Bobby Freeman (San Francisco Bay Area, 13 juni 1940 – Dale City, 23 januari 2017) was een Amerikaanse rock-, soul- en r&b-zanger, songwriter en producent uit San Francisco, vooral bekend om zijn twee Top Tien-hits, de eerste in 1958 bij Josie Records genaamd Do You Want to Dance en de tweede in 1964 bij Autumn Records, genaamd C’mon and Swim.

Freeman werd geboren in de San Francisco Bay Area en bracht een groot deel van zijn jeugd door in San Francisco. Hij ging naar de Mission High School. Hij begon in zijn vroege tienerjaren te zingen in de doowop-groep The Romancers[2] en nam voor het eerst met hen op voor Dootone Records in 1956. Hun opnamen omvatten House Cat, opgenomen op verschillende latere rock-‘n-roll-compilaties. De groep viel echter al snel uit elkaar en Freeman formeerde de nieuwe groep The Vocaleers (niet te verwarren met een eerdere groep met dezelfde naam die Is It a Dream opnam).

Toen een lokale diskjockey hem vroeg of hij nummers had geschreven, schreef hij er meerdere en nam ze op als solodemo’s. Deze omvatten Do You Want to Dance, die werden gehoord door de bezoekende platenlabel-bestuurder Mortimer Palitz[3] van Jubilee Records. Hij contracteerde Freeman bij het label en liet de oorspronkelijke opname in New York overdubben door sessiemuzikanten, waaronder gitarist Billy Mure[4]. Uitgebracht bij het Jubilee-dochterlabel Josie, steeg Do You Want to Dance snel naar nummer 5 in de pop-hitlijst en nummer 2 in de r&b-hitlijst in het begin van 1958, toen Freeman nog maar 17 was. Het nummer werd later gecoverd (als Do You Wanna Dance) door Del Shannon, The Beach Boys, Johnny Rivers, Bette Midler, John Lennon, Cliff Richard, Marc Bolan & T.Rex, The Mamas and the Papas, Bobby Vee en The Ramones.

Freeman verscheen bij American Bandstand en toerde met muzikanten als Fats Domino, The Coasters en Jackie Wilson. Verschillende van zijn opvolgers bij Josie, waaronder Betty Lou Got a New Pair of Shoes en de ballad Need Your Love haalden ook de hitlijsten. Hij verliet Josie in 1960 en tekende bij King Records en bereikte opnieuw de hitlijsten met Shimmy Shimmy.

Echter, een aantal van Freemans latere opnamen voor King in de vroege jaren 1960 werden om onverklaarbare redenen niet uitgebracht. Hij keerde pas in 1964 terug in de hitlijsten, nadat hij had getekend bij Autumn Records, toen hij zijn tweede top tien-hit had met C’mon and Swim. Het nummer werd mede geschreven door labeleigenaar en radio-diskjockey Tom Donahue (vermeld onder zijn geboortenaam Thomas Coman) en de 20-jarige Sylvester Stewart, later bekend als Sly Stone en werd geproduceerd door Stewart. Freemans laatste hit was SWI-M in 1964.

In 1964 speelde Bobby Freeman elke avond in de Condor Club in San Francisco, waar Carol Doda[6] haar topless go-go-dansshows uitvoerde. Freeman ondersteunde zichzelf voornamelijk als zanger in clubs tegen het einde van de jaren 1960, maar bleef tot medio jaren 1970 singles uitbrengen bij verschillende kleine lokale labels, maar had weinig commercieel succes. Freeman trad in latere jaren op bij de Bay Area Music (Bammy) Awards. In de jaren 1970 werd hij opgemerkt onder Britse noordelijke soulfans.

Bobby Freeman overleed in januari 2017 op 76-jarige leeftijd.

Discografie

Singles

 • 1958: Do You Wanna Dance? (VS #5)
 • 1958: Betty Lou Got a New Pair of Shoes (VS #37)
 • 1958: Need Your Love (VS #54)
 • 1959: Mary Ann Thomas (VS #90)
 • 1959: Ebb Tide (VS #93)
 • 1960: (I Do the) Shimmy Shimmy (VS #37)
 • 1961: The Mess Around (VS #89)
 • 1964: C’mon and Swim (VS #5)
 • 1964: S-W-I-M (VS #56)
 • 1974: Everything’s Love

Albums

 • 1958: Do You Wanna Dance
 • 1959: Get in the Swim
 • 1960: Loveable Style of Bobby Freeman
 • 1964: C’mon and Swim
bobby freeman

bobby freeman