Wie is DJ Ruud

Hallo mijn naam is DJ Ruud wiens echte naam Ruud Hanegraaf is. Naast dj en samensteller van het programma de muziek express ben ik ook eind verantwoordelijke bij stepupzorgradio en tevens aanspreekpunt.

 

 

 

 

Al als kind opgegroeid in de 60er en 70er  jaren luisterde ik zelf veel naar zee zenders als Veronica, Noordzee, Mi-Amigo, Caroline, Atlantis, Radio London en Radio Luxemburg. Dit waren voor mij de grote voorbeelden als kind en toen midden 70er jaren door de anti piraten wetgeving welke ook in Nederland van kracht was en dus de zee zenders verdwenen uit de ether en de etherpiraten ontstonden uit onvrede over de muziek welke door de Hilversumse radio zenders werd aan geboden. Want in die tijd werd er geen rekening met de luisteraar gehouden maar bepaalden de DJ’s wat er gedraaid werd en veelal was dat niet de muziek welke de luisteraar graag wilde horen maar meer de muziek waar de DJ of plugger van de platen het meeste voor betaald kreeg want zo werkte dat in die tijd in Hilversum dus was er voornamelijk steeds dezelfde muziek te horen welke de hemel in werd geprezen door de DJ’s en ongeveer letterlijk grijs werden gedraaid om maar te zorgen voor hoge verkoop cijfers van deze plaat in de platen winkel want dat leverde weer geld op voor de platenbazen.

Op zolderkamertjes, achterkamertjes en zelfs in de schuur in de tuin werden provisorische ruimtes gemaakt vanwaar men uit zond zo ook ik met een aantal vrienden destijds. Het was een leuke tijd, een leerzame tijd en vooral een spannende tijd vooral het kat en muis spel tussen enerzijds wij de etherpiraat en anderzijds de opsporing ambtenaren van de radio controle dienst destijds afgekort als RCD welke door de etherpiraat tot het bot toe gehaat werden omdat als die griezels kwamen dat men zender, apparatuur en veelal ook je platen kwijt was die werden in beslag genomen. Het gerucht ging binnen de etherpiraten dat menig opsporing ambtenaar bij de RCD een enorme platen collectie had want de platen werden zoals beweerd werd door de etherpiraten vaak gewoon ingepikt kortweg gestolen onder de mom van ze worden in beslag genomen door de RCD. Het is maar hoe of je het wilt noemen natuurlijk en al doende leerde men en had men vaak maar slechts een aantal platen in de radio studio de gene welke tijdens de uitzending gedraaid zouden worden en de rest stond veilig elders opgeborgen maar niet in de radio studio zo slim waren of werden we wel want door schade en schande leerde men.

Uiteindelijk hield het tijdperk etherpiraat ook op zeker hier in Rotterdam mede ook doordat er steeds meer gecontroleerd werd door de RCD welke elke keer weer kwam met het verhaal dat we storing veroorzaakten bij de luchtvaart met name bij de verkeerstoren van vliegveld Zestienhoven want dat onzin verhaal kreeg je steevast te horen steeds als er weer een inval van de RCD was. De boetes werden ook steeds hoger voor het illegaal radio uitzendingen maken en bedragen nu al ruim €45.000 en dat heeft toch menig etherpiraat doen laten afhaken. Ondanks dat er met name in Friesland, Groningen en Drenthe nog steeds etherpiraten actief zijn welke via de radio illegaal uitzenden maar het risico is te groot en de boetes te hoog om het nog te doen.

Uiteindelijk ben ik bijna 40 jaar nadat ik gestopt ben als etherpiraat weer begonnen met te draaien voor een web radio station in 2020 heb ik een korte tijd voor een ander web radio station gedraaid maar dat was niet echt wat ik zocht mede omdat ik zat uit te zenden in een omgeving die nog slechter was dan destijds het achterkamertje van waar ik illegaal zat uit te zenden op de FM band en ik moet zeggen dat ik destijds over betere apparatuur beschikte dan waarmee ik moest werken in 2020 want als etherpiraat in de 70er en 80er jaren was het wel zo dat de zender het constant deed tijdens de uitzendingen en anno 2020 in die korte tijd dat ik draaide merkte ik dat we vaker storingen hadden dan dat we uitzonden een beetje slordig te noemen met de huidige sterk verbeterde apparatuur zoals computers en software. 

Mede daar ik toen had dat moet en kan beter heb ik besloten om uiteindelijk mijn eigen web radio station te gaan beginnen en via Step Up Zorg als dagbestedingsproject heb ik deze kans gekregen en sinds 1 augustus 2021 draai ik dan geheel officieel en nu is het dan proberen de luisteraars aan je te binden doormiddel van goede en vooral leuke en gezellige muziek te draaien voor een ieder wat wils.

Mijn muziek interesse

Ik zeg altijd dat eigenlijk de muziek interesse van de DJ er niet toe doet bij een radio station omdat het op de eerste plaats gaat om wat de luisteraar mooi en interessant vind om naar te luisteren als je dat voor ogen neemt dan pas kan je werken aan de opbouw van een goed radio station. Het is wel raadzaam als DJ om een zo breed mogelijke muziek interesse te hebben en een zeer uitgebreide collectie met muziek voor een ieder wat wils zodat je muziek hebt en kunt aanbieden aan al je luisteraars. Gelukkig heb ik zelf een zeer uitgebreide muziek collectie opgebouwd in ruim 50 jaar verzamelen van muziek voorheen op vinyl en sinds de invoering van MP3 in computer formaat wat het allemaal een stuk gemakkelijker maakt als DJ mag ik zeggen dat ik over een zeer uitgebreide collectie beschik met echt muziek voor een ieder wat wils. Bijna alle muziek genres en stromingen heb ik wel in mijn bezit of het nu gaat om een golden oldie uit de 50er of 60er jaren een doowop of rock & roll nummer of een Nederlandstalig nummer zoals een voormalig piraten nummer u kunt het allemaal horen bij Step Up Zorg Radio 24/7 te beluisteren en tijdens de live uitzendingen kunt u zelfs u eigen favoriete nummer aanvragen die dan wordt gedraaid.

Maar als ik dan toch een keuze moet maken wat mijn favoriete muziek genre is dan is het toch wel muziek uit de 50er en 60er jaren met name rockabilly, rock & roll, doowop, popcorn oldies, soul, country en blues en niet te vergeten indo rock behoren daar toe.

ruud

ruud