Marga Bult

Marga Bult, geboren als Margaretha Hendrika Maria Groeneveld (Lattrop, 2 juli 1956), is een Nederlandse zangeres, presentatrice en verpleegkundige, die zich veel inzet voor goede doelen.

Loopbaan

Jeugd

Bult trad vanaf jonge leeftijd op in de omgeving van haar geboortedorp. Haar eerste plaat Twee witte duiven bracht ze in 1970 uit op veertienjarige leeftijd en er volgden nog twee platen, waaronder één Duitstalige. Ze deed mee aan Stuif es in van de AVRO en begon met haar optredens in het land. Naast haar werk als zangeres bleef ze studeren en slaagde cum laude voor haar verpleegstersdiploma. Ze bleef haar werk als verpleegkundige combineren met haar bezigheden als zangeres bij diverse orkesten in Nederland en Duitsland. Met zangeres Marianne Wolsink (de voormalige zangeres van Teach-In) vormde ze in 1979 het duo Tulip. Als verpleegkundige werkte zij in het ziekenhuis MST Oldenzaal/Enschede op de afdelingen neurologie en psychiatrie.

Songfestival

In 1981 werd Bult door Peter Koelewijn uit 250 zangeressen gekozen als de nieuwe leadzangeres van de meidengroep Babe als vervanger van Gemma van Eck. In deze periode werd ze bekend onder de naam Marga Bult. Babe scoorde zestien hits. Ze toerden internationaal veel naar onder andere Indonesië, Pakistan, Maleisië, Libanon, voormalige Oostbloklanden en andere delen van Europa. De groep ging in juni 1986 uit elkaar.

In 1987 vertegenwoordigde Bult – inmiddels solozangeres – Nederland onder het pseudoniem Marcha op het Eurovisiesongfestival met het lied Rechtop in de wind. Op het songfestival liet ze haar naam eenmalig spellen als Marcha, om het voor buitenlandse jury’s makkelijker te maken haar naam uit te spreken. Ze behaalde een vijfde plaats in Brussel met 83 punten, en kreeg van de internationale pers de “populariteitsprijs”.

Dutch Divas

In mei 2000 vormde ze samen met Sandra Reemer en Maggie MacNeal het trio de Dutch Divas. Ze scoorden van hun eerste cd een hitje met From New York to L.A. en werden in 2001 uitgeroepen tot “beste comebackgroep” van het jaar. Ze ontvingen in 2003 de “Gouden Driehoek” voor hun positieve jarenlange bijdrage binnen de gayscene. In 2005 besloot Marga Bult het Nederlandse theater in te gaan met het musicalstuk Diva’s in nood. Justine Pelmelay verving Sandra Reemer binnen de Dutch Divas maar vertrok kort daarna uit de groep om zich meer bezig te houden met haar gezin. De Dutch Divas besloten door te gaan als duo.

marcha

marcha