The Merseybeats

The Merseybeats is een Britse popgroep, opgericht in 1961 in Liverpool. De groep heette eerst The Mavericks, daarna The Pacifics, toen The Mersey Beats en pas vanaf april 1962 The Merseybeats. De naam kwam uiteraard van de Merseybeat, de typische muziekstijl van Liverpool in die jaren. De groep had een paar hits in 1964. Ze werd opgeheven in 1966, maar heropgericht in 1993 en bestaat nog steeds.

Samenstelling

De leden van de groep waren:

  • Tony Crane, gitaar
  • David Elias, in 1962 vervangen door Aaron Williams, gitaar
  • Billy Kinsley, basgitaar
  • Frank Sloane, in 1962 vervangen door John Banks, drums

Billy Kinsley verliet de groep in februari 1964 om een eigen groep, The Kinsleys, te vormen. Hij werd eerst vervangen door Bob Garner en later door Johnny Gustafson, afkomstig van The Big Three, een andere Liverpoolse band. Eind 1964 kwam Kinsley terug.

John Banks overleed aan kanker in 1988.

Carrière

The Merseybeats stonden bekend als de ‘best geklede groep’ van de vroege jaren zestig. Ze droegen bolero’s, overhemden met volants en laarzen met hoge hakken. Ze traden vele malen samen met The Beatles op in de Cavern Club en stonden een blauwe maandag onder management van Brian Epstein. Ze vonden echter dat hij The Beatles te veel voortrok.

Billy Kinsley vertelde ooit dat het aan hem te danken is dat A Taste of Honey op de eerste Beatles-lp Please Please Me staat. De Beatles brachten het nummer tijdens een concert waar ook The Merseybeats optraden. Na afloop vroeg Paul McCartney aan Billy Kinsley wat hij van het nummer vond. Toen Kinsley enthousiast reageerde, sleepte Paul hem mee naar de kleedkamer om dat ook aan de andere Beatles te vertellen. Die zagen namelijk niets in het nummer. Het enthousiasme van Kinsley trok hen over de streep om het nummer toch op de plaat te zetten.

De singles die de groep uitbracht, waren allemaal ballads. Die waren eigenlijk niet representatief voor het repertoire dat de groep bij zaaloptredens liet horen. Dat waren vaak wat ruigere nummers met een veel hoger tempo.

De eerste plaat die Fontana Records, hun platenmaatschappij, van hen op de markt bracht, was It’s Love That Really Counts, in augustus 1963. De plaat haalde de Britse hitparade niet, maar op langere termijn werden er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. De opvolger, I Think of You, die uitkwam in december 1963, haalde wel de hitparade en kwam tot nummer 5. Daarna had de groep nog twee kleinere hits: Don’t Turn Around en Wishin’ and Hopin’, die allebei tot nummer 13 kwamen. Van dat laatste nummer (geschreven door Hal David and Burt Bacharach) kwam in de Verenigde Staten een versie van Dusty Springfield op de markt. Die bereikte de zesde plaats in de Billboard Hot 100.

De singles die The Merseybeats daarna uitbrachten, deden het aanmerkelijk minder goed, ook al nam de groep in de loop van 1965 weer een manager. Liever gezegd: twee managers, het duo Kit Lambert en Chris Stamp, die ook The Who onder hun hoede hadden.

De zwanenzang van The Merseybeats was I Stand Accused (december 1965). Ze kwamen aan het nummer dankzij een misverstand. Hun manager Kit Lambert hoorde een Amerikaans nummer dat zo heette, en wilde de rechten kopen om het uit te brengen. Hij kreeg de rechten op een Brits nummer met dezelfde naam. De schrijver was Tony Colton, die later hits schreef voor o.a. Cream, Rod Stewart en Phil Collins. Tijdens de opname hing Keith Moon van The Who in de studio rond. Hij zorgde voor de gongslagen op het eind van het nummer.

I Stand Accused kwam niet verder dan nummer 38 in de Britse hitparade. Kort daarna besloot de groep uit elkaar te gaan. Jaren later nam Elvis Costello I Stand Accused op voor zijn lp Get Happy!! (1980).

Behalve in Engeland waren The Merseybeats ook populair in Duitsland. In de Verenigde Staten werd geen van hun platen een succes. Ook in Nederland haalde de groep nooit de hitparade, hoewel hun platen hier wel zijn uitgebracht.

The Merseys en daarna

Tony Crane en Billy Kinsley gingen verder als het duo The Merseys. Hun eerste plaat, Sorrow, werd een groot succes. Het haalde de vierde plaats in de Britse hitparade. Ook in Nederland was het een bescheiden hit (hoogste notering nummer 23). In 1973 werd het nummer in de versie van David Bowie opnieuw een hit.

Alle volgende platen van The Merseys gingen roemloos ten onder, ook So Sad About Us, dat geschreven was door Pete Townshend van The Who. In 1968 gingen Crane en Kinsley uit elkaar. Tony Crane vormde een eigen groep, Tony Crane and The Merseybeats. Billy Kinsley deed hetzelfde met Liverpool Express. Die laatste groep had twee hitjes in de lagere regionen van de Britse hitparade.

In 1993 richtten Crane en Kinsley The Merseybeats opnieuw op. De groep, die vooral optreedt op ‘Remember The Sixties’-feestjes, bestaat tot op de huidige dag. De bezetting is nu:

  • Tony Crane, gitaar
  • Billy Kinsley, gitaar
  • Bob Packham, basgitaar
  • Dave Goldberg, elektronisch orgel
  • Lou Rosenthal, drums

Discografie

Singles

  • augustus 1963: It’s Love That Really Counts / The Fortune Teller
  • december 1963: I Think of You / Mr. Moonlight
  • april 1964: Don’t Turn Around / Really Mystified
  • juli 1964: Wishin’ and Hopin’ / Milkman
  • oktober 1964: Last Night (I Made a Little Girl Cry) / See Me Back
  • mei 1965: Don’t Let it Happen to Us / It Would Take a Long Long Time
  • september 1965: I Love You Yes I Do / Good Good Lovin’
  • december 1965: I Stand Accused / All My Life

In 1964 verschenen It’s Love That Really Counts en I Think of You in het Duits, samen op een single:

  • Nur unsere Liebe zählt / Nur du allein

Singles van The Merseys:

  • april 1966: Sorrow / Some Other Day
  • juli 1966: So Sad About Us / Love Will Continue
  • november 1966: Rhythm of Love / Is it Love
  • juni 1967: The Cat / Change of Heart
  • maart 1968: Penny in My Pocket / I Hope You’re Happy
  • juli 1968: Lovely Loretta / Dreaming

EP’s

  • maart 1964: I Think of You:
    • I Think of YouMr. MoonlightIt’s Love That Really CountsFortune Teller
  • maart 1964: The Merseybeats on Stage:
    • Long Tall SallyI’m Gonna Sit Right Down and CryShameYou Can’t Judge a Book by Its Cover
  • november 1964: Wishin’ and Hopin’:
    • Wishin’ and Hopin’Last Night (I Made a Little Girl Cry) Hello Young LoversMilkmanJumping JonahDon’t Turn Around

EP van The Merseys:

  • december 1966: Rhythm of Love:
    • Rhythm of LoveIs it LoveSo Sad About UsSorrow

LP’s

  • 1964: The Merseybeats:
    • MilkmanHello Young LoversHe Will Break Your HeartFunny FaceReally MystifiedThe Girl That I MarryFools Like MeMy Heart and IBring It on Home to MeLavender BlueJumping JonahDon’t Turn Around
  • 1964: The Merseybeats (Duitse versie):
    • Wishin’ and Hopin’MilkmanHello Young LoversFortune TellerHe Will Break Your HeartFunny FaceReally MystifiedNur unsere Liebe zähltMr. MoonlightFools Like MeMy Heart and IBring It on Home to MeJumping JonahDon’t Turn AroundNur du allein
  • 1966: The Merseybeats
  • 1977: Greatest Hits (remakes):
    • I Think of YouWishin’ and Hopin’Fortune TellerMr. MoonlightIt’s Love That Really CountsI’ll Be HomeSorrowDon’t Turn AroundI Love You, Yes I DoYou Can’t Judge a Book by Its CoverAmerican Dream
  • 1982: Beat & Ballads:
    • The Fortune TellerIt’s Love That Really CountsReally MystifiedI Think of YouMr. MoonlightDon’t Turn AroundI’m Gonna Sit Right Down and CryWishin’ and Hopin’MilkmanSee Me BackDon’t Let it Happen to UsLast Night (I Made a Little Girl Cry)Fools Like MeHe Will Break Your HeartI Love You, Yes I DoI Stand Accused

Verzamel-cd’s

  • 1990: The Merseybeats:
    • MilkmanHello Young LoversHe Will Break Your HeartFunny FaceReally MystifiedGirl That I MarryFools Like MeMy Heart and IBring It on Home to MeLavender BlueJumping JonahDon’t Turn Around
  • 1992: The World of the Merseybeats (remakes):
    • I Think of YouDon’t Turn AroundWishin’ and Hopin’I Love You, Yes I DoIt’s Love That Really CountsYou Can’t Judge a Book By Its CoverSorrowThe Fortune TellerI’ll Be HomeMr. Moonlight
  • 1998: The Very Best of the Merseybeats:
    • I Think of YouDon’t Let It Happen to UsWishin’ and Hopin’I Love You, Yes I DoI Stand AccusedLast Night (I Made a Little Girl Cry)Long Tall SallyIt Would Take a Long Long TimeMilkmanIt’s Love That Really CountsThe Fortune TellerMr. MoonlightHello Young LoversHe Will Break Your HeartReally MystifiedGood Good Lovin’Don’t Turn AroundSee Me BackJumping JonahAll My Life
  • 2003: I Think of You [the Complete Recordings]:
    • It’s Love That Really CountsThe Fortune TellerI Think of YouMr. MoonlightDon’t Turn AroundReally MystifiedWishin’ and Hopin’MilkmanLast Night (I Made a Little Girl Cry)See Me Back, Don’t Let It Happen To UsIt Would Take a Long Long TimeI Love You Yes I DoGood Good Lovin’I Stand AccusedAll My LifeHello Young LoversHe Will Break Your HeartFunny FaceGirl That I MarryFools Like MeMy Heart And IBring It on Home to MeLavender BlueJumping JonahLong Tall SallyI’m Gonna Sit Right Down and CryShameYou Can’t Judge a Book by Its CoverNur unsere Liebe zählt, Nur du allein

Het verzameld werk van The Merseys:

  • 2005: Merseys, The A & B Sides, Rarities & More: 1964-1968:
    • SorrowSome Other DaySo Sad About UsLove will ContinueRhythm of LoveIs It LoveThe CatChange of HeartPenny in My PocketI Hope You’re HappyLovely LorettaDreamingHoney DoIt Happens All the TimeIt’s a CrimeI’ve Never Been So Much in LoveJust to Be With YouSweet DayTake Me For a Little WhileMake Me Your Number OneBumper to BumperScrape to My BootAlright BabyLove You All Over AgainCool ItMark of Her HeadHello MemoriesPretend
The Merseybeats

The Merseybeats