.

In maart en april 2006 trad Riva op met Frans Bauer, Marianne Weber en Charlène in een theatertournee van de TROS. Ook trad hij regelmatig op voor het Amsterdams Kleinkunst Festival o.a. op de Avond van het Nieuwe Lied in Het Werkteater en De Meervaart, met het programma Canzoni Favorite in De Doelenzaal tijdens de Uitmarkt en bij de hommage voor Eddy Christiani die in 2008 t.g.v. zijn 90e verjaardag geëerd werd in de Stadsschouwburg van Amstelveen. Op 21 oktober 2007 trad Riva, samen met accordeonist Rolus Karssen, op ter ere van John Kraaijkamp sr. die in theater De Kleine Komedie in Amsterdam de Blijvend Applaus Prijs ontving. Riva en Karssen vertolkten O Mooie Westertoren omdat Kraaijkamp dat het mooiste Amsterdamse lied vond. Verder verleende Riva zijn medewerking aan concerten en televisieprogramma’s vanuit het Beatrix Theater in Utrecht, Theater De Smelt in Assen en het Zonnehuis in Amsterdam.

Riva startte in november 2007 met Coen van Hoevelaak het platenlabel EMC-RIVA, onder welke naam in 2008 drie singles en een album van Riva verschenen. Een van die singles was Hola, Barcelona, welke de 80e plaats in de Top 100 bereikte. De singles en het album werden geproduceerd door Edwin van Hoevelaak. Het album heet Als ik jou zie en bevat o.a. een duet met Joke de Kruijf en drie Italiaanstalige nummers. TROS-leden die dit album bestelden ontvingen ook de exclusieve dvd René Riva in Riva del Garda.

Sinds de start van zijn muzikale loopbaan heeft Riva veelvuldig belangeloos als zanger opgetreden voor uiteenlopende goede doelen. Hij deed onder meer al benefietoptredens voor Stichting KiKa, Nationale Vereniging de Zonnebloem, het Aidsfonds, Stichting Doe Een Wens (Make-A-Wish Foundation), het Ronald McDonald Kinderfonds, Zeehondencentrum Pieterburen en Stichting Beddenrace. Ook als acteur zet hij zich in voor goede doelen. In 2017 speelde hij Sinterklaas bij het Kinderhulp Sinterklaasfeest in Amsterdam van het Nationaal Fonds Kinderhulp. In datzelfde jaar speelde hij zowel koning Willem-Alexander in de speelfilm ‘Sinterklaas is nog niet jarig’ als op de première ervan in Pathé Zaandam die gratis toegankelijk was voor kinderen en waarbij een deel van de opbrengst van de dvd’s van deze film bestemd was voor Stichting KiKa.

Op 28 januari 2013, enkele uren nadat Koningin Beatrix bekendmaakte afstand te zullen doen van de troon, kwam de single ‘Dank U, Majesteit’ uit. Dezelfde avond was de single al te horen op Radio 538 en als download beschikbaar. Riva nam dit nummer in duet op met Ronnie Tober onder begeleiding van een aantal leden van het Metropole Orkest. Rosetty de Ruiter en haar echtgenoot Martin de Ruiter schreven de tekst en componeerden de muziek. Op 18 april 2013 ontvingen Tober en Riva, tijdens opnames in Den Haag voor het televisieprogramma Hart voor Muziek, uit handen van Nick Nielsen een Gouden Plaat voor deze single. De single was eerst alleen als download beschikbaar, maar werd vanaf 21 april door alle filialen van Dirk van den Broek, Digros, Bas van der Heijden en DekaMarkt verkocht. De single mocht zich verheugen op enthousiaste schriftelijke reacties van een aantal commissarissen van de Koningin, premier Mark Rutte en de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
René Riva 2005 07-05-2005 63 9
Als ik jou zie 2008

 

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Jij bent ‘t leven voor mij 2003 Maxi-single
Ik pluk ‘n ster voor jou 2005 Nr. 59 in de Single Top 100
C’est la vie 2005 Nr. 53 in de Single Top 100
Woorden zonder geheimen 2005
C’est la vie (Remix) 2006 Nr. 53 in de Single Top 100
Ik voel me prima 2006
Ik pluk ‘n ster voor jou (Nachtrit uitvoering) 2006
Bella Margaritha 2007
In jouw blauwe ogen 2008
Hola, Barcelona 2008 Nr. 80 in de Single Top 100
Die muziek 2008
Ik heb mijn hart gegeven 2009 met Joke de Kruijf
Dank U, Majesteit 2013 met Ronnie Tober

 

rene riva

rene riva