Deze satire hoort u regelmatig tijdens de uitzendingen van Stepupzorgradio.

Farce Majeure was een komisch, satirisch en muzikaal Nederlands televisieprogramma van de NCRV met Alexander Pola, Fred Benavente, Ted de Braak, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De muziek van veel liedjes was van Harry Bannink.

De eerste reeks uitzendingen liep van 17 september 1966 tot 1976. Een tweede reeks liep van 1983 tot 1986.

De titel is een woordspeling met de Franse term force majeure, dat overmacht betekent. Maar farce betekent in het Frans scherts, of mop, dus farce majeure betekent supermop.

Het programma ging op humoristische wijze in op de actuele gebeurtenissen in Nederland en de wereld, en groeide van eenvoudig vrolijk uit tot scherp satirisch, eigenlijk niet in de stijl van de NCRV van die tijd. Het programma was zeer populair.

Begin jaren zeventig kwam er een nieuwe begintune waarin de leden van Farce Majeure een voor een “Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla” zongen. Fred Benavente, de hekkensluiter, zette dan een hoog stemmetje op.

In het programma kwam jarenlang een lied voor (geschreven door Harry de Groot) waarin Ted de Braak op het nieuws van de dag inging. Nadat De Braak uit de groep was gestapt, nam Benavente deze rol over. Het meezingrefrein was:

Jaaaa… dat is uit het leven gegrepen,
Ja dat is uit het leven een greep.
Het geluk is altijd met de lepen,
Ja daar zit em nou net nou de kneep.

Bij dit lied stonden de als straatzangers verklede acteurs op een markt of een andere drukke plaats in de open lucht, waarbij zij vragen van de voorbijgangers beantwoordden. De vragensteller begon dan altijd met de tekst: “Geacht Farce-forum” waarna de vraag gesteld werd en de leden van het Farce-forum elkaar aankeken wie van de leden de vraag zou beantwoorden. Na kort elkaar te hebben aangekeken wie van het Farce-forum de vraag zou beantwoorden, werd deze vraag dan quasi-spontaan door een van hen beantwoord. De vragen waren van tevoren bedacht en de vraagstellers waren ingehuurde mensen.

Een bekend onderdeel was het item “Wat dacht je wat” waarbij De Braak en Pola in een kleurrijk overhemd moppen tapten en daarbij telkens hun hoed op- en afzetten waarna de clou van de mop werd verteld. Daarna riep De Braak altijd “Da’s mooi, da’s heel mooi”. De moppen konden door de kijkers worden ingestuurd waarna De Braak de inzender bedankte.

In 1973 tijdens de oliecrisis luidde een van de moppen als volgt: “Wat is het verschil tussen een Arabier van vijf jaar geleden en een Arabier van nu? Een Arabier van vijf jaar geleden was oliedom en een Arabier van nu is geraffineerd.”

Ook tijdens de oliecrisis kwam de carnavalskraker Kiele kiele Koeweit in de top drie van de Nederlandse hitparade. Het werd tijdens een aflevering van Farce Majeur op televisie gezongen op de melodie van Tolhuis van Leon Boedels. Er werd een songfestival gehouden, waarin “De drie jerrycans” het nummer “Kiele kiele Koeweit” brachten. De acteurs hadden zich daarvoor als Arabische oliesjeiks verkleed. De regering van Koeweit was niet blij met het lied, waardoor Nederland in de oliestaten aan goede naam dreigde in te boeten, hetgeen de Nederlandse regering niet uitkwam. Het team van Farce Majeure besloot toen het eerste exemplaar van het inmiddels op single gezette lied al zingend aan Mahmoud Rabbani, de honorair-consul van Koeweit aan te bieden en opnames daarvan op te nemen in het programma. Rabbani bleek gevoel voor humor te hebben en daarmee was de lucht geklaard.

Hieraan werd gerefereerd in een parodie op Mouth & MacNeals Ik zie een ster (Dit gaat te ver).

Toen we “Kiele kiele Koeweit” zongen werd de Emir kiele kiele kwaad.
De vijftigste uitzending werd gevierd met het Farce Majeure-lied, begeleid door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. De “straatzangers” waren voor deze gelegenheid in rokkostuum gehuld.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Dat is uit het leven gegrepen 5-6-1971 31 4
Inpakken en wegwezen 1972
Dit Gaat Te Ver – 14 Parodieën Van Farce Majeure 1974
Wat dacht je wat … 1975
10 jaar Farce Majeure – Uit ‘t leven gegrepen 1975

 

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Nee nee nee nooit meer water / Pietje dat kan je niet maken 1970 Farce Majeure-team
Dat kan toch allemaal maar / Dikke Mik 1973 Farce Majeure-team
Kiele kiele Koeweit / DOE’T voor het te laat is 2-2-1974 3 7 Farce Majeure-team
Wetje weten / Nieuwe energie 1974 Farce Majeure-team
Zonderdag / Gas op de plank 1974 Farce Majeure-team

 

farce majeure

farce majeure