Max Woiski sr. (Domburg (Suriname), 11 februari 1911 – Hoogeveen, 31 januari 1981) was een Surinaams orkestleider.

Woiski begon in de jaren dertig van de twintigste eeuw in Amsterdam populaire muziek te maken. In zijn eigen club La Cubana in de Amsterdamse Leidsestraat trad hij op onder de naam José Baretto en speelde voornamelijk Latijns-Amerikaanse muziek. In de jaren vijftig schakelde hij over naar de Surinaamse muziek. In zijn orkest speelden onder meer Steve Boston (percussie) en Johnny de Miranda (conga, slagwerk, piano en zang). Zijn grootste hit was B.B. met R. (Bruine bonen met rijst).

In de jaren vijftig verlegde Woiski zijn activiteiten deels naar Bergen (Noord-Holland), waar hij – ‘s zomers – speelde in het toenmalige café Nieuwendijk aan de Dorpstraat en later jarenlang in café Rustwat, halverwege Alkmaar en Bergen aan de Bergerweg. In de jaren zestig had hij zijn eigen produktiemaatschappij MMP, waarvan de platen werden gedistribueerd door CNR. Bekende artiesten die bij Woiski onder contract stonden waren onder anderen Ciska Peters en Edwin Rutten. Eind jaren zestig vertrok Woiski naar Majorca, waar hij een nachtclub kocht. Hier speelde hij nog jaren met zijn orkest. Hij overleed in 1981.

Zijn zoon Max Woiski jr., door senior naar Nederland gehaald toen deze een zwarte gitarist nodig had in zijn orkest, begon na zijn vaders vertrek zelf de nachtclub La Tropicana. Met zijn Caraïbische muziek was hij geliefd op de Nederlandse televisie.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Max Woiski successen 2009 Compilatie-album
Ritmo tropical 2011 05-03-2011 79 1 met Max Woiski jr. Box met twee CD’s en DVD

 

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
B.B. met R (Bruine bonen met rijst) 1950
max woiski sr.

max woiski sr.