Edgar (Bugru) Burgos (Paramaribo, 26 april 1953) is een Surinaams-Nederlands musicus. Hij is bekend geworden als zanger van Trafassi.

Zijn grootvader was medeoprichter van de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV). Voorzitter pater Weidmann en statenvoorzitter Wijntuin kwamen dikwijls bij zijn grootvader op bezoek, waarbij Burgos de politiek met de paplepel ingegoten kreeg. Na de lagere school volgde hij vanaf 1964 de mulo aan de Mgr. Wulfinghschool. Burgos was ook misdienaar en was zanger bij een beatgroep in de katholieke kerk. In 1969 ging hij naar de Handelsschool. Na twee jaar trad hij in dienst bij Billiton.

In de periode voor de onafhankelijkheid zat Burgos in een jeugdparlement. Hij was sceptisch over de aanstaande onafhankelijkheid van Suriname, zegde zijn kantoorbaan bij Billiton op en vertrok in september 1975 op 22-jarige leeftijd met zijn vriendin naar Nederland. Twee maanden later werd hij gevraagd om zijn pas overleden neef Lieve Hugo te vervangen als zanger van The Happy Boys en met hen in Suriname op te treden op de dag van de onafhankelijkheid (25 november). Burgos weigerde, maar sloot zich later alsnog aan bij deze band die nu over meerdere leadzangers beschikte. De Happy Boys tekenden bij Dureco en brachten tussen 1977 en 1978 twee platen uit met een sterk latin-karakter; zo werd de bolero Historia de Amor bewerkt tot Memoria Foe Iko als eerbetoon aan Lieve Hugo die ook wel Iko werd genoemd. Ook waren er toen al reggae-klanken te horen zoals in Kronto , de Surinaamse versie van Dillingers Cokane in My Brain. Het werd uitgebracht als non-album-single met als B-kant Akoeba, het titelnumer van het debuutalbum.

Na het uiteenvallen van de Happy Boys richtte hij in 1981 met een paar oud-leden een nieuwe band op: Trafassi (Sranantongo voor “op een andere manier”). Het eerste nummer dat hij voor Trafassi schreef was Brombere (1982), over de staatsgreep van Desi Bouterse. Burgos kende verschillende van de coupplegers en had evenals Bouterse op het internaat gezeten. Hij beschouwde de coup niet als een revolutie, maar als een geval van joyriding. Wegens Brombere mocht Trafassi een jaar lang niet optreden in Suriname, maar dit belette Burgos niet om meer liedjes met een kritische ondertoon te schrijven. Nog in 1997 werd hem door ambassadeur Henk Herrenberg te verstaan gegeven dat hij moest oppassen met zijn liedjes, en dat iemand zoals hij in Algerije (waar Herrenberg ooit een ultralinkse scholing ontving) allang zou zijn doodgeschoten.

Trafassi begon als kaseko-formatie, maar ontwikkelde zich geleidelijk aan tot allround-band met nummers in het Surinaams, Nederlands en Engels.

In 1985 scoorde Trafassi in Nederland een onverwachte hit met Wasmasjien, een bewerking van een Antilliaans nummer van Macario Prudencia. Hierna volgde nog Strijkplank, maar het succes van Wasmasjien zou niet meer worden geëvenaard.

Eind jaren 90 werd bekendgemaakt dat Burgos Trafassi had verlaten. Het einde van een tijdperk leek nabij, maar Burgos verwierf de rechten op de groepsnaam en formeerde een nieuwe Trafassi.

In 2001 zong Burgos mee op een album van Ronald Snijders.

In 2002 meende Burgos dat ook Suriname en de Nederlandse Antillen moesten overstappen op de euro. Hij schreef daarvoor het liedje Euro 1-2-5 (“Word niet neuro van de Euro.”). In datzelfde jaar bracht Trafassi een voetbalnummer uit Hoera, We Missen Het WK. In 2004 zong Burgos als ‘Trafassi-man’ een bewerking hiervan: Hoera, We Winnen Het EK.

In 2006 deed Burgos mee aan een André Hazes-tribute en vertelde hij over zijn eerste ontmoeting met de man toen hij nog in een ziekenhuis werkte.

In 2008 werd, met enige vertraging, een concert gehouden als eerbetoon aan Lieve Hugo; Burgos mocht niet ontbreken.

In 2011 formeerde Burgos de gelegenheidsformatie Tropical All Stars met Oscar Harris, Adolf Tevreden, Van B. King (Soca Boys) en Massada-frontman Johnny Manuhutu. In 2012 verscheen een coverversie van Right Said Freds I’m Too Sexy.

edgar burgos

edgar burgos