The Blue Diamonds

The Blue Diamonds was een Nederlands duo bestaande uit de broers Riem en Ruud de Wolff. De broers, van Nederlands-Indische afkomst, braken in 1960 door met de wereldwijde hit Ramona.

Ontstaan

Riem en Ruud de Wolff kwamen in 1949 met hun ouders naar Nederland en woonden daar in Driebergen. Ze zongen in hun tienerjaren op schoolfeesten in bandjes als The String Extase Boys en The Cool Cats. Het repertoire bestond voornamelijk uit covers van The Everly Brothers, zo ook hun debuutsingle (Till) I kissed you. In 1960 stond hun uitvoering van de song Ramona (een liedje uit een film uit 1927) maandenlang in de hitlijsten, en ook in veel andere landen was het nummer een grote hit. Andere succesnummers uit die tijd waren onder andere Oh Carol en Little Ship.

Begin jaren zestig toerden de broers samen met Anneke Grönloh door Indonesië, terwijl in Nederland en andere Europese landen verschillende nummers de hitparade haalden. Voor Ramona ontvingen de broers een Edison uit handen van Wim Sonneveld, nadat er zeven miljoen exemplaren waren verkocht. Ook in de jaren zeventig brachten The Blue Diamonds diverse singles uit, maar het stormachtige succes van Ramona werd niet meer geëvenaard. Dat trof als eerste hun versie van Save the last dance for me.

Begin jaren tachtig namen zij in Indonesië diverse platen op in het Maleis, waarvan miljoenen exemplaren over de toonbank gingen.

Ruuds en Riems handafdrukken in de Walk of Fame te Rotterdam. Anno 2022 is deze Walk of Fame er ook al niet meer omdat de gemeente Rotterdam na renovatie werkzaamheden aan de straat besloot er geen geld meer aan uit te geven mede ook omdat door achterstallig onderhoud veel van deze tegels zwaar beschadigd waren geraakt. Waarbij wij van step up zorg radio ook meteen moeten opmerken dat er eigenlijk door gemeente Rotterdam niet of nauwelijks promotie voor is gemaakt sterker nog zelfs veel Rotterdammers wisten niet eens waar de Walk of Fame was laat staan toeristen omdat er gewoon nooit aandacht aan is besteed vanuit de kant van de gemeente best wel triest te noemen en daarmee is weer een stukje historie verdwenen.

Tot de dood van Ruud de Wolff in december 2000 bleven The Blue Diamonds platen maken en optreden. Echt grote successen bleven uit, maar de typische Blue Diamonds-sound bleef populair.

Na de dood van Ruud bleef Riem de Wolff optreden, als soloartiest met een begeleidingsband, en als duo met zijn zoon Steffen onder de naam The New Diamonds. Op 29 april 2005 werd Riem de Wolff benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 12 september 2017 op 74-jarige leeftijd.

The Blue Diamonds

The Blue Diamonds