Dwight Yoakam

Dwight David Yoakam (Pikeville, 23 oktober 1956) is een Amerikaans zanger, songwriter en acteur.

Biografie

Yoakam werd geboren in Pikeville, en groeide op in Columbus. Hij doorliep de high school aan de Northland High School aldaar en haalde zijn diploma in 1974. Tijdens zijn tijd op de high school kwam hij in aanraking met muziek en acteren in het schooltoneel, en besloot hier zijn toekomst in te zoeken. Naast school speelde hij gitaar in lokale bands. Na zijn high school ging hij studeren aan de Ohio State University in Columbus, maar verliet deze in 1977 al snel om te verhuizen naar Nashville voor zijn muziekcarrière. In 2005 kreeg Yoakam een eredoctoraat van de Ohio Valley University in Parkersburg.

Carrière

Muziek

Yoakam begon met zijn muziekcarrière in Nashville met countrymuziek, zijn carrière wilde hier niet vlotten dus besloot hij toen om te verhuizen naar Los Angeles. Hij schreef zijn muziek zelf en trad daar op buiten de traditionele countryclubs. In 1986 bracht hij in eigen beheer zijn eerste album uit, Guitars, Cadillacs, Etc., Etc.. Het nummer Honky Tonk Man van dit album werd als countrylied als eerste in dit genre uitgezonden op MTV. Hij is ook de meest optredende zanger in de geschiedenis van de The Tonight Show.

Discografie

Albums

  • 2015 Second Hand Heart
  • 2013 21st Century Hits: Best of 2000–2012
  • 2012 3 Pears
  • 2007 Dwight Sings Buck
  • 2005 Blame the Vain
  • 2004 Dwight’s Used Records
  • 2004 The Very Best of Dwight Yoakam
  • 2003 Population Me
  • 2003 In Others’ Words
  • 2002 Reprise, Please, Baby
  • 2001 South of Heaven, West of Hell
  • 2000 Tomorrow’s Sounds Today
  • 2000 dwightyoakamacoustic.net
  • 1999 Last Chance for a Thousand Years
  • 1998 A Long Way Home
  • 1997 Come On Christmas
  • 1997 Under the Covers
  • 1995 Dwight Live
  • 1995 Gone
  • 1993 This Time
  • 1992 La Croix D’Amour
  • 1990 This Is…
  • 1990 If There Was a Way
  • 1989 Just Lookin’ for a Hit
  • 1988 Buenas Noches From a Lonely Room
  • 1987 Hillbilly Deluxe
  • 1986 Guitars, Cadillacs, Etc., Etc.
dwight yoakam

dwight yoakam