Deze zanger hoort u regelmatig tijdens de uitzendingen van Stepupzorgradio.

Harry Klorkestein was een project van de groep Klein Orkest. In 1982 scoorde de band onder dit pseudoniem – de tweede naam is een anagram – de hit O, o, Den Haag. Op het podium trad Klein Orkest-roadie en geluidsman Henny de Jong als Klorkestein op.

O, o, Den Haag werd geschreven door Klein Orkest-zanger Harrie Jekkers, ter gelegenheid van een feestje met vrienden. De inspiratiebron vormde het door de VARA afwijzen van bevriend journalist Cees Grimbergen, wiens tongval volgens de omroep te Haags zou zijn. De volkse meezinger sloeg aan maar paste volgens de bandleden niet binnen het meer serieuze repertoire van Klein Orkest. Polydor stelde als eis dat het nummer op het album Het Leed Versierd zou komen, of anders geen platencontract.

Er kwam een tegenvoorstel: het compromis was dat de groep het nummer zou opnemen, maar dat het niet op het album gezet zou worden. Het nummer werd uitgebracht onder de naam Harry Klorkestein (Klorkestein is een anagram van Klein Orkest). Harrie Jekkers zou het zingen, maar op de hoes moest een foto komen van roadmanager Hennie de Jong. Het lied groeide uit tot een regionale hit. De Jong playbackte het nummer in televisieprogramma’s en zong het live tijdens schnabbels.

De single werd op 10 juli 1982 uitgebracht en bereikte uiteindelijk de vierde positie in de Top 40 en de derde positie in de Nationale Hitparade. Heden ten dage geldt het nummer als onofficieel volkslied van de stad Den Haag. Nadat het succes van O, o, Den Haag was weggeëbd, werd niets meer van Harry Klorkestein vernomen.

Hitnoteringen

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
O, o, Den Haag 1982 10-7-1982 4 8 Nr. 3 in de Single Top 100
B-kant ‘Weer Naar School’

 

harry klorkestein

harry klorkestein