Azuli Records

Azuli Records is een Brits platenlabel, gericht op dancemuziek. Het label werd in 1991 en streeft een positie als kwaliteitslabel na, zonder daarbij de commercie te schuwen. Ook heeft het label enkele compilatieseries uitgebracht zoals ChoiceAnother late night en Space tranquil.

Geschiedenis

Het label werd in 1991 opgericht door Dave Piccioni. De eerste plaat was Inner fantasy (1991) van Chocolate fudge. Vanaf dat moment verschenen er met regelmaat singles op het label. Een van de ontdekkingen van Azuli was producer Romanthony die er doorbrak met Falling From Grace (1993). De grote doorbraak van het label kwam in 1998 toen David Morales het nummer Needin’ U uitbracht op Azuli. Daarna waren er nog een paar hits zoals Rise van Soul Providers en Pasilda van Afro Medusa. Vanaf 2004 werd er bij de singles onderscheid gemaakt tussen Azuli Black en Azuli Silver, naar de kleur van de platenhoes. Silver stond voor het vertrouwde geluid en Black bracht een donkerder geluid. De single The Creeps van The Freaks werd een hit van de black-serie. In 2009 werd het label gedeeltelijk geliquideerd, waarna het werd herstart door Piccioni. Twee jaar later werd Azuli overgenomen door Defected Records.

Verzamelalbums

In 2001 werd de serie Another Late Night opgestart. Fila Brazillia maakte de eerste aflevering. Later zouden ook Zero 7, Groove Armada, Jamiroquai en Air. In 2003 werd de serie omgedoopt in Late Night Tales. De serie werd door de pers zeer goed ontvangen. Een blad noemde het in 2001 de Rolls Royce onder de compilatiealbums. In de latere jaren werden ook rockbands gevraagd voor het maken van afleveringen. Dit werden bands als Snow Patrol en The Flaming Lips.

Na 2001 lag de focus van Azuli steeds meer op de promotie van compilatiealbums, hoewel er ook singles bleven verschijnen. Een andere goedlopende serie werd Choice die in 2000 werd gestart. Hierop verzamelden DJ-veteranen als Frankie Knuckles, Jeff Mills en Roger Sanchez de tracks die hen inspireerden. Minder bekend werd de serie Space tranquil waarvan A Man Called Adam in 2005 het eerste deel maakte. Daarnaast werden er nog diverse andere compilaties uitgebracht, waaronder een jaarlijkse compilatie van de Miami Winter Music Conference.

Overname door Defected

In het voorjaar van 2009 ging Azuli Records failliet. Er werd wel een doorstart gemaakt, waarbij grote delen van de rechten verkocht werden aan Phoenix Music International. Het label werd overgenomen door Defected Records. Als A&R-manager trad de Nederlandse Ricky Rivaro aan. Dave Piccioni bleef echter een belangrijke rol spelen binnen Azuli.

azulli records

azulli records