Blaudzun

Blaudzun, artiestennaam van Johannes Sigmond (Arnhem, 26 oktober 1974), is een Nederlands singer-songwriter.

Achtergrond

Johannes was het oudste kind binnen het gezin met vier kinderen. Omdat zijn ouders lid waren van de pinkstergemeente, leerde Johannes al vroeg zingen binnen die geloofsgemeenschap, waar zang en muziek een belangrijk aandeel vormen in de geloofsbeleving. Volgens eigen zeggen is zingen voor hem een noodzaak. Zijn stem is het belangrijkste instrument, die gekenmerkt wordt door een hoog stemgeluid met een snik, met drama en pathos.

Carrière

Buiten zijn passie voor zang en muziek is Johannes Sigmond een gedreven liefhebber van het wielrennen. Behalve zijn grote kennis van deze sport heeft hij in 2011 de documentaire Il Lombardia gemaakt met begeleidende muziek van Blaudzun. In 2015 was Blaudzun wegens zijn wielerpassie de aangewezen persoon om de soundtrack voor de film ‘Ventoux’ te verzorgen. Hij doopte het nummer ‘Powder Blue’.

Sigmond is geboren in Arnhem alwaar zijn familie lid was van de Pinkstergemeente. Samen met zijn broer speelde hij in de band van de kerk.

Johannes Sigmond werkte jaren als achtergrondzanger en speelde in verschillende bands en projecten. Zo was hij van 1997 t/m 2003 bassist en leadzanger van de band Beam. Met die band begeleidde hij in 1998 de Amerikaanse christelijke rockzanger Larry Norman tijdens een Europese tournee. Ze brachten een album en meerdere singles uit. Hij liet zich in die tijd Hans Sigmond noemen.

In 2006 ging hij alleen verder als de singer-songwriter Blaudzun. Hij noemde zich naar eigen zeggen naar de vrij onbekende Deense wielrenner Verner Blaudzun: “Een renner uit de jaren zeventig, die nog met Joop Zoetemelk heeft gekoerst.” Hij zag de naam van deze wielrenner in de uitslagenlijsten en vond dat die goed klonk.

Loveliesbleeding en eerste album

In 2007 werkte Sigmond aan een speciale collectie liedjes die oorspronkelijk bedoeld is als een soundtrack voor nachtelijke autoritten. Blaudzun debuteerde met zes liedjes die hij in eigen beheer uitbracht op de ep Loveliesbleeding. Belangstelling van platenmaatschappijen bleef niet lang uit. Blaudzun werkte in Barcelona verder aan een volledig album en ging in het najaar van 2007 in zee met V2 Records Benelux. Het titelloze debuut verscheen in april 2008.

Op de cd’s en live wordt Blaudzun bijgestaan door zijn broer Jakob Sigmond op gitaar, lapsteel en zang. De andere muzikanten zijn Wouter de Waart (drums), Tom Swart (toetsen), Franc Thomas Timmerman (onder andere basgitaar), Jan Dekker (onder andere trompet en mandoline) en Laurens M Palsgraaf (onder andere percussie en synthesizers). De mixage van het album was in handen van de Utrechtse indieproducent Martijn Groeneveld.

Seadrift Soundmachine

Op 12 februari 2010 kwam zijn tweede album Seadrift Soundmachine uit. Volgens Nu.nl is het “een verbluffende opvolger en een definitieve must-have. En haast onmogelijk te bevatten dat hij Nederlands is.” Volgens Amerikaanse blog Indiemuse.com “definitely one of the best releases of 2010.” Het nummer “Quiet German Girls” werd als eerste single van het album uitgegeven.

Heavy Flowers

Het jaar 2011 stond in teken van het opnemen van een nieuw album. Daarnaast heeft Blaudzun met Happy Camper (een project van Job Roggeveen) in 2011 een aantal shows gedaan waaronder een optreden op Lowlands. Als soloartiest doet Sigmond weinig shows in 2011, naar eigen zeggen om zich zo volledig te kunnen concentreren op zijn derde album. Op 6 januari 2012 vond de albumreleaseshow plaats van Heavy Flowers in Tivoli. Op 9 januari 2012 verscheen Blaudzun’s derde album, Heavy Flowers. Het album kwam in de eerste week binnen op nummer 4 in de Album Top 100 (Nederland) en bleef daar 26 weken staan.

Na zijn optredens in Tivoli en op Noorderslag 2012 startte zijn volledige clubtour in Nederland en België. Nog voor het festivalseizoen begon, werden daar voor het najaar nog meer data aan toegevoegd. In maart werd Blaudzun genomineerd voor een 3FM Award in de categorie Best Alternative, deze won hij vervolgens op 18 april tijdens de 3FM Awards. De single Flame On My Head werd een hit op Studio Brussel en wordt tevens opgenomen in de ‘De Afrekening’. In augustus 2012 stond Blaudzun op Lowlands. In september won hij de 3VOOR12 Award voor Album van het Jaar. Blaudzun zelf kon niet bij het feest en de uitreiking aanwezig zijn omdat hij op dat moment door Duitsland toerde. Na een Belgische clubtoer en een concert op CMJ in New York, werd 2012 afgesloten met een clubtoer in Nederland. Ter ere daarvan werd op 12 november 2012 een speciale Heavy Flowers-toereditie met een livealbum en een fotoboek uitgebracht. In januari 2013 kwam Blaudzuns derde album Heavy Flowers ook uit in de Verenigde Staten. Op 11 februari 2013 ontving hij voor dit album een Edison in de categorie ‘Beste zanger’.

Promises of No Man’s Land

De single Promises of No Man’s Land werd op 1 januari de eerste Hotshot van 2014 op radiozender Studio Brussel. Het Nederlandse 3FM volgde later en riep de song uit tot Megahit. Het gelijknamige album Promises of no man’s land kwam uit in maart 2014 en kwam op 1 binnen in de Nederlandse Album Top 100. De radiohit Promises of no man’s land werd gebruikt als eindmelodie voor de nabeschouwingen van de Olympische Spelen van Sotsji in Studio Sport en als intromuziek voor de Belgische politieserie Echte Verhalen: De Buurtpolitie. Op 3 december 2018 kreeg hij een gouden plaat voor Promises of No Man’s Land uit handen van Jeroen Pauw in zijn gelijknamige talkshow. Op 10 april 2014 ontving Blaudzun opnieuw een 3FM Award voor Beste Artiest Alternative. Blaudzun toerde door Europa en speelde op onder andere Lowlands, Pukkelpop in België, Hurricane & Southside in Duitsland en Bravalla in Zweden.

In januari 2015 sluit hij met zijn zevenkoppige band de eerste helft van zijn internationale tour af. Na die periode neemt Blaudzun violist Judith van der Klip niet meer mee op tour.

In het voorjaar van 2015 verscheen zijn nieuwe single Powder Blue, de officiële titelsong voor de film Ventoux naar het gelijknamige boek van Bert Wagendorp. Speciaal voor de start van de Tour de France in Utrecht componeerde Blaudzun al eerder dit jaar het nummer Bon Voyage!. De video werd gemaakt door Job, Joris & Marieke. Na de ploegenpresentatie treedt Blaudzun met zijn band op in het Park Lepelenburg in Utrecht.

In maart 2015 was Blaudzun wederom genomineerd voor een 3FM Award in de categorie “Best Alternative”. Blaudzun begint het voorjaar met een reeks Belgische clubshows en trad dit jaar op op onder andere de festivals Down The Rabbit Hole, Deichbrand en Rock Werchter. In augustus deed hij meerdere amfitheatershows.

In september 2015 speelt Blaudzum Wolf’s Behind The Glass tijdens de nationale herdenkingsconcert The Bridge to Liberation in Arnhem.

HATY HATY

In december 2015 verscheen High as the Sun, de eerste single en titeltrack van het eerste album van HATY HATY, een samenwerking tussen Blaudzun en de Utrechtse producer David Douglas. Echte kenners kennen deze samenwerking misschien al, aangezien Blaudzun de zang van het nummer White Heat Blood, afkomstig van Douglas’ debuutalbums, voor zijn rekening nam. Blaudzun wil het geluid van deze nieuwe formatie echter niet vergelijken met het resultaat van deze eerdere samenwerking: “Dat was een track op zijn album met mijn zang. Dit is een heel nieuw, los project met een nieuwe vibe. We hebben alle muziek samen geschreven”. Het album High as the Sun komt uit op 11 maart en wordt met veel lof ontvangen. Opvallend is de albumtrack “Nazaré” met de bijdrage van de Noorse zangeres Ane Brun. Blaudzun werkte eerder met de zangeres samen op het podium van Lowlands 2012, samen zongen zij Blaudzuns lied “Midnight Room”.

Los van de spaarzame optredens met Haty Haty is Blaudzun nauwelijks op de podia te vinden. Wel treedt hij op 13 augustus 2016 op tijdens de Nationale Indië Herdenking in Den Haag. De zanger heeft Indische roots.

Jupiter – Part I

Bijna 2,5 jaar na de release van zijn succesvolle Promises of No Man’s Land verscheen op 7 oktober 2016 het nieuwe album van Blaudzun: Jupiter. Dit is zijn vijfde langspeler en bevat niet één maar drie albums.

De indierockzanger en liedjesschrijver legt in diverse media uit wat hij precies van plan is: “Mijn nieuwe album is een drieluik, een collectie liedjes in losse delen. Drie albums die op verschillende momenten worden gemaakt en uitgebracht. Jupiter is in zeker zin een album in wording, en dat blijft zo totdat het laatste deel verschijnt. Deel I is af, maar deel II en III nog niet.” In NRC Next en op 3VOOR12 website praat Blaudzun openhartig over de achtergronden van zijn nieuwe liedjes en vertelt hij over een depressie en het afbreken van een lange liefdesrelatie.

Deel I van het album is een volwaardige LP en bevat negen songs die hij met zijn, deels nieuwe, band live opnam. Blaudzun brak met zijn gewoonte van voornamelijk solo of met slechts één muzikant in de studio werken en dook met meerdere muzikanten waaronder vaste waarde Tom Swart (piano), broer Jakob Sigmond (gitaar) en drummer Simon Levi (bekend van o.a. William Fitzsimmons, Bonne Aparte) tegelijk de studio in. Percussionist en synth speler Laurens M. Palsgraaf (bijnaam: J. Moreno) en drummer Wouter de Waart werden bedankt voor vele jaren trouwe dienst. De laatste is overigens nog regelmatig backstage bij Blaudzun shows gezien.

De titel van de trilogie is een verwijzing naar de planeet Jupiter, de grootste en vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Niet toevallig is Jupiter ook Blaudzun’s vijfde album. De kick off van tour van Jupiter vond verrassend plaats in de kleine Utrechtste poppodium EKKO, daar presenteerde Blaudzun tijdens 4 uitverkochte avonden deel 1 van de trilogie nog voordat het album uit was. Na de EKKO shows gaat de band, met onder andere nieuw bandlid Linda van Leeuwen (voormalig Bombay, Sue The Night) en drummer Simon Levi (voormalig The Black Atlantic, William Fitzsimmons) op clubtour door Duitsland, Zwitserland, België en thuisland Nederland. Naast de titeltrack Jupiter, bracht Blaudzun nog 2 singles uit van dit album, waaronder “Between A Kiss And A Sorry Goodbye” die werd uitgebracht met een bijzondere 360 graden video. De Jupiter I tour eindigde op 30 december 2016.

David Bowie

Op de eerste sterfdag van David Bowie doet Blaudzun een eerbetoon aan de Engelse zanger. In het tv programma De Wereld Draait Door doet hij onder de noemer Het Beste Duet in samenwerking met de B-Movie Orchestra een duet van het nummer Starman. Beelden en geluid van David Bowie zijn gemixt met de beelden van de band en Blaudzun die het lied live ten gehore brengt. Blaudzun vertelt in het interview vooraf dat hij geïnspireerd werd door Bowie.

Jupiter – Part II

Deel twee van de Jupiter album trilogie verschijnt op 3 maart 2017. Op 4 maart vindt de release show plaats in de TivoliVredenburg, Utrecht. Het artwork van Jupiter bestaat uit één driedubbele platenhoes waarin alle drie de LP’s passen. Na de festival- en clubtour met Jupiter – Part II, doet Blaudzun in het najaar van 2017 zijn allereerste (korte) theatertour. Tijdens deze theatertour speelt Linda van Leeuwen drums en wordt hij verder begeleidt door zijn broer Jakob Sigmond, Franc Thomas Timmerman en Tom Swart op piano en accordeon. In het theater zingt hij voor het eerste sinds jaren het lied Shout, de cover van Tears for Fears waarmee hij in 2011 in het programma De Wereld Draait Door furore maakte.

_UP_

Op 1 januari 2018 verschijnt de single ‘_hey now’. De track wordt TopSong op Radio 2 en is de voorloper van het laatste deel van het Jupiter drieluik. Dit album noemt Blaudzun _UP_ en géén Jupiter – Part III. Het album ontvangt lovende recensies in de kranten. De Volkskrant noemt Jupiter “een knap geconstrueerde triomf”. In interviews vertelt Blaudzun dat hij _UP_ het belangrijkste deel vindt van het drieluik. Begin januari wordt Blaudzun tijdens een persbijeenkomst in Paradiso, Amsterdam gepresenteerd als een van de optredende artiesten op Pinkpop 2018.

In de week dat het album verschijnt (06-04-2018), overlijdt onverwachts goede vriend en labelbaas (V2 Benelux) Arnoud van der Toorn. Blaudzun cancelt de tour niet en opent met twee intieme shows in de Ancienne Belgique in Brussel. De tour met _UP_ leidt Blaudzun en zijn band langs uitverkochte clubzalen (o.a. Luxor Live, Mezz, TivoliVredenburg en Paradiso). Ook doet hij een kleine clubtour in Duitsland. In de zomer staat Blaudzun voor het eerst in 5 jaar weer op Pinkpop. Later dat jaar speelt hij onder meer ook op Sziget en Lowlands.

Eind oktober melden verschillende kranten dat Blaudzun vriendelijk bedankt voor een rol in het tv-programma en evenement The Passion. De makers hadden hem op het oog voor de rol van Judas. De zanger heeft daar geen zin in.

In december is Blaudzun te gast in het tv-programma Pauw. Daar speelt hij zijn hit ‘_hey now’ samen met Amsterdam Sinfonietta. Hij kondigt een tournee aan met dit gezelschap. En passant ontvangt hij uit handen van presentator Jeroen Pauw een gouden plaat voor ‘Promises of No Man’s Land’.

Lonely City Exit Wounds

Op 21 januari 2022 verscheen het album Lonely City Exit Wounds. Het album werd het jaar daarvoor al voorafgegaan aan de singles Real HeroRunning to Meet the Sundown en Closer.

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Seadrift Soundmachine 12-02-2010 20-02-2010 29 11
Heavy Flowers 09-01-2012 14-01-2012 4 63 Goud
Promises Of No Man’s Land 07-03-2014 15-03-2014 1(1wk) 28 Goud
Jupiter – Part I 07-10-2016 15-10-2016 16 2
Jupiter – Part II 03-03-2017 11-03-2017 16 2
_UP_ 06-04-2018 14-04-2018 24 2
Lonely City Exit Wounds 21-01-2022 29-01-2022 1 2
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Heavy Flowers 09-01-2012 25-02-2012 58 45
Promises Of No Man’s Land 07-03-2014 15-03-2014 6 52
Jupiter – Part I 07-10-2016 15-10-2016 35 9
Jupiter – Part II 03-03-2017 11-03-2017 51 5
_UP_ 06-04-2018 14-08-2018 78 4
Lonely City Exit Wounds 21-01-2022 29-01-2022 96 2

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Flame on My Head 09-01-2012 Nr. 67 in de Single Top 100
Promises of No Man’s Land 2014 01-02-2014 33 5 Nr. 65 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Flame on My Head 09-01-2012 04-02-2012 tip16
Solar 21-05-2012 09-06-2012 tip20
Elephants 03-09-2012 22-09-2012 tip44
Promises of No Man’s Land 2014 11-01-2014 tip4
Hollow People 2014 17-05-2014 tip14
Too Many Hopes for July 2014 26-07-2014 tip18
Powder Blue 2015 16-05-2015 tip47
Between a Kiss and a Sorry Goodbye 2016 08-10-2016 tip

 

blaudzun

blaudzun