Blanks

Blanks, artiestennaam van Simon de Wit (Vleuten-De Meern, 19 april 1997), is een Nederlandse muzikant, youtuber en cultureel ondernemer.

Blanks woont in de stad Groningen. Hij studeerde Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zomer 2018 ging hij viral met zijn eighties versie van Better Now van Post Malone. In januari 2020 werd Blanks verkozen tot ‘Beste Artiest’ tijdens het door Eurosonic Noorderslag georganiseerde Popgala Noord. Oktober 2021 verscheen zijn eerste album ‘Nothing Lasts Forever And That’s Ok’. In april 2022 werd bekend dat hij deelnemer is aan het programma Beste Zangers seizoen 15.

Jeugd en opleiding

Blanks groeide op in Tweede Valthermond en Harkstede. Hij ging naar de basisschool in Zandberg, de Sint Josephschool. Hij haalde zijn vwo aan de vrije school in Groningen, het Parcival College. Aansluitend studeerde hij Informatiekunde (BSc en MSc) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Rond zijn twaalfde ging hij op gitaarles. Later volgden ook zangles en pianoles. Filmen, editen, schrijven en produceren leerde hij zichzelf met behulp van YouTube-video’s.

Carrière

YouTube

Blanks begon in 2013 met een eigen YouTubekanaal. Onder de naam Music by Blanks plaatst hij verschillende muziekvideo’s. In januari 2019 bereikte hij op dit kanaal 1 miljoen abonnees, waarvoor hij een Gold Creator Award ontving uit handen van Beau van Erven Dorens in diens talkshow Beau op RTL4.

In de eerste jaren verscheen op het kanaal Music by Blanks voornamelijk Nederlandstalige content. Nadat zijn cover Mine van Bazzi in februari 2018 in het buitenland werd opgepikt, is Blanks volledig overgeschakeld naar Engelstalige inhoud.

Blanks bedacht meerdere concepten voor zijn YouTubekanaal:

  • StyleSwap Blanks steekt een bestaand lied in een volledig nieuw jasje, zoals de jaren 80 versie van Better Now van Post Malone. Op verzoek van Armin van Buuren maakte hij een Beatles versie van het nummer Blah Blah Blah.
  • One Hour Song Challenge Blanks vraagt zijn volgers op Instagram van welk lied hij binnen een uur zijn eigen versie zal maken. Instrumenten, productie en vocalen voert hij zelf uit. Op verzoek van SOOMPI maakte hij een OHSC van DNA van BTS. Zijn OHSC van Bad Guy van Billie Eilish leverde hem in één week 100.000 nieuwe abonnees op.
  • Story Sessions Met zijn volgers op Instagram schrijft Blanks een lied waarbij hij tijdens het schrijven om input en feedback van zijn volgers vraagt. Zo wordt het schrijven deels interactief en ontstaat er een song waar volgers van over de hele wereld het schrijfproces hebben kunnen meebeleven. Voor de videoclip van het op deze wijze geschreven Wave hebben Blanks’ volgers vanuit de hele wereld videofragmenten aangeleverd.
  • Blanks Invites Bij dit concept gaat Blanks een samenwerking aan met een andere artiest. Ze plannen een sessie en schrijven samen een lied waarbij het schrijfproces gefilmd wordt. Blanks schreef voor dit concept o.a. met Sheppard, Alfie Templeman, Dayglow, San Holo en Benny Sings.
  • Making Vlog Music Blanks schrijft op eigen initiatief muziek voor vloggers waar hij graag naar kijkt waarbij hij de sfeer van de vlog probeert te pakken in zijn muziek.

Eigen muziek

In 2016 doet Blanks mee met Giels Talentenjacht. Samen met zijn broer en een vriend schrijft hij in opdracht liedjes. Van de ruim duizend deelnemers komen ze tot de laatste vijfentwintig.

Sinds februari 2019 brengt Blanks eigen muziek uit, waarin hij zijn voorliefde voor muziek uit de jaren 80 laat horen. Zijn debuutsingle Don’t Stop verscheen in februari 2019 en behaalde de playlist van NPO Radio 2. Opvolger Wave behaalde eveneens de playlist van NPO Radio 2 alsmede NPO 3FM. In juli 2019 werd Wave verkozen tot 3FM Megahit en Blanks tot 3FM Talent.

Voor Serious Request schreef Blanks in december 2019 het themanummer Everything’s Changing.

Blanks’ single What You Do To Me verscheen op 12 februari 2021 en werd Harde Schijf bij Radio 538 tijdens het radioprogramma De Coen en Sander Show.

Op 29 oktober 2021 kwam zijn tweede album Nothing Lasts Forever And That’s Ok uit.

In januari 2022 treedt hij op bij Eurosonic Noorderslag en is hij genomineerd voor de Music Moves Europe Award (voorheen EBBA).

Op 13 januari 2022 wordt zijn nummer “Ok To Cry” van zijn album Nothing lasts forever and that’s okay een radio hitje. En 28 januari 2022 wordt het nummer uitgeroepen tot 3FM Megahit.

Op 20 januari 2022 wordt tijdens de Music Moves Europe Awards Ceremony bekend gemaakt dat Blanks een MMA Award heeft gewonnen.

Cultureel ondernemer

Blanks heeft zijn eigen platenlabel Excited About Music. Zijn protegé MEAU, wiens muziek wordt uitgebracht op dit label, bestormde eind 2021 de Nederlandse] en Vlaamse hitlijsten met Dat heb jij gedaan.

Samen met zijn management richtte hij een bedrijfje voor talentbegeleiding op: 97PM. Daarin neemt hij de artistieke kant voor zijn rekening

Blanks heeft een online-cursus Production&Songwriting ontworpen.

Discografie

Singles
Titel Jaar
Pictures 2017
Better Now 2018
Blah Blah Blah 2018
Don’t Stop 2019
Wave 2019
Let’s Get Lost 2019
Higher 2019
Bittersweet 2019
Everything’s Changing 2019
Sweaters 2020
Favourite Nightmare 2020
Dance Alone 2020
Silly People 2020
oh no 2020
Stranger 2020
What You Do To Me 2021
Turn Around 2021
Classic Armstrong 2021
Never Have I Ever 2021
I’m Sorry 2021
Ok To Cry 2021
Lost In The Moment 2022
best day ever Oscar Anton – Blanks 2022
Home Without A Heart 2022

 

Albums
Soort Titel Jaar
EP cheap sodas and ice cream kisses 2020
Album Nothing Lasts Forever And That’s Ok 2021

 

blanks

blanks