De Cubaanse muziek maakt deel uit van de Caraïbische muziek, en onderscheidt zich door haar specifieke stijlen.

Danzon

De danzonstijl is een synthese van Franse barokmuziek (met name door middel van het instrumentarium, bestaande uit: dwarsfluit, violen, altviolen, cello, contrabas en piano, aangevuld met timbales, claves en conga) en Afrikaanse muziek, die in de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw populair werd. De danzon is een instrumentale stijl, bedoeld om paarsgewijs op te dansen. Typerend voor de danzon is de clave cinquillo. In de jaren zestig werd een montuno slot gebruikelijk. Danzon is een traditionele stijl.

Son

De Son stijl is een meestal meerstemmige gezongen muziekstijl, meestal met begeleiding van een of meer gitaren.

Charanga

De charangastijl is de voorloper van de salsa. Charanga maakt gebruik van de instrumentale bezetting van de danzon, dus zonder koperblazers.

Mambo

De mambo is vanaf de jaren dertig ontwikkeld door onder andere Cachao.

Rumba

De rumba is de dansmuziek van de straat, waarbij de solist op de quinto (hoge conga) (op straat echter meestal een houten doos) ritmisch duelleert met de danser(s). De rumba heeft een eigen clave.

Salsa

De salsastijl is de opvolger van de charanga, en kenmerkt zich door het opzwepender tempo en luidere instrumenten. Ook het slagwerk is uitgebreider dan bij de voorgaande ontwikkelingen.

Songo

In de jaren tachtig kwam de complexe songo stijl in Cuba op, als reactie op de populaire Latin jazz, die vaak een (met name ritmisch) versimpelde Caraïbische muziek voorstelde. Songo raakte onder andere bekend door de groep Los Van Van.

Onder de jongeren in Cuba is tegenwoordig rap en hiphop erg populair. De bekendste groep is Orishas. Deze groep bestaande uit 3 leden, brengt hiphop gecombineerd met salsa en rumba invloeden. In hun teksten is vaak verdoken kritiek te bespeuren op het huidige regime. Ook timba, een energieke en gecompliceerde muziekstijl met elementen uit traditionele Cubaanse muziek, salsa, jazz, rock en hiphop, die de virtuositeit van de Cubaanse musici duidelijk naar voren brengt, is heel populair. De stijl ontstond eind jaren 80 met als baanbrekende band NG La Banda onder leiding van José Luis “El Tosco” Cortés.

Rond de millenniumwisseling beleefde de oudere Cubaanse muziek in Europa een opleving door het project Buena Vista Social Club. In navolging hiervan vergaarden ook solomuzikanten als Ibrahim Ferrer en Compay Segundo, Ruben Gonzalez en Pío Leiva hier op zeer hoge leeftijd successen. Ook films Dirty Dancing 2: Havana Nights en The Lost City hebben bijgedragen aan de bekendheid van Cubaanse muziek. Ook de in 2000 opgerichte, en inmiddels ook in Europa bekende, Reggaetongroep Gente de Zona, komt uit Cuba.

cubaanse muziek

cubaanse muziek