Muziekweb en Muziekwebplein

Muziekweb (voorheen Centrale Discotheek) is een muziekbibliotheek en -database in Rotterdam, opgericht door de Stichting Centrale Discotheek Rotterdam (CDR). De collectie omvat meer dan 500.000 cd’s, 300.000 langspeelplaten en zo’n 15.000 muziek-dvd’s in diverse muziekstijlen. Leden van de Bibliotheek Rotterdam hebben toegang tot Muziekwebplein. Openbare bibliotheken in Nederland kunnen de cd’s uit de collectie op bestelling uitlenen aan haar leden.

Geschiedenis

Centrale Discotheek begon op 14 oktober 1961 op initiatief van Rob Maas met de uitleen van klassieke lp’s in de Witte de Withstraat. In 1964 ontving de Discotheek de eerste gemeentesubsidie. De Discotheek verhuisde in 1966 naar De Doelen en in 1987 naar de Mauritsweg. De website Muziekweb.nl werd opgericht in 1995. Vanaf 1 juli 1997 is de Centrale Discotheek gevestigd in het gebouw van de Bibliotheek Rotterdam. Op 15 oktober 2011 werd de naam van de vestiging gewijzigd in Muziekwebplein. Sinds 1 januari 2022 maakt Muziekweb deel uit van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Eigen ervaringen

In het verleden ben ik er zelf ook lid van  geweest en ze beschikten destijds al over een unieke collectie grammofoonplaten die ik er toen huurde in de periode dat ik actief was als etherpiraat. De platen werden thuis dan op een bandrecorder opgenomen om vervolgens in de radio studio te worden uitgezonden om zo te voorkomen dat bij een eventuele inval van de radio controle dienst de albums in beslag genomen zouden worden en hiermede voorkwamen we een boel extra ellende omdat de platen niet in de studio aanwezig waren. Ik zeg er eerlijkheidshalve bij dat de kwaliteit van veel lp’s niet altijd even goed was omdat veel platen letterlijk grijs gedraaid waren en helaas sommige mensen die de albums huurden niet zo erg netjes behandelden waardoor er krasjes op de platen zaten en niks is frustrerender dan als je aan het opnemen was dat de plaat bleef hangen of oversloeg hetgeen helaas regelmatig gebeurde in die tijd. Later in het tijdperk van dat de cd op de markt kwam heb ik er ook nog wel cd’s en dvd’s gehuurd weliswaar niet meer om op te nemen voor radio uitzending omdat ik toen niet meer actief was als etherpiraat maar meer voor privé gebruik. De kwaliteit van de cd’s en dvd’s was aanzienlijk beter mede ook omdat ze minder kwetsbaar zijn dan vinyl maar helaas hier was het ook zo dat sommigen het voor elkaar kregen om een cd of dvd om zeep te helpen. Ik zeg er wel gelijk bij dat bij zowel de albums op vinyl als bij de cd’s en dvd’s als men het melde bij de uitleencentrale dat die bleef hangen of oversloeg dat men het controleerde en als bleek dat je gelijk had je keurig netjes een andere plaat, cd of dvd mocht uitzoeken of men zorgde voor vervanging van het beschadigde exemplaar dat was allemaal wel netjes geregeld.

Na de opkomst van muziek in computerformaat al reeds in de 90er jaren heb ik zelf geen albums, cd’s of dvd’s meer gehuurd bij de uitleencentrale omdat ik vanuit me luie stoel alles elders kon downloaden via internet wereldwijd en ook nog eens gratis en voor niks want het tikte toch behoorlijk aan als men elke week een stapel albums cd’s of dvd’s ging huren daar ben ik gewoon heel eerlijk en duidelijk over.

Vraag is er nog wel toekomst voor de uitleen centrale

Zelf  ben ik van mening dat er wel toekomst voor is maar niet meer in de vorm van het verhuur van albums, cd’s en dvd’s omdat dit niet meer van deze tijd is in een tijdperk waarin we overspoeld worden door streamingsdiensten als spotify etc. maar ook de payservers waar veel mensen gebruik van maken zijn een enorme concurrent geworden voor de uitleen centrale. Maar als streamingsdienst zal het zeer zeker een meerwaarde hebben voor veel muziek liefhebbers maar helaas voor een internet radio station is het probleem dat veel streamingsdiensten te omslachtig zijn om te gebruiken om uit te zenden en vaak is het ook nog eens dat de streamingsdiensten het niet toestaan dat hun muziek gebruikt wordt voor radio uitzendingen. Ik weet overigens niet hoe of de uitleen centrale daar in staat dat zal ik echt dan moeten uitzoeken en misschien ga ik dat ook nog wel een keer uitzoeken als we als radio station behoefte of noodzaak hebben om onze muziek via de uitleen centrale te verkrijgen maar op dit moment hebben we andere bronnen waar we onze muziek vandaan halen.

CDR

CDR