Deze zanger hoort u regelmatig tijdens de uitzendingen van Stepupzorgradio.

Marco Roberto Borsato (Alkmaar, 21 december 1966) is een Nederlandse zanger. Hij zong aanvankelijk in het Italiaans, maar brak in Nederland en Vlaanderen door toen hij in 1994 overschakelde naar het Nederlands.

Borsato werd geboren in Alkmaar als zoon van de Italiaan Roberto Borsato en de Nederlandse Mary de Graaf. Zijn ouders hadden elkaar leren kennen in Nederland, toen zijn vader als pianist door Europa reisde. Na de scheiding van zijn ouders verhuisde zijn vader terug naar Italië. Doordat Borsato lange vakanties bij zijn vader in Italië doorbracht, leerde hij vloeiend Italiaans. Borsato heeft nog twee broers en een jongere zus.

Borsato was aanvankelijk opgeleid tot kok, en werkte als zodanig in restaurants, tot hij in Nederland landelijke bekendheid verwierf met zijn deelname aan de Soundmixshow. Op 7 april 1990 vertolkte hij het nummer “At this moment” van Billy Vera , en wist daarmee de finale van de Nederlandse versie van de Soundmixshow te winnen. Hierna tekende hij een contract bij platenmaatschappij Polydor. Van 1990 tot 1992 bracht Borsato drie Italiaanstalige albums uit, getiteld Emozioni, Sento en Giorno per giorno. Op de single “Emozioni” na, dat op nummer 4 van zowel de Top 40 als de Nationale Hitparade terechtkwam, behaalde hij hiermee weinig succes.

Omdat Borsato in 1993 in de vergetelheid dreigde te raken, besloot hij op aandringen van zijn platenmaatschappij over te stappen op Nederlandstalige muziek. Hij liet oorspronkelijk Italiaanse liedjes in het Nederlands vertalen of er werd een nieuwe tekst bij geschreven. In 1994 beleefde hij vervolgens zijn grote doorbraak. Zijn eerste Nederlandstalige single “Dromen zijn bedrog” (een cover van “Storie di tutti i giorni” van Riccardo Fogli) belandde op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en zou daar uiteindelijk twaalf weken blijven staan. In de Mega Top 50 stond de single zelfs dertien weken op de eerste plaats. Hij kwam hiermee in het Guinness Book of Records. Enkele maanden later stond ook het nummer “Waarom nou jij” (een cover van “Quando finisce un amore” van Riccardo Cocciante) op de eerste plaats. Zijn eerste Nederlandstalige album, Marco, was eveneens een succes en bereikte twee keer platina.

In 1995 kwam het tweede album van Borsato, Als geen ander (vier keer platina), uit. Op dit album werd de succesformule van Italiaanse liedjes met een Nederlandstalige tekst, doorgezet. De nummers “Je hoeft niet naar huis vannacht” (een cover van “You don’t have to go home tonight” van The Triplets), “Kom maar bij mij” (een cover van “Come Saprei” van Giorgia), “Ik leef niet meer voor jou” (een cover van “Cervo a primavera” van Riccardo Cocciante), “Vrij zijn” (een cover van “Sempre” van Paolo Vallesi) en “Margherita” (een cover van Riccardo Cocciante) werden als singles uitgebracht. Alleen “Kom maar bij mij” wist de top 10 van beide hitlijsten niet te halen.

Eind 1996 kwam Borsato’s derde album, De waarheid (zes keer platina), uit. De bijbehorende singles “De waarheid” en “Wereld zonder jou”, een duet met Trijntje Oosterhuis, werden beide grote hits. In hetzelfde jaar speelde hij op Parkpop in Den Haag.

In 1998 won Borsato de Popprijs en kwam zijn vierde album, De bestemming (vijf keer platina), uit. Hiervan bereikte de single “De bestemming” (een cover van “The Destiny” van Celtic Spirit) de nummer 1-positie in de Top 40 en de Mega Top 100. De tweede single van het album werd “Het water”, dat samen met de B-kant “Speeltuin” op nummer 10 in de Top 40 terechtkwam.

In 2000 kwam zijn vijfde album, Luid en duidelijk (vijf keer platina), uit. De eerste single “Binnen” stond op nummer 1 in beide Nederlandse hitlijsten. De tweede single “Wat is mijn hart” deed het een stuk minder en kwam niet hoger dan nummer 16.

Na een periode van relatieve afwezigheid stond Borsato begin 2002 weer in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van het huwelijk van de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bracht Borsato samen met Sita de single “Lopen op het water” (een cover van “This mystery” van Troy Verges & Hillary Lindsey) uit. Op 1 februari 2002 brachten Borsato en Sita het nummer live ten gehore in de Amsterdam ArenA. De single stond vier weken op de eerste plaats.

In maart 2002 bracht Borsato het album Onderweg uit. Later dat jaar volgde de single “Zij”, het nummer bleef steken op nummer 11. In de Mega Top 100 kwam het op de achtste plaats. In datzelfde jaar gaf Borsato voor het eerst drie uitverkochte concerten in De Kuip in Rotterdam.

Op 24 januari 2004 belandde zijn nummer “Afscheid nemen bestaat niet” op nummer 1 in de Single Top 100. Een paar weken later steeg het nummer “Voorbij”, een duet met zangeres Do, naar de eerste plaats. Op 18 maart 2004 kwam zijn zesde album, Zien (4x platina) uit, hoewel alleen in dvd-formaat. Borsato stond met de concertreeks ‘Zien’ zes keer in een uitverkochte Kuip.

In juni 2004 gaf Borsato zes uitverkochte concerten in De Kuip. Met rapper Ali B, een van de gastartiesten, zong Borsato een bewerkte versie van het lied “Nooit meer een morgen”. Op 25 september 2004 kwam deze live-versie, getiteld “Wat zou je doen”, binnen op nummer 1. De opbrengsten van de single gingen naar War Child. Eind 2004 eindigde hij op nr. 38 in de verkiezing van De grootste Nederlander.

Op 19 maart 2006 ontving Borsato de Radio 2-zendtijdprijs. Diverse artiesten waren aanwezig en zongen een nummer van Borsato en een van zichzelf. Deze show was live te horen op Radio 2 en een week later te zien op tv.

In mei 2006 begon Borsato met de kaartverkoop van zijn concertreeks Symphonica in Rosso, dat datzelfde jaar tussen 20 oktober en 4 november plaatsvond in het GelreDome in Arnhem. De eerste vier concerten waren al snel uitverkocht. Uiteindelijk werden er tien uitverkochte concerten gegeven. Van deze concertreeks werd een registratie op cd/dvd uitgebracht, onder de naam Symphonica in Rosso.

Met “Rood” behaalde Borsato in 2006 zijn tiende nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. In de Single Top 100 was “Rood” zijn eerste hit die nieuw binnenkwam op de eerste plaats. Het werd in Nederland de bestverkochte single van 2006. Ook in Vlaanderen had deze single van Borsato veel succes, daar stond het nummer een recordtijd van 46 weken in de hitlijsten.

Later in 2006 nam Borsato een duet op met de Britse zangeres Lucie Silvas, genaamd “Everytime I think of you” (oorspronkelijk van The Babys). Het betekende zijn elfde nummer 1-hit, zonder de nummer 1-hit met Artiesten voor Azië. Van 1994 tot 2006 heeft Borsato opgeteld meer dan een heel jaar (58 weken) op nummer één gestaan in de Top 40, eveneens zonder Artiesten voor Azië.

Borsato heeft van 1996 tot en met 2006 alle versies van de TMF-awards gewonnen als Beste Zanger Nationaal, waarna de prijs hernoemd werd tot Borsato Award. Ook won hij in 2004 en 2005 de Vlaamse TMF-award voor Beste Zanger Internationaal.

In 2007 bracht Borsato wederom een verzamelalbum uit, Borsato Box. Het bereikte de nummer 7-positie in de Album Top 100.

Borsato maakte zijn debuut als acteur in de film Wit Licht, die in december 2008 uitkwam. Wit Licht is tevens de naam van een single die op 21 april 2008 verscheen en drie weken op nummer 1 stond, zijn album, dat op 19 september 2008 verscheen, en zijn reeks concerten in GelreDome in oktober 2008 en ook nog vele malen in het sportpaleis in Antwerpen.

In september 2008 stond de single “Stop de tijd” op de eerste plaats. Het nummer verdween net als zijn voorganger “Wit licht” na negen weken uit de Top 40. De derde single van het album, “Dochters”, steeg in november 2008 naar nummer 1 in de Top 40 en de Single Top 100 en betekende zijn veertiende nummer 1-hit in beide hitlijsten. In mei 2009 werd bekend dat de film Wit Licht uitgezonden werd naar het filmfestival van Cannes, waar de film genomineerd was.

Op 23 september 2009 ging het bedrijf waar Borsato mede-eigenaar van was, The Entertainment Group, failliet. Hierdoor verloor Borsato een groot deel van de miljoenen die hij in voorgaande jaren met zijn liveshows had verdiend. Enkele maanden later ging hij aan de slag met een nieuw eigen bedrijf genaamd Musica è Bookings BV, dat gevestigd is in Abcoude.

In mei 2010 stond “Schouder aan schouder” drie weken op de eerste plaats van de Single Top 100 en is daarmee de 15e nummer één-hit voor Borsato in deze hitlijst. In de Top 40 bleef het steken op de tweede plaats. Het nummer is een duet met Guus Meeuwis en heeft een dubbele lading: het is opgenomen voor het WK 2010, maar gaat eigenlijk over de steun die beide heren aan elkaar hebben sinds The Entertainment Group failliet is gegaan. Voor 2010 werd er aan een nieuw album gewerkt dat volgens Borsato mogelijk “niet zo groot” zou worden en “misschien wel iets kleins”. Zijn nieuwe album heette Dromen durven delen en kwam uit op 19 november 2010. Dit album werd voorafgegaan door de single “Waterkant”, die 22 oktober uitkwam en op 29 oktober op 1 binnenkwam in de Single Top 100. Het album kreeg drievoudig platina.

In mei 2011 gaf Borsato zijn concertreeks 3Dimensies. Hij deed dat opnieuw in het GelreDome in Nederland en in het Sportpaleis Antwerpen in België. Hij gaf in totaal negen concerten: vier in Arnhem en vijf in Antwerpen. De artiesten die met hem als gast optraden waren Lange Frans, Ben Saunders en Krystl. Vanaf seizoen 2011/2012 tot en met 2015/2016 was Borsato jurylid van The voice of Holland. Zijn werkzaamheden voor The Voice Kids bleef hij voortzetten. Alleen de finale van seizoen 9 (2020) jureerde hij niet.

Na een lange periode van afwezigheid werd er op 14 oktober 2013 een nieuwe single uitgebracht. Dit lied, genaamd “Muziek”, is een samenwerking met de Bosnische dj Baggi Begovic, op de albumhoes aangeduid als Bag2Bank vanwege de samenwerking met componist John Ewbank, en rapper Ali B. Borsato en de Nederlands-Marokkaanse rapper hebben al eens eerder met elkaar samengewerkt en dit leidde toen tot de hit “Wat zou je doen”. “Muziek” was voor het eerst op de Nederlandse radio te horen op de zender Radio 538 in het ochtendprogramma Evers staat op. De reacties waren gemengd, maar het lied kwam wel op nummer 1 in de iTunes charts. Een week later behaalde hij ook de eerste plek in de Single Top 100, zijn zeventiende nummer één-hit. Ook “Ik zou het zo weer overdoen” met Trijntje Oosterhuis kwam op 1 te staan in de iTunes charts en later ook in de Single Top 100, de achttiende nummer 1-hit was daarmee een feit. Duizend Spiegels werd in Nederland het best verkochte album van 2013.

In januari 2014, vlak voor een concert van de Vrienden van Amstel Live, kreeg Borsato een TIA waardoor hij de rest van de concertreeks niet af kon maken. De Duizend Spiegels Tour ging echter gewoon door met concerten in Nederland en op Curaçao. Bij The voice of Holland won in december 2014 de meidengroep O’G3NE, die door Borsato werd gecoacht.

In juni 2016 ging de musical SKY in première in Theater Amsterdam. De musical was een samenwerking tussen theaterproducent Imagine Nation, John Ewbank en Marco Borsato. De musical bevatte naast nieuwe muziek veel eerdere nummers van Borsato, zoals “Mooi”, “Afscheid nemen bestaat niet”, “Vlinder”, “Was mij” en “Ik kan het niet alleen”. In verband met tegenvallende bezoekersaantallen werd de musical na drie maanden beëindigd.

In 2018 en 2019 was Borsato als coach te zien in het programma The Voice Senior.[10] Op 29 en 30 mei, 1, 2 en 5 juni 2019 stond Borsato opnieuw in De Kuip. Dit werd het tiende, elfde, twaalfde, dertiende en veertiende Kuip-concert van de zanger, na drie shows in 2002 en nog eens zes concerten in 2004. De show van 30 mei werd uitgekocht voor de leden van de Nationale Postcode Loterij. Zijn gastartiesten voor deze vier avonden waren André Hazes jr., Lil’ Kleine, Di-rect, Maan de Steenwinkel, Davina Michelle, Armin van Buuren en Diggy Dex.

Na ruim een jaar mediastilte trad Borsato in maart 2021 opnieuw in de schijnwerpers, met een nieuw nummer over het turbulente jaar waarin de relatie met zijn echtgenote Leontine Borsato eindigde. In het nieuwe nummer “Een moment” blikt hij terug op een naar eigen zeggen “roerig jaar”.

Discografie

Albums

Album Verschijnen Label Hitlijsten
NL BE (VL)
Piek Weken Piek Weken
Emozioni 3 mrt 1990 Polydor 78 4
Sento 17 dec 1991 Polydor
Giorno per giorno 27 okt 1992 Polydor
Marco 17 sep 1994 Polydor 2 136 7 25
Als geen ander 4 okt 1995 Polydor (5 wk) 171 9 15
De waarheid 15 jan 1997 Polydor (7 wk) 105 (1 wk) 48
De bestemming 20 aug 1998 Polydor (4 wk) 53 (4 wk) 35
Luid en duidelijk 8 jan 2000 Polydor (8 wk) 53 (5 wk) 19
Onderweg 25 mrt 2002 Polydor (5 wk) 104 (18 wk) 184
Symphonica in Rosso 1 dec 2006 Universal (1 wk) 63 (3 wk) 62
Borsato-Box 2 nov 2007 Polydor 7 40 20 12
Wit licht 19 sep 2008 Universal (6 wk) 46 (6 wk) 40
Wit licht live 13 mrt 2009 Universal (2 wk) 27 3 20
Dromen durven delen 19 nov 2010 Universal (5 wk) 69 (9 wk) 47
3Dimensies live 21 okt 2011 Universal 2 32 14 15
#1 25 nov 2011 Universal 2 194 2 245
Duizend spiegels 22 nov 2013 Universal (6 wk) 74 2 81
25 jaar Marco Borsato – de studio albums 24 jul 2015 Universal 2 5 10 19
Evenwicht 20 nov 2015 Universal 2 82 2 72
Thuis 17 nov 2017 Universal (1 wk) 68 2 60

 

Singles

Single Verschijnen Album Hitlijsten
NL BE (VL)
Piek Weken Piek Weken
Emozioni / At this moment 07-04-1990 Emozioni 4 9
You’re the reason why 01-05-1990
Una donna così 04-10-1990 29 4
Samen leven
(als onderdeel van Artiesten voor Droezba)
12-1990
Sento 02-11-1991 Sento tip3
Un po’ bambino 04-04-1992 37 3
Come sei mia 01-01-1993 Giorno per giorno
Dromen zijn bedrog 12-08-1994 Marco (12 wk) 28 (2 wk) 21
Waarom nou jij 12-11-1994 (1 wk) 16 4 21
You’ve got a friend
(René Froger featuring Ruth Jacott en Marco Borsato)
07-1995 3 6
Je hoeft niet naar huis vannacht 12-08-1995 Als geen ander 9 8 19 11
Kom maar bij mij 04-11-1995 20 9 48 1
Ik leef niet meer voor jou 12-02-1996 8 12 17 9
Vrij zijn / Margherita 04-05-1996 3 14
De waarheid 22-11-1996 De waarheid 2 12 29 16
Wie 17-03-1997 36 5
Wereld zonder jou
(met Trijntje Oosterhuis)
14-06-1997 3 20 tip17
Je zit op rozen 11-1997 tip17
De bestemming 26-06-1998 De bestemming (3 wk) 12 12 18
Het water / Speeltuin 21-11-1998 10 17 tip15
Binnen 26-11-1999 Luid en duidelijk (3 wk) 14 38 6
Wat is mijn hart 11-11-2000 16 7
Lopen op het water
(met Sita)
18-12-2001 Onderweg (4 wk) 14 (3 wk) 16
Zij 11-05-2002 11 15 12 14
Hart van een winnaar 10-2002 28 10
Afscheid nemen bestaat niet 08-10-2003 Zien (8 wk) 20 (1 wk) 23
Voorbij
(met Do)
21-02-2004 (3 wk) 15 2 16
Wat zou je doen
(met Ali B)
18-09-2004 Zien – live in de Kuip (4 wk) 18
Laat me gaan 10-2004 Zien – live in het Sportpaleis 29 4
Als je iets kan doen
(als onderdeel van Artiesten voor Azië)
06-01-2005 (4 wk) 9
Because we believe
(met Andrea Bocelli)
15-02-2006 Symphonica in Rosso (6 wk) 14 4 21
Rood 01-05-2006 (11 wk) 24 (9 wk) 46
Everytime I think of you
(met Lucie Silvas)
02-10-2006 (5 wk) 15 5 20
Wit licht 21-04-2008 Wit licht (3 wk) 9 3 8
Stop de tijd 18-08-2008 (3 wk) 9 3 9
Dochters 03-11-2008 (3 wk) 19 23 9
Schouder aan schouder
(met Guus Meeuwis)
21-05-2010 Dromen durven delen 2 12 tip15
Waterkant 22-10-2010 9 8 50 1
Kerstmis 10-12-2010 11 5 tip24
Dichtbij 10-01-2011 29 3 tip18
Kom maar op (Vrij)
(met Lange Frans)
08-04-2011 29 5
One thousand voices
(met de coaches van The voice of Holland)
16-09-2011 (1 wk) 8
Koningslied
(als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging)
19-04-2013 2 4 41 1
Muziek
(met Ali B en Bag2Bank)
19-10-2013 Duizend spiegels 9 4 tip8
Ik zou het zo weer overdoen
(met Trijntje Oosterhuis)
08-11-2013 3 9 30 2
Samen voor altijd
(met Jada Borsato, Willem Frederiks,
Lange Frans, Day Ewbank en John Ewbank)
22-11-2013 12 11 (3 wk) 10
Het beste wat ik ooit had 02-2014 tip13
Mooi 16-10-2015 Evenwicht 14 12 46 2
Breng me naar het water
(met Matt Simons)
26-02-2016 21 10 tip3
Thuis 29-09-2017 Thuis 27 4 tip11
18 jaar 20-10-2017 tip13
Wat doe je met me 26-01-2018 tip14
Vrienden
(met André Hazes jr., Nick & Simon, Jeroen van Koningsbrugge,
Diggy Dex, Xander de Buisonjé en VanVelzen)
27-01-2018 tip7
Hoe het danst
(met Davina Michelle en Armin van Buuren)
08-05-2019 (3 wk) 30 (10 wk) 43
Lippenstift
(met Snelle en John Ewbank)
27-09-2019 2 12 15 24
Een moment
(met Rolf Sanchez en John Ewbank)
09-03-2021 26 2 33 2
Hef je glas
(met Rolf Sanchez en John Ewbank)
12-05-2021 24 4 24 6

 

marco borsato

marco borsato