In memoriam aan Djamilla Husseini

Deze pagina is een eerbetoon aan een vrouw welke bijna 2 jaar lang elke dag heeft gezorgd voor mijn persoonlijke verzorging en de huishoudelijke verzorging wegens mijn medische beperking. Daarnaast was ze ook nog eens een trouwe luisteraar van stepupzorgradio en wilde altijd Nederlandstalige plaatjes horen het liefst van Andre Hazes senior vooral het nummer kleine jongen was haar lievelingsnummer. Maar ze hield ook enorm veel van Franse chansons en Spaanstalige muziek. 

Djamilla leerde ik in juni 2020 kennen als hulp in de huishouding via de thuiszorg en het klikte meteen al vanaf de eerste dag tussen ons waarop door de thuiszorg werd gevraagd of ze misschien ook de persoonlijke verzorging mocht doen omdat ze personeel te kort kwamen. Ik heb meteen ja gezegd en toen kwam ze 2e keer per dag naar mij voor de zorg. 

Op 1 april 2022 kwam Djamilla niet opdagen voor de zorg en ik belde meteen het zorgkantoor waar ze voor werkte of beter gezegd als zzp’er door werd ingehuurd mede ook omdat ik haar telefonisch niet kon bereiken. Korte tijd later werd ik vanuit de gemeente Rotterdam gebeld door iemand die haar hielp omdat Djamilla de Nederlandse taal niet goed beheerste en waar Djamilla was wezen vragen voor hulp mede omdat er problemen waren met de betaling van de zorg vanuit de WMO welke door haar werd geleverd aan mij. Men dacht bij de gemeente dat ze naar familie op vakantie was gegaan in Spanje en ik zei nee ik weet zeker dat ze daar niet naar toe is mede daar Djamilla het plan had om samen met mij eind 2022 af te reizen naar haar zus in San Sebastiaan waar ze sinds oktober 2021 weer na lange tijd contact mee had en als ze wel eerder had gegaan zonder mij had ze dat zeker aan mij verteld melde ik de gemeente en ik begon mij zorgen te maken dat er iets niet in orde was wat ik ook bij de gemeente heb aangegeven. Uit eindelijk werd ik op 17 mei wederom gebeld door de gemeente met de mededeling dat ze toch maar alarm hadden geslagen bij de politie welke de avond ervoor de deur heeft opengebroken van haar woning (naar mijn mening een beetje laat omdat ik al veel eerder aangaf dat er iets niet klopte). In de woning vonden ze Djamilla dood in bed en na onderzoek bleek dat ze een natuurlijke dood is gestorven. Van haar zus in Spanje heb ik begrepen dat al reeds op 21 maart 2022 in haar laatste telefonisch contact had aangegeven dat ze zich niet zo lekker voelde en daarom vroeg naar bed ging. De exacte overlijdens datum is niet bekend. Maar na wat ik heb begrepen moet dat begin april zijn geweest met daarbij ook nog het gegeven dat ze op 4 mei jarig had geweest en 58 jaar had geworden. 

Het ergste vinden wij allen die haar gekend hebben dat we geen waardig afscheid van haar hebben kunnen en mogen nemen in Nederland alvorens ze naar haar laatste rustplaats in Algiers Algerije is gevlogen om te worden in een familiegraf aldaar begeleid door een broer van haar welke ook in Nederland woont waar ze geen contact mee had tijdens haar leven. De reden dat we dit niet konden en mochten was de toestand van haar omdat ze lange tijd dood in haar huis heeft gelegen. We hebben er nu vrede mee en weten dat ze in goede handen is van de gene 

Als eerbetoon aan haar worden er naar islamitisch gebruik voor haar elders bij arme boeren olijfboompjes geplant wat ik persoonlijk veel beter vindt dan wat hier in Nederland gebruikelijk is namelijk een bloemstuk die na de uitvaart veelal als oud vuil wordt weggegooid dan is naar mijn idee dat planten van olijfboompjes veel beter omdat je daarmee ook nog andere mensen helpt die de olijven kunnen gebruiken om te eten of om er olie uit te persen.

Ook wordt 4 mei bij stepupzorgradio een dag die ieder jaar weer in teken zal staan van Djamilla waarbij dan haar favoriete muziek gedraaid zal worden en er een moment van bezinning zal zijn om waardig haar te gedenken mede daar er geen mogelijkheid is om haar graf te bezoeken in Algerije. Ook zal ik die dag wederom een olijfboompje laten plaatsen voor haar als respect naar haar een vrouw die nooit meer uit mijn hart zal verdwijnen en waarvan ik zeg dat ik Allah dankbaar ben dat ik haar heb mogen leren kennen en dankbaar ben voor de goede zorg die ze mij gedurende bijna 2 jaar heeft gegeven met liefde en vanuit haar hart. Allah ou akbhar. 

arqad beslam washkerkem ola al-waqqat al-jamil maa

olijfboom

olijfboom