Paul McCartney

Sir James Paul McCartney CH MBE (Liverpool, 18 juni 1942) is een Brits popmuzikant en componist. Hij werd in de jaren ’60 bekend als basgitarist, pianist, gitarist, zanger en songwriter van The Beatles. Zijn muzikale samenwerking met John Lennon wordt nu nog steeds beschouwd als een van de succesvolste in de popmuziek. Nadat The Beatles in 1970 waren gestopt heeft McCartney een uitbundige solocarrière gehad. Ook richtte hij in 1971 de band Wings op, onder andere samen met zijn eerste vrouw Linda McCartney. Na het uiteenvallen van deze band in 1980 heeft McCartney vooral albums onder zijn eigen naam gemaakt.

McCartney kreeg in 1965 de decoratie van Lid van de Orde van het Britse Rijk. Sinds 1997 is hij ook ridder in de Orde van de Eregezellen. Hij kreeg deze onderscheidingen voor zijn langdurige muziek carrière.

Biografie

Paul McCartney werd geboren in het Walton-ziekenhuis, waar zijn moeder Mary Mohin McCartney werkte als verpleegkundige. Zij stierf in 1956 aan borstkanker.

1957-1970 The Beatles

In 1957 leerde McCartney via een gemeenschappelijke vriend John Lennon kennen, werd lid van diens band The Quarrymen en schreef samen met hem, George Harrison en Ringo Starr geschiedenis als lid van The Beatles. McCartney schreef veel van het materiaal van de Beatles samen met John Lennon, alhoewel ze maar af en toe echt samen een lied schreven – meestal schreef de een het grootste stuk en maakte de ander het af. Hun werkrelatie was meer een wedstrijd dan een samenwerking, maar door een afspraak die ze al vroeg maakten kregen alle songs voor de Beatles, waaraan een van hen of allebei meewerkten, Lennon-McCartney als auteursvermelding.

McCartney werd over het algemeen gezien als de knapste van de vier Beatles en had de grootste vrouwelijke aanhang. Hij had een langdurige relatie met de actrice Jane Asher voordat hij Linda Eastman, een fotografe, ontmoette. Hij trouwde met Linda in 1969. Samen kregen ze drie kinderen: Mary, Stella en James. Linda had al een dochter, Heather, uit een eerder huwelijk.

Een van McCartneys bekendste composities, Yesterday, is gecoverd door een recordaantal artiesten en staat hiervoor genoteerd in het Guinness Book of Records. Andere ballades die ook een universele aantrekkingskracht hebben zijn onder andere Hey JudeLet It Be en Eleanor Rigby

1970-1980 Solocarrière & Wings

Nadat de Beatles in 1970 uit elkaar gingen begon McCartney onmiddellijk aan een solocarrière. Hij bracht het album McCartney uit met daarop het bekende Maybe I’m Amazed. Daarna volgde het album Ram dat slecht werd ontvangen. Feitelijk was dit album door zijn low-fi aanpak zijn tijd ver vooruit en tegenwoordig wordt Ram beschouwd als een van zijn beste albums.

In 1971 richtte Paul McCartney een nieuwe band op: Wings. Ondanks de vele personeelswisselingen was Wings erg succesvol in de jaren 70. De enige drie constante leden van Wings zijn Paul McCartney, Linda McCartney en Denny Laine. Wings maakte een aantal succesvolle albums zoals Band on the Run en Venus and Mars. Ook werd een aantal grote hits gescoord met onder andere My LoveLive and Let DieBand on the RunListen To What The Man SaidSilly Love Songs en With a Little Luck. Het nummer Mull of Kintyre, opgenomen als ode aan het gelijknamige schiereiland in Argyll (Schotland) waar Paul McCartney een huis heeft, werd de grootste hit. Deze single was de meest verkochte single ooit tot hij in 1984 voorbij werd gestreefd door Do They Know It’s Christmas van Band Aid.

Plannen voor een nieuwe wereldtournee van Wings in 1980 werden afgelast in januari 1980 toen McCartney op het vliegveld van Tokio werd gearresteerd voor het bezit van softdrugs. Hij werd na tien dagen vrijgelaten, maar de tournee werd toch afgezegd. In 1980 werkte Wings door aan nieuwe nummers, maar die werden niet uitgebracht. Laurence Juber en Steve Holly verlieten daarom Wings. Uiteindelijk werd op 27 april 1981 bekendgemaakt dat ook Denny Laine Wings zou verlaten en dat daarmee Wings ophield te bestaan. Wegens zijn arrestatie in Tokio en de moord op John Lennon besloot McCartney voorlopig niet meer op tournee te gaan.

Lennon werd op 8 december 1980 voor zijn huis in New York doodgeschoten. McCartney reageerde aanvankelijk door thuis de telefoon van de haak te leggen en zich zodoende onbereikbaar te houden. Later verklaarde hij: ‘Ik kan het nu nog niet verwerken. John was een geweldige kerel. Hij zal door de hele wereld worden gemist, maar in de herinnering blijven voortleven wegens zijn kunst, muziek en bijdragen tot de wereldvrede.

1980-2000

Begin jaren 80 schreef McCartney nummers met Stevie Wonder. Uit deze samenwerking ontstond de hit Ebony & Ivory, dat op McCartneys album Tug Of War terechtkwam (1982). Op dat album staat ook het nummer Here Today, dat McCartney schreef als eerbetoon aan John Lennon.

Een andere artiest waar McCartney in de jaren 80 mee samenwerkte, is Carl Perkins, de bekende rockabilly-zanger uit de jaren 50, bekend van het nummer Blue Suede Shoes, die samen met McCartney het nummer Get It zong op het Tug of War-album. McCartney raakte bevriend met Perkins in 1964, toen Perkins aanwezig was in de studio waar The Beatles een paar van zijn nummers coverden (Honey Don’t en Everybody’s Trying To Be My Baby voor hun album Beatles for Sale en Matchbox voor de ep Long Tall Sally). Ook werkten Perkins en McCartney samen aan het nummer My Old Friend, dat op Perkins’ album Go Cat Go belandde.

In 1983 verscheen het album Pipes of peace, met de gelijknamige titelsong als hitsingle. McCartney werkte hiervoor samen met Michael Jackson en de nummers The man en Say Say Say kwamen op dit album. Van Say Say Say zijn verschillende remixes gemaakt. Uit deze samenwerking ontstond ook het nummer The Girl Is Mine. Dat nummer belandde op Jacksons album Thriller en het werd als single meteen een nummer 1-hit. Toen Michael Jackson in 1984 de rechten van de songs van The Beatles opkocht, eindigde de vriendschap tussen McCartney en Jackson.

In 1984 maakte hij de geflopte film Give My Regards to Broad Street. De bijbehorende soundtrack bevatte naast de hit No More Lonely Nights nieuwe bewerkingen van oude Beatles- en Wings-nummers. Dat jaar scoorde McCartney wel een grote hit met de single We All Stand Together en de bijbehorende animatiefilm Rupert and the Frog Song, gebaseerd op de Britse stripfiguur Bruintje Beer en geschreven en geproduceerd door McCartney zelf. Op 13 juli 1985 was McCartney een van de artiesten die mocht optreden op Live Aid, waar hij afsloot met Let It Be.

In 1986 verscheen het album Press To Play. Dit album werd een matig succes en de recensies varieerden van uitgesproken negatief tot laaiend enthousiast. Wat in ieder geval vóór het album pleit is dat McCartney met producer Hugh Padgham van onder andere Genesis en The Police getracht heeft aansluiting te vinden bij nieuwe interessante stromingen die in de jaren 80 in zwang raakten. Het is een experimenteel album zoals je dat van de drijvende kracht achter Sgt PepperRam en Wings Over America mag verwachten. Het album Flowers In The Dirt, dat in 1989 verscheen, werd door critici beter ontvangen. Het bevat de hit My Brave Face, dat McCartney samen met Elvis Costello schreef. Op diens instigatie gebruikt McCartney op dit album voor het eerst sinds de jaren 60 weer zijn Höfner-basgitaar. Stilistisch gezien lijkt McCartney enigszins terug te keren naar de periode ’64-’66, mede dankzij het Rickenbacker 12-string-gitaarwerk van Robbie McIntosh van The Pretenders en door de productie van Beatlesfan Mitchell Froom (onder andere Crowded House, Suzanne Vega). Ter promotie van Flowers In The Dirt ging McCartney in 1989-90 voor het eerst sinds het uiteenvallen van Wings weer op wereldtournee.

McCartney en zijn vrouw Linda waren uitgesproken vegetariërs en dierenrechtenactivisten. In 1991 introduceerde Linda McCartney haar eigen serie vleesvervangers op de Britse markt. In 2009 richtte Paul de campagne Meat Free Monday op.

Op 11 maart 1997 werd Paul door koningin Elizabeth II opgenomen in de Orde van het Britse Rijk. Sindsdien mag hij de persoonlijke titel Sir (ridder) voeren. In hetzelfde jaar verscheen het door Jeff Lynne geproduceerde album Flaming Pie.

2000-2010

Nadat Linda in 1998 overleed aan borstkanker, trouwde McCartney in juni 2002 met Heather Mills, een ex-model en anti-landmijnactivist. Samen kregen ze op 28 oktober 2003 een dochter, Beatrice Milly. In mei 2006 werd bekend dat de twee besloten te gaan scheiden.

In 2002 ging Paul McCartney weer voor het eerst in negen jaar op wereldtournee. Op 25 april 2003 stond hij met de Back In The World tournee in het GelreDome in Arnhem. Ook gaf hij voor het eerst in zijn carrière een concert in Rusland, op het Rode Plein in Moskou.

Op 2 juli 2005 opende McCartney samen met U2 het Live 8-concert in Hyde Park in Londen met de Beatlessong Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Een dag later werd deze live-uitvoering als download beschikbaar gesteld en kwam deze vanuit het niets op nummer 1 terecht in de downloadcharts. Overigens sloot Paul McCartney die dag ook Live 8 af.

In 2008 wilde McCartney weer op wereldtournee. Deze tournee werd eigenlijk voor 2007 gepland maar eerst wilde hij zijn echtscheiding van Heather Mills afronden. Op 17 maart 2008 besloot de rechtbank dat McCartney 24,3 miljoen pond (30,9 miljoen euro) aan Heather Mills moest betalen. Ook moest hij ten behoeve van de opvoeding van hun kind 35.000 pond per jaar betalen.

Op 22 oktober 2009 werd bekend dat Paul McCartney in december van dat jaar een korte tournee zou doen door Europa. De tournee kreeg de titel The Good Evening Europe Tour. Op 9 december werd het GelreDome in Arnhem aangedaan. Dat is de eerste keer in zes jaar dat Paul McCartney weer naar Nederland kwam. Hij heeft hierbij een paar nummers voor het eerst in Nederland gespeeld, waaronder Mrs Vandebilt van het album Band on the Run, waarvan hij overigens bijna de helft speelde. Het concert kreeg zeer goede recensies van verschillende kranten. Vanaf maart 2010 ging McCartney in de Verenigde Staten verder met de Up and Coming Tour. De samenstelling van de McCartney-band is Paul Wickens (keyboards), Abe Laboriel Jr. (drums), Rusty Anderson en Brian Ray (gitaren).

2011-heden

McCartney onthulde begin 2011 dat hij een nieuw album zou gaan uitbrengen. Op 9 oktober van datzelfde jaar trouwde hij met Nancy Shevell.

Op 4 juni 2012, een paar weken voor zijn 70e verjaardag, trad McCartney op bij het Diamond Jubilee Concert ter ere van het 60-jarige ambtsjubileum van de Britse koningin Elizabeth II, naast onder andere Tom Jones, Elton John en Stevie Wonder. Enkele weken later trad hij ook op op de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen. Verder kreeg McCartney dat jaar een ster op de Hollywood Walk of Fame, vlak naast de reeds aanwezige sterren van de overige Beatles en ontving hij de Legion d’honneur van de Franse president François Hollande voor zijn verdiensten op cultureel vlak.

Op 12 december 2012 werd bekend dat McCartney wijlen Kurt Cobain zal vervangen als voorman van Nirvana, voor het eerst in twintig jaar weer samen, tijdens het benefietconcert voor de slachtoffers van orkaan Sandy. Samen namen ze Cut Me Some Slack op, dat is geschreven voor de documentaire Sound City van Foo Fighters-frontman en voormalig Nirvana-drummer Dave Grohl.

Op 24 januari 2015 verscheen van McCartney een samenwerkingsproject met zangeres Rihanna en rapper Kanye West. De single FourFiveSeconds werd meteen uitgeroepen tot alarmschijf en op NPO 3FM gebombardeerd tot 3FM Megahit. Daarnaast hebben West en McCartney Only one opgenomen. Op FourFiveSeconds zingt Rihanna, rapt Kanye en speelt McCartney op de akoestische gitaar en het orgel. Het is de voorloper van het achtste album van Rihanna, waar ze in de zomer van 2014 mee begon. Op 4 februari onthulde Lady Gaga dat ze samen met McCartney een nummer heeft opgenomen nadat ze een jaar eerder hiertoe het verzoek kreeg van hem.

Op 7 juni 2015 nam McCartney in de Ziggo Dome een tulp in ontvangst, die op initiatief van een fan Tulipa Paul McCartney is genoemd. Aan de tulp is twintig jaar gewerkt. De tulp heeft een rode bloem met witte rand. Deze kleuren verwijzen naar McCartneys geboortestad Liverpool. Het zijn ook de kleuren van actie, passie en liefde en, op aangeven van McCartney zelf, van ‘vrede’. Op 12 juni 2016 sloot McCartney de 47e editie van het Limburgse festival Pinkpop af. In juni 2018 kwam een single uit met een dubbele A-kant, Come on to me en I Don’t Know. In datzelfde jaar verscheen ook de single Fuh you. De nummers waren afkomstig van het album Egypt Station, dat werd uitgebracht op 7 september 2018. Het album werd internationaal heel goed verkocht, en het was dan ook het eerste album sinds 1982 dat op de eerste plek stond van de Billboard 200 in de Verenigde Staten. Op 17 september 2018 begon hij de Freshen Up tournee, die zou eindigen op het Glastonbury Festival in 2020. De concerten van 2020 werden echter afgelast als gevolg van de wereldwijde coronapandemie.

McCartney bracht de lockdownperiode in 2020 op zijn boerderij in Sussex door, waar hij vaak de muziekstudio inging om aan nieuwe nummers te werken. Uiteindelijk had hij genoeg materiaal opgenomen om een nieuw album uit te brengen. Op 18 december 2020 bracht hij McCartney III uit. Op diezelfde dag bracht hij ook de enige single, Find My Way, uit op streamingsdiensten. Het album bereikte de eerste plaats in een aantal landen, onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en scoorde hoog bij recensenten.

Pseudoniemen

Door de jaren heen heeft McCartney ook werk onder pseudoniemen uitgegeven. In de meeste gevallen ging het om experimenteel of minder commercieel werk. In 1968 produceerde hij I’m the Urban Spaceman van de Bonzo Dog Doo-Dah Band. Op het album staat McCartney echter vermeld als Apollo C. Vermouth.

In 1977 bracht McCartney een orkestuitvoering uit van het album Ram onder de naam Percy “Thrills” Thrillington.

Als Bernard Webb schreef hij in 1966 het nummer Woman voor Peter & Gordon, omdat hij benieuwd was of het publiek een liedje van hem ook zou waarderen als niet bekend was dat het een McCartney-nummer betrof. Het nummer werd een kleine hit.

Onder de naam Paul Ramon (een naam die hij ook af en toe gebruikte voordat hij met The Beatles doorbrak en die de inspiratie vormde voor de naam van de groep Ramones) speelde hij in 1969 mee in het nummer My Dark Hour van de Steve Miller Band.

In de jaren 90 bracht hij twee experimentele albums uit als The Fireman, in samenwerking met Youth van (o.a.) Killing Joke. Dat The Fireman Paul McCartney is, was aanvankelijk vrij obscuur: bandnaam en plaattitel verwijzen in combinatie met elkander naar het Beatlesnummer Penny Lane (‘…the fireman rushes in…’). Het label, Juggler Records, verwijst naar het vignet van McCartney Productions Ltd (mpl), waarop een jongleur staat afgebeeld. Verder staan er enkele vervormde geluiden op die aan McCartneys stem doen denken en een foto op de binnenhoes van een naakte dame die erg lijkt op McCartneys dochter Mary. Tijdens de wereldtournee van 2002-2003 werd muziek van The Fireman gebruikt als voorprogramma. Tot dat moment was zelfs bij de fans nauwelijks bekend dat het hier om werk van Paul McCartney ging.

Bij latere tournees stond de DJ Freelance Hellraiser in het voorprogramma, die diverse nummers uit de solocarrière van McCartney mixte. McCartney en hij brachten in 2005 een dubbel-lp uit vol met dit soort mixen. Zowel de lp als de artiesten kregen de naam “Twin Freaks” mee.

Discografie

Albums

[Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
All the best 1987 21-11-1987 10 18 met Wings / Verzamelalbum
Back in the world – Live 2003 29-03-2003 16 15 Livealbum
Back to the egg 1979 11 9 met Wings
Band on the run 1973 5 13 met Wings
Band on the run 29-10-2010 06-11-2010 34 2 met Wings
Chaos and creation in the backyard 2005 17-09-2005 8 17
Choba B CCCP 1988
Choba C CCCP (The Russian album) 1991 12-10-1991 56 5
Driving rain 2001 24-11-2001 76 5
Ecce cor meum 2006
Egypt Station 2018 15-09-2018 2 2*
Electric arguments 2008 66 2
Flaming pie 1997 17-05-1997 9 20
Flowers in the dirt 1989 17-06-1989 15 25
Give my regards to Broad Street 1984 03-11-1984 24 4 Soundtrack
Good evening New York 13-11-2009 05-12-2009 21 14 Livealbum
Kisses on the bottom 03-02-2012 11-02-2012 5 13
Liverpool Oratorio 1991
Liverpool sound collage 2000
London Town 1978 1(2wk) 25 met Wings
McCartney 1970 23-05-1970 3 10
McCartney II 1980 31-05-1980 20 9
McCartney III 2020 18-12-2020 1 4
Memory almost full 2007 09-06-2007 6 10
New 2013 19-10-2013 6 17
Off the ground 1991
Off the ground 1993 13-02-1993 5 14
Paul is live! 1993 27-11-1993 60 5 Livealbum
Pipes of peace 1983 12-11-1983 11 13
Press to play 1986 13-09-1986 21 6
Pure McCartney 2016 18-06-2016 7 8
RAM 17-05-1971 19-06-1971 1(2wk) 18 met Linda McCartney
Red rose speedway 1973 6 6 met Wings
Run devil run 1999 16-10-1999 53 4
Rupert The Bear 1990 06-10-1990 Cd met verhalen en muziek over Rupert. verteld door McCartney en met muziek gespeeld en geschreven door McCartney. De tekst van McCartney was bedoeld voor een lange animatiefilm over het personage.
Rushes 1998
Standing stone 1997
Strawberries oceans ships forest 1994
The family way 1967 Soundtrack
Thrillington 1977 onder pseudoniem Percy “Thrills” Thrillington
Tripping the live fantastic 1990 17-11-1990 35 13 Livealbum
Tug of war 1982 08-05-1982 1(1wk) 14
Twin freaks 2005
Unplugged – The official bootleg 1991 01-06-1991 42 6 Livealbum
Venus and Mars 1975 5 10 met Wings
Wild life 1971 6 5 met Wing
Wings at the speed of sound 1976 3 14 met Wings
Wings greatest 1978 18 6 met Wings / Verzamelalbum
Wings over America 1976 10 12 met Wings
Wingspan – Hits and history 2001 26-05-2001 32 9 met Wings / Verzamelalbum

 

Working classical 1999

 

Singles

[Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Another day 1971 20-03-1971 6 8 Nr. 3 in de Single Top 100
Eat at home 1971 07-08-1971 10 7 met Linda McCartney /
Nr. 7 in de Single Top 100
Mary had a little lamb 1972 10-06-1972 15 6 met Wings /
Nr. 13 in de Single Top 100
Hi hi hi 1972 16-12-1972 6 11 met Wings /
Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
My love 1973 21-04-1973 12 6 met Wings /
Nr. 12 in de Single Top 100
Live and let die 1973 25-08-1973 27 3 met Wings /
Nr. 29 in de Single Top 100 /
Soundtrack “Live and let die”
Helen wheels 1973 03-11-1973 tip4 met Wings /
Nr. 23 in de Single Top 100
Mrs. Vandebilt 1974 26-01-1974 7 7 met Wings /
Nr. 7 in de Single Top 100
Jet 1974 23-03-1974 11 8 met Wings /
Nr. 10 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Band on the run 1974 29-06-1974 4 10 met Wings /
Nr. 7 in de Single Top 100
Junior’s farm 1974 02-11-1974 tip2 met Wings
Listen to what the man said 1975 14-06-1975 14 4 met Wings /
Nr. 18 in de Single Top 100
Lettin’ go 1975 25-11-1975 tip21 met Wings
Silly Love Songs 1976 15-06-1976 13 6 met Wings /
Nr. 11 in de Single Top 100
Let ‘Em In 1976 11-09-1976 23 5 met Wings /
Nr. 25 in de Single Top 100
Maybe I’m amazed 1977 05-03-1977 tip22 met Wings
Mull of Kintyre 1977 10-12-1977 1(5wk) 17 met Wings /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
With a little luck 1978 15-04-1978 6 8 met Wings /
Nr. 11 in de Single Top 100
Deliver your children / I’ve had enough 1978 15-07-1978 9 8 met Wings /
Nr. 13 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Goodnight tonight 1979 07-04-1979 21 7 met Wings /
Nr. 24 in de Single Top 100
Getting closer 1979 23-06-1979 tip5 met Wings /
Nr. 29 in de Single Top 100
Wonderful Christmastime 1979 01-12-1979 24 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Coming up 1980 26-04-1980 22 7 Nr. 20 in de Single Top 100
Waterfalls 1980 28-06-1980 tip13
Ebony and ivory 1982 10-04-1982 3 9 met Stevie Wonder /
Nr. 3 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Take it away 1982 10-07-1982 tip2 Nr. 43 in de Single Top 100
The girl is mine 1982 30-10-1982 12 7 met Michael Jackson /
Nr. 16 in de Single Top 100
Say say say 1983 15-10-1983 4 8 met Michael Jackson /
Nr. 8 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Pipes of peace 1983 21-01-1984 32 3 Nr. 34 in de Single Top 100
No more lonely nights 1984 20-10-1984 37 3 Nr. 33 in de Single Top 100
We all stand together 1985 05-01-1985 12 8 met The Frog Chorus /
Nr. 7 in de Single Top 100
Spies like us 1985 07-12-1985 tip15
Once upon a long ago 1987 05-12-1987 6 8 Nr. 11 in de Single Top 100 / Alarmschijf
My brave face 1989 27-05-1989 12 6 Nr. 15 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Ferry ‘cross the mersey 1989 17-06-1989 20 5 met The Christians, Holly Johnson,
Gerry Marsden & Stock, Aitken & Waterman /
Nr. 21 in de Single Top 100
This one 1989 12-08-1989 tip11 Nr. 31 in de Single Top 100
Figure of Eight 1989 02-12-1989 tip12 Nr. 42 in de Single Top 100
Put it there 1990 Nr. 82 in de Single Top 100
Birthday 1990 Nr. 68 in de Single Top 100
The long and winding road (Live) 1991 12-01-1991 tip20 Nr. 54 in de Single Top 100
Hope of deliverance 1992 23-01-1993 8 9 Nr. 9 in de Single Top 100
C’mon people 1993 27-03-1993 tip4
Off the ground 1993 25-09-1993 tip14
Young boy 1997 10-05-1997 tip9 Nr. 53 in de Single Top 100
The world tonight 1997 26-07-1997 tip12 Nr. 68 in de Single Top 100
Beautiful night 1997 Nr. 75 in de Single Top 100
From a lover to a friend 2001 Nr. 71 in de Single Top 100
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 09-07-2005 met U2 / Nr. 21 in de Single Top 100
Fine line 2005 Nr. 28 in de Single Top 100
Jenny Wren 2005 Nr. 58 in de Single Top 100
The girl is mine 2009 met Michael Jackson /
Nr. 80 in de Single Top 100
We all stand together 2010 met The Frog Chorus /
Nr. 79 in de Single Top 100
We all stand together 2011 met The Frog Chorus /
Nr. 90 in de Single Top 100
My valentine 09-01-2012 Nr. 93 in de Single Top 100
Only one 2014 10-01-2015 tip2 met Kanye West /
Nr. 82 in de Single Top 100
Fourfiveseconds 24-01-2015 07-02-2015 2 24 met Rihanna & Kanye West /
Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
All day 2015 met Kanye West, Theophilus London & Allan Kingdom /
Nr. 93 in de Single Top 100

 

Pauil McCartney

Pauil McCartney