Music & Words

Music & Words is een Nederlandse platenmaatschappij gespecialiseerd in muziek ‘gebaseerd op tradities’.

Kleine historie

In 1990 verscheen de eerste cd op het dan nog MW Records genoemde label. Het Nijmeegse trio Appellation Contrôlée had de eer om in maart van dat jaar als eerste titel uit te komen. Het trio speelde muziek uit de 20e eeuw van o.a. Arvo Pärt, Tom Waits, Leonard Bernstein, Erik Satie en Fay Lovsky op draailier en trekharmonica. Later dat jaar volgden nog twee titels, waaronder het debuutalbum van Captain Gumbo, ‘1 More 2 Step. Daarmee scoorde het label begin 1991 zijn eerste en enige single hit met het nummer ‘Allons à Lafeyette’.

In de loop van de jaren volgden nog vele cd’s in diverse genres, zoals blues, cajun, folk, Afrikaans, Aziatisch etc. Maar bijna altijd zat daar een traditionele basis in als bindend element tussen de diverse stromingen. Onder de eigen producties vinden we namen van artiesten als Cristina Branco, Farida, Ifang Bondi, John Kirkpatrick, Last Call, Electric Kings, Namgyal Lhamo, Luthomania, Amparo Cortés, Water & Wijn en vele anderen. Bovendien verschenen er in licentie albums van groepen als Värttinä, Hedningarna, Sweet Honey in the Rock, Augie Meyers, Battlefield Band, Amanda Strydom en Moya Brennan.

Om de diversiteit te benadrukken en duidelijker te maken, werd het oorspronkelijke label, MW Records, gesplitst in een vijftal zich onderscheidende labels. MW Records wordt vanaf dan uitsluitend gebruikt voor singer-songwriters en contemporary folk en op dit label zijn artiesten als Moya Brennan, Kieran Goss, MaCavity’s Cat en Ruud Hermans te vinden.

Nieuwe ontwikkelingen

In 2007 werd een nieuw label opgericht, Saphrane. Dit gebeurde in samenwerking met Gustavo Pazos, een medewerker van de NPS, en Art-Sound. Op dit label verschijnen vooral liveopnames of opnames waarbij het livegevoel goed tot uiting komt. Dit vanuit de overtuiging dat op deze manier de emotie van de muziek het beste tot zijn recht komt. Voor het eerst in de geschiedenis van Music & Words wordt nu ook jazz en klassiek uitgebracht, aangezien dit label wereldmuziek, jazz en klassiek zal uitbrengen plus de interessante tussenvormen. Het eerste album, Buenos Aires Report van Pablo Ziegler en Quique Sinesi (nuevo tango) was alvast een succes. Het werd uitgebracht in de VS en Zuid-Amerika en werd genomineerd voor een Latin Grammy. De Zuid-Afrikaanse jazzzangeres Tutu Puoane is onverwacht succesvol in het Verre Oosten. Haar cd zal in Japan en Thailand verschijnen.

Nadat in 2008 de eerste cd’s als downloads beschikbaar zijn gekomen, gaat Music & Words in 2009 verder met lp‘s. Hiervoor is het label 6 Spices opgericht. Hierop verschijnen in eerste instantie heruitgaven van oude lp’s in de genres blues, jazz, folk, world, klassiek en pop/rock. De lp’s worden uitgebracht op 180grs audiofiel vinyl. Er wordt begonnen met klassiekers van Magic Sam (West Side Soul), Sun Ra (Sun Song), Shirley Collins (Adieu to Old England), Nic Jones (Penguin Eggs), Dinah Washington (Mellow Mama) en Carey Bell (Carey Bell’s Blues Harp).