Beatmuziek

De beatmuziek is de substijl van de rock die een mengvorm is van rock-‘n-roll, doowop, skiffle en rhythm-and-blues en ontstond als merseybeat in Liverpool. Beatmuziek domineerde de popmuziek in het midden van de jaren 1960 en leverde veel van de bands die bijdroegen aan de Britse invasie in de Verenigde Staten. Hiervan waren The Beatles veruit de voornaamste exponent. Andere bekende groepen die scoorden in de beginperiode van de beat waren onder meer The Rolling Stones, The Searchers, The Kinks, The Animals en The Who.

Met opkomst van de beat veranderde ook de jeugdcultuur drastisch, de vetkuven werden ingewisseld voor voorover gekamd lang haar, andere modieuze kleding en vooral een wat intellectuele houding van de jongeren.

Muzikale invloeden

De merseybeat uit Liverpool was vooral in het begin gebaseerd op de Britse skiffle, maar ook de Amerikaanse rock-‘n-roll, rhythm-and-blues en soul hadden grote invloed. Zowel John Lennon en Paul McCartney stelden sterk beïnvloed te zijn door Buddy Holly en artiesten van Motown. The Rolling Stones en The Animals werden weer meer beïnvloed door de rauwe rhythm-and-blues. Bob Dylan heeft grote invloed gehad op de teksten van de songs, niet langer waren het eenvoudige liefdesliedjes, maar ook serieuze onderwerpen over politiek en maatschappelijke problemen kwamen aan bod. Ray Davies van The Kinks heeft hier belangrijk aan bijgedragen. De muzikale invloeden waren overigens wederzijds, Amerikaanse groepen als The Byrds hadden goed geluisterd naar The Beatles.

Britse invasie

De Britse invasie (British Invasion) was de vloedgolf in de Verenigde Staten en Canada van Britse bands die in de jaren 1960 Amerikaanse bands en artiesten in de hitlijsten overschaduwde.

In 1963 bereikten The Beatles al het grote succes in eigen land (en in Zweden). Vanaf begin 1964 kwam het internationale succes en werden (ook) de Amerikaanse hitlijsten veroverd. Dat was opmerkelijk, want tot die tijd werden buitenlandse hits in de Verenigde Staten zelden gewaardeerd. Op 4 april 1964 waren de eerste vijf plaatsen in de Billboard Hot 100 voor The Beatles.

Andere Britse bands konden hiervan meeprofiteren. De volgende was The Dave Clark Five met Glad All Over. Daarna volgden anderen, zoals The Animals (The House of the Rising Sun), The Hollies (Stop Stop Stop), The Kinks (Dedicated Follower of Fashion), The Rolling Stones en The Who. Er volgden vele Amerikaanse tournees.

Het Amerikaanse antwoord op de Britse invasie bestond onder meer uit The Byrds (niet te verwarren met de Birds) en The Monkees. Van de bestaande bands lukte het eigenlijk alleen The Beach Boys, The Four Seasons en The Mamas and the Papas om – tegen de stroom in – het succes te behouden.

british invasion

british invasion