Jimmy Ray Dean

Jimmy Ray Dean, (Plainview, 10 augustus 1928 – Varina, 13 juni 2010) was een Amerikaanse countryzanger, acteur en ondernemer.

Jeugd en opleiding

Jimmy Dean was afkomstig uit een arme farmersfamilie. Op 10-jarige leeftijd leerde hij gitaar, piano en andere instrumenten spelen. Op 16-jarige leeftijd vervoegde hij zich bij de handelsmarine, twee jaar later werd hij opgeroepen door de Amerikaanse luchtmacht. Hier werd hij vervolgens lid van een band, de Tennessee Haymakers. Na zijn ontslag richtte hij de Texas Wildcats op.

Carrière

Als zanger

In 1952 nam hij zijn eerste single Bumming Around op, die een respectabele 5e plaats bereikte in de countrycharts. In 1957 kreeg hij een eigen tv-show, de Jimmy Dean Show, die echter wegens een ongunstig zendtijdstip zeer weinig toeschouwers had. In hetzelfde jaar tekende hij een platencontract bij het label Columbia Records. Na een lange periode publiceerde hij in 1961 de eigen compositie Big Bad John, die de toppositie in zowel de country- als de popcharts bereikte en een der grootste hits van de jaren 60 werd. De single werd onderscheiden met een Grammy Award.

Met het anti-communistisch getinte Dear Ivan en PT-109, een song over het oorlogsschip, dat eertijds werd gecommandeerd door John F. Kennedy, bereikte hij in 1962 de voorste plaatsen in de hitparaden. Dankzij dit succes werd ook de Jimmy Dean Show weer in ere hersteld. De toppositie in de countrycharts bereikte hij nogmaals in 1965 met het nummer The First Thing Ev’ry Morning (And the Last Thing Ev’ry Night). De verkoopcijfers van zijn platen lieten daarna geleidelijk na, alhoewel hij verder in de charts was vertegenwoordigd. Zijn laatste top 10-klassering had hij in 1976 met I.O.U.

Als zakenman

Des te meer succesvol was Dean op het zakelijk gebied. Hij stichtte de Jimmy Dean Meat Company, waarvoor hij zelf ook als reclamekoerier optrad. Door zijn tv-spots voor Jimmy Dean Pure Pork Sausage werd hij uiteindelijk populairder dan door zijn muzikale successen.

Als acteur

In 1971 speelde hij de rol van Willard Whyte in de James Bond-film Diamonds Are Forever. Hij speelde daarin een miljardair met een uitgebreid firmanetwerk. Hij werd gevangen gehouden door de booswicht Ernst Stavro Blofeld. Deze maakt gebruik van zijn imperium om de wereld te bedreigen. De figuur Whyte was een hommage aan Howard Hughes.

Discografie

Albums

  • 1957: Jimmy Dean Sings His Television Favorites
  • 1958: Jimmy Dean’s Hour Of Prayer
  • 1960: Hymns By Jimmy Dean
  • 1961: Big Bad John
  • 1965: Jimmy Dean’s Christmas Card
  • 1968: Speaker Of The House
  • 1969: Jimmy Dean – Gotta Travel on
  • 1976: Jimmy Dean – I.O.U.
Jimmy Dean

Jimmy Dean