De Hermes House Band (HHB) is de in 1982 opgerichte huisband van de studentensociëteit Hermes van het RSC/RVSV. Een groep muzikale studenten (Douwe van de Werf, Ilco Schuringa, Jan Hoogendoorn, Ronald Tetteroo, Michiel Muller en Pieter van der Plas) van het Rotterdamsch Studenten Corps wilde op een professionelere manier muziek gaan maken en besloot een band op te richten. Deze zou de naam dragen van de sociëteit van de studentenvereniging: ‘Hermes’. De band breidde uit met een blazerssectie en zangeressen en begon te werken aan een vast repertoire. Die werd gevonden bij de classics uit de jaren 70 en 80. Deze muziekkeuze en het imago van de altijd energieke en vrolijke studentenband leidden tot groeiende naamsbekendheid binnen studentikoos Nederland.

Vanaf week 52 van het jaar 1994 werd de groep bekend in onder meer Nederland en België met hun cover van de hit I Will Survive van Gloria Gaynor uit 1978. De band scoorde hiermee een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. In de Belgische hitparade werd de 2e positie behaald. In totaal stond I Will Survive zeventien weken in de Nederlandse Top 40, waarvan drie weken op nummer 1. Wereldwijd zijn van de single meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Willem van Schijndel van De Deurzakkers verzorgde in de tijd van I Will Survive de promotie van de single.

Vanaf het begin geldt voor de Hermes House Band dat een bandlid moet opstappen zodra hij zijn studie beëindigd heeft. Tegelijkertijd wordt dan binnen de studentenvereniging een passende vervanger gezocht, meestal een beginnend student. Inmiddels telt de Hermes House Band ongeveer 120 ex-leden, die verenigd zijn in de Vereniging Paradepoppenman.

De single I Will Survive wordt in 1998 mede dankzij het Franse rugbyteam Stade Francais Paris verder internationaal opgepakt, en wordt mondiaal bekend als in datzelfde jaar Frankrijk het wereldkampioenschap voetbal wint en de teamgenoten tijdens hun overwinningszegeviering spontaan “lalala” beginnen te zingen. Kort hierna werd de single opnieuw uitgebracht in Frankrijk en bereikte deze de 2e positie in de Franse top-100. Als de single I Will Survive nog in datzelfde jaar 1998 ook een hit wordt in Duitsland, wordt oud-zangeres Judith Ansems gevraagd het nummer in Duitsland te promoten. De band krijgt een lokaal contract bij platenmaatschappij Polydor en naast Ansems worden oud-zangers Jop Wijlacker en Robin Maas gevraagd om gezamenlijk een nieuwe plaat op te nemen in Duitsland. Vanaf dat moment bestaan er twee bands met dezelfde naam; de nationale studentenband (genaamd: Hermes House Band) en de internationale variant (genaamd: Hermes House Band International) die uitsluitend in het buitenland optreedt.

In voetbalstadion De Kuip in Rotterdam klinkt al sinds de jaren ’90 na ieder doelpunt van Feyenoord het refrein van I Will Survive. Ook klinkt het nummer op de Coolsingel als Feyenoord een belangrijke prijs wint.

Verschillende singles worden ook in Nederland uitgebracht, waaronder Country Roads (nr. 27) en Que Sera. In 2003 scoort de Hermes House Band samen met DJ Ötzi een nummer 2-hit in Frankrijk met een cover van het nummer Live is Life van de band Opus. De internationale variant van de Hermes House Band heeft 13 keer in de officiële top 100 van Duitsland gestaan en behaalde daarnaast internationale hit noteringen.

De HHB heeft onder meer in de TROS-TV-show (31 december 2004) een special gekregen en heeft in haar meer dan 30-jarige bestaan meer dan 25 albums en singles uitgebracht. Het meest recente nieuwe werk van de internationale band is uitgebracht op het album Rhythm of the Nineties uit 2009.

In de zomer van 2018 staat de hit I Will Survive opnieuw op 1 in de Franse hitlijsten. Dat komt door de feesten na de viering van het gewonnen WK voetbal.

In 2020 zou de Hermes House Band haar Lustrum vieren. Dat wilde ze groots vieren met een big band waarin de oud-leden zouden optreden. Door de corona-uitbraak leek dat van de baan, maar in de studio ontstond toch iets moois. In samenwerking met Xplo Music schreven zij een bijzondere cover van ‘Somebody to Love’ van Queen.

Op zaterdag 17 september 2022 vierde de Hermes House Band haar 40-jarig bestaan in Ahoy op het RTM stage.

Op Koningsdag 2023 speelde de Hermes House Band het nummer I will Survive live voor Koning Willem-Alexander die dat jaar Rotterdam bezocht. Dit deden ze op een podium op de Blaak.

hermes house band

hermes house band