The Chicks

The Chicks is een Amerikaans vrouwelijk countrytrio bestaande uit Emily Erwin, Martie Erwin, en Natalie Maines. Tot juni 2020 heette de band de Dixie Chicks.

Geschiedenis

De Dixie Chicks werd opgericht in 1989 in Dallas, door de zusters Martie en Emily Erwin, Laura Lynch en Robin Lynn Macy. Hun muziekstijl was bluegrass, en ze brachten hun eerste cd uit in 1990, Thank Heavens for Dale Evans. In 1992 verliet Robin Lynn Macy de band om een solocarrière na te streven, en Laura Lynch werd in 1995 vervangen door de zangeres Natalie Maines. Hun vierde album, Wide Open Spaces, de eerste met Maines als zangeres, verkocht 12 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten.

In maart 2003 zei Natalie Maines (die uit Texas komt) tijdens een concert in Londen dat ze zich schaamde dat de president van de Verenigde Staten (Bush) ook uit Texas kwam. Deze opmerking viel aan de vooravond van de Irakoorlog in verkeerde aarde bij de conservatieve zuidelijke fans, die het beledigend vonden dat Maines de president in het buitenland had bekritiseerd. Hierop volgde een boycot van hun muziek in de Verenigde Staten. Ook de beroemde zanger Pat Boone toonde zijn verontwaardiging voor de anti-Bush-houding van de Dixie Chicks.

De populariteit van de groep steeg echter langzamerhand weer. In 2007 kregen zij niet minder dan vijf Grammy Awards voor Taking the Long Way (Album of the Year en Best Country Album) en Not Ready to Make Nice (Song of the Year, Record of the Year en Best Country Performance by a Duo or Group with Vocal). Volgens CNN waren de prijzen mede te danken aan hun politieke stellingname.

Na 2007 trad de band steeds minder op, na een tour als support act van The Eagles in 2010 was het jarenlang stil rond de band. Natalie Maines maakte een solo-album en Emilie en Martie maakten een album onder de naam Court Yard Hounds. Na een kleine tour door Canada, Engeland en Noord-Europa in 2013-14, waren ze in 2016 met de “DCX MMXVI World Tour” voor het eerst in tien jaar weer als headliners op het podium te zien met een wereldtour door Europa, de Verenigde Staten en Canada, en in 2017 in Nieuw-Zeeland en Australië.

Op 25 juni 2020 heeft de band laten weten hun naam te wijzigen van de Dixie Chicks naar The Chicks vanwege de associatie van het woord dixie met het slavernijverleden in Amerika. Persoonlijk vindt ik het een beetje laf om onder druk van een zwarte anarchistische organisatie als Blacks Looding Murdering je naam van je band te gaan veranderen want de dames zijn gewoon onder druk gezet door deze beweging. Had gewoon gezegd to hell with BLM als je ook in het buitenland je toenmalige president kunt afzeiken lijkt het me dat je deze anarchisten beweging helemaal kan afzeiken omdat als die boycotten je er toch niks van merkt omdat ze niet bepaald het publiek zijn die country muziek kopen tenzij het black Friday is misschien want dan krijgen ze korting.

Op 17 juli 2020 verscheen wereldwijd het album Gaslighter.

Leden

  • Natalie Maines – zang, omnichord, akoestische en elektrische gitaar, basgitaar, papoose
  • Martie Maguire – viool, viola, mandoline, achtergrondzang, strijkers
  • Emily Strayer – banjo, akoestische en elektrische gitaar, papoose, dobro, accordeon, sitar, achtergrondzang, contrabas

Oud-leden

  • Laura Lynch – basgitaar (1989-1995)
  • Robin Lynn Macy – akoestische gitaar (1989-1992)

Discografie

.Oorspronkelijke line-up:

  • 1990: Thank Heavens for Dale Evans
  • 1992: Little Ol’ Cowgirl
  • 1993: Shouldn’t a Told You That

Met Natalie Maines:

  • 1998: Wide Open Spaces
  • 1999: Fly
  • 2002: Home
  • 2003: Top of the World Tour: Live
  • 2006: Taking the Long Way
  • 2010: The essential
  • 2020: Gaslighter
The Dixie Chicks

The Dixie Chicks